BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een klant van mij wil een begane grond betonvloer op zand gaan storten en deze isoleren (dus zonder kruipruimte) omdat zijn woning uitgebreid wordt.

Mijn vraag is hoe ik het beste deze op zand gestorte betonvloer kan isoleren? Is dat door eerst drukvaste isolatie te leggen en dan de beton te storten + afwerkvloer, of eerst beton storten dan te isoleren + afwerkvloer? (er wordt geen vloerverwarming gebruikt).

Lees in dit artikel op BouwProfs nog meer tips over het isoleren van een op zand gestorte betonvloer.

 

Weergaven: 94102

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Marcel,

beide opties zijn mogelijk. Bij de isolatie bovenop de betonvloer dienen steenachtige binnenwanden voorzien te worden van drukvaste koudebrug isolatie zoals foamglas om optrekkende koude te voorkomen. Lichte scheidingswanden kunnen op de afwerkvloer worden geplaatst.  In kleine ruimten als douche cellen of toiletten dient extra aandacht besteed te worden aan uitvoering om latere beweging te voorkomen.

Isolatie onder de beton is minder problematisch.

Harmen

Als het kan heeft de voorkeur altijd isolatie onder de vloer. Dit is bouwfysisch de beste oplossing omdat het beton zich kan aanpassen aan de temperatuur in huis, en daarmee een stukje accumulerende werking bevordert waardoor temperatuurverschillen geleidelijker kunnen worden opgevangen. Het isolatiemateriaal is ook meteen een mooie verloren bekisting.

Beste Marcel.

Het is van evident belang dat de fundering is ingekapseld in een doorgaande isolatielaag van voldoende dikte en van grote drukvastheid. Op de isolaag PE-folie en dan de vloer.

Op de betonvloer weer een drukvaste isolaag (soort en dikte komt uit EPC-berekening), waarover weer een PE-laag waarop 2 lagen Formacel met overlappende naden en vloerafwerking volgens de wensen van de opdrachtgever.

Er wel voor zorgen dat de isolatielaag zonder onderbreking wordt doorgezet onder binnenwand en in de binnenwanden-spouw. Met HSB-wanden is dan verder geen probleem. Luchtdichtheid ook in ogenschouw nemen.

mvg Harry Gulpers

Hallo,

Op het verdichte zand eerst folie aanbrengen en hierover een hardschuim isolatie en dan kan de betonvloer erop. Succes.

Beste Marcel, Je kan het beste de vloer storten op tempexplaten van ca. 10 cm tegen het verliezen van warmte aan de ondergrond. Het zand eerst goed verdichten. Als de woning op palen staat is de kans groot dat de vloer gaat zakken. Dus langs de muren een dilatatievoeg maken zodat de vloer onafhankelijk van de wanden iets kan zakken. Een woning op staal heeft daar geen last van mits de zandlaag heel goed is aangetrild. Als de isolatie bovenop wordt aangebracht is het niet goed mogelijk een plavuizenvloer aan te leggen. Parket en tapijt kan natuurlijk wel.

Toevoeging. Gebruik als isolatie onder (en rondom de betonvloer) XPS. XPS (kleurig schuim) is minder vochtgevoelig dan EPS (Tempex) en houdt isolatiewaarde. EPS kan vochtig worden en verliest dan isolatiewaarde. De vloer van Wim hierboven is qua constructie en waarden erg mooi.

MAteriaalkeuze is van groot belang.

Bij isolatie onder de betonvloer dient XPS gebruikt te worden (op een PE-folie geplaatst) in een FLOOR densiteit. XPS is vocht ongevoelig. PUR, Resol kunnen vocht opnemen en zijn hier niet geschikt.


 Dan de betonvloer plaatsen, let op verankering van wapening aan de gevel ivm stabilieit van de rest van de werken. Bijkomstig isoleren op de vloer zou kunnen bij vloerverwarming om de leidingen eenvoudig te kunnen bevestigen, liefst met harde platen.

Let in alle geval op het vermijden van koudebruggen, kijk of het mogelijk is om de buitengevel onder het maaiveld ook te voorzien van een ingegraven isolatie.

beste Marcel, wij als bouwbedrijf storten altijd de betonvloer op de isolatie, dan heb je de meeste druksterkte in je cementdekvloer. Dit doen wij ook met vloerverwarming, je moet dan welliswaar meer massa verwarmen, maar dat straalt toch naar boven toe uit. Daar zit geen verlies is. Groet Peter 

Ik zou het volgende doen  geen gekke dingen doen ,aanvullen met schoon zand ,in lagen dan aftrillen ,daarna goede folie leggen ook tegen de muur ,hierna een harde plaat met een waarde die je nodig hebt ,denk aan de details aan de muren daar beter eerst een dunne plaat steenwol tegen de folie ,dan de harde plaat ,om ruwe plekken weg te werken en geen lekken in de isolatie te krijgen . En ik zou de vloer gelijk afvlinderen ,je hebt dan een perfecte vloer en geen afwerkvloer meer nodig .Zou later de isolatie aan de zijkanten met een juiste snij mes vlak met de vloer afsnijden .Scheurvorming kom je alleen tegen bij grote vloeren dan zaag je later daar wat in de vloer en trek je dat door bij eventueel de tegels

Ik heb dit meerdere malen gedaan.

Als je schuimbeton neemt als ondergrond dan heb a ) stevigdheid je kan er dus elke vloer opleggen.

Wel eerst afwerken met een dunne afdekvloer.b) fantatische isolatie

 

Hanss de Wit

Beste Marcel,

zojuist zelf een dusdanige renovatie uitgevoerd naar passiefhuis niveau.

Folie op zand

300mm isolatie XPS (Styrodur bijvoorbeeld)

100mm beton wapening 8mm

20mm styrodur XPS

6mm wapening met vloerverwarming

70mm smeervloer

 

mits goed de aansluiting op fundering koudebrug vrij, nooit meer koude voetjes! 

 

altiid eerst storten en dan druvaste isolatie toe passen en afwerk vloer dan hoef je de betonvloer ook nit te verwarmen en kun je op deze ruwe vloer het ruwe werk gemakkelijk uitvoeren

groet jelles

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+