BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een klant van mij wil een begane grond betonvloer op zand gaan storten en deze isoleren (dus zonder kruipruimte) omdat zijn woning uitgebreid wordt.

Mijn vraag is hoe ik het beste deze op zand gestorte betonvloer kan isoleren? Is dat door eerst drukvaste isolatie te leggen en dan de beton te storten + afwerkvloer, of eerst beton storten dan te isoleren + afwerkvloer? (er wordt geen vloerverwarming gebruikt).

Lees in dit artikel op BouwProfs nog meer tips over het isoleren van een op zand gestorte betonvloer.

 

Weergaven: 95981

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Marcel,

Als je beton stort op de (harde) isolatie kan je de isolatie gebruiken mits voorzien van folie als werkvloer. De afstandhouders drukken hier niet in het zand of grond weg. Bespaart dus een werkvloer afhankelijk van de bodemgesteldheid en soms eisen van gemeente. 

Verder is er op deze manier minder kans op "bomijs" afwerkvloer, en minder kans op koude bruggen.

Vr gr Jan Thieme

 

Goede optie is schuimbeton van ongeveer 30/40 cm dik geen capulaire werking t.a.v. vocht, thermisch zeer hoog (Rc-waarde bij 30 cm schuimbeton= 2,5), e.v.t. vloerverwarming en een cementdek vloer van 10 cm als afwerk laag.

Hoi Marcel,

Op zand storten zou ik er voor kiezen eerst drukvaste iso, dan stort en afwerkvloer ( 50mm).

De reden hiervoor is dat de afwerkvloer een normale D 20 vloer kan worden zonder daar extra wapening te hoeven te gebruiken of de vloer moet naar de 70mm tot 90 mm gaan om geen scheuren te krijgen.

Dus een praktische overweging.

Beste Marcel,

Zie http://www.toonn-bouwmaterialen.nl/SituatieBeschrijvingen/1265/Vloe...

Met vriendelijke groet,

Paul Kuypers

Dit kan inderdaad, maar is de bestaande bouw ook een betonvloer die gestort is of betreft het een vrijdragende betonvloer?
Als er sprake is van een houten vloer zal er toch iets met de ventilatie moeten gebeuren, tegenwoordig zijn er ook lichtgewicht betonvloeren voorzien van een isolatie met wapening sterk en licht van gewicht, mischien handig om hier goed naar te kijken.
Met een houten vloer in de bestaande situatie is het een overweging om een kruipruimte isolatie toe te passen in bijvoorbeeld de vorm van Drowa chips, een isolatie in de vorm van polystyreen die eveneens licht van gewicht is drijft op water, geen vocht opneemt en bij 30 cm een r waarde heeft van 3.14 desgewenst kan dit ook worden toegepast onder een vrijdragende betonvloer.
Nog even een vraag hierover, waarom wil de klant een vloer zonder kruipruimte als dit in de huidige situatie ook zo is snap ik dat, maar is er in de huidige situatie sprake van cappilair vocht waardoor zoutuittreding zichtbaar is of schade aan pleisterwerk of zijn er voorzetwanden aanwezig?
Wel van belang lijkt mij om het hele plaatje goed in beeld te hebben voordat men met werkzaamheden start.

dag Marcel,

Wij bouwen nu 2 woningen op Duitse wijze. Grundlich und Punktlich.

Eerst een betonlaag, dan een bitumen laag voor eventuele vochtkering, dan isolatie, dan een zwevende betonvloer, welke naar wens kan worden afgewerkt.

Wordt gerealiseerd door Van Campen Bouw uit Zelhem ism een Duitse partner.

Hans Olthaar

Olthaar Ontwerpen

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+