BouwProfs

De bouw online verbonden.

Aldus bouwinnovatie begeleid ontwerptrajecten en adviseert op het gebied van healing environment en duurzaamheid.

In de praktijk hebben de meeste duurzaamheidmaatregelen en -oplossingen betrekking op het besparen van energie. Dit is relatief eenvoudig te bereiken, en laat zich ook makkelijk terugverdienen tijdens de gebruiksfase. Deze focus leidt echter niet persé tot een gezond gebouw, en zorgt ervoor dat de duurzaamheiddiscussie voornamelijk over technische energie gerelateerde oplossingen gaat.

De echte uitdaging is wat ons betreft dan ook het ontwerpen van een gebouw dat gericht is op het ondersteunen van het primaire bedrijfsproces (genezen, leren, werken, wonen). Met andere woorden; architectuur met het oog op het ondersteunen en bevorderen van het welzijn van de gebruikers.

Een healing environment speelt goed in op dit uitgangspunt. Hier vormt de wetenschappelijke onderbouwing (evidence based design) de basis voor een breed scala aan architectonische maatregelen die bijdragen aan een omgeving waar de patiënten zich prettiger voelen, minder pijn ervaren en sneller genezen.

Dit is wat ons betreft een kans voor de gebouwde omgeving: gebouwen als een learning environment, een working environment of een living environment.

De markt en de overheid lijken zich hier nog weinig van bewust en blijven al hun energie steken in energie.

Vraag:  Zijn we door deze éénzijdige focus de “sick buildings” van morgen aan het bouwen?

Weergaven: 910

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De eenzijdige focus op o.a. hoge R-waarden behoeft op zichzelf niet verkeerd te zijn, echter als er dan gewerkt wordt met  gesloten balansventilatiesystemen komt de menselijke belevingsfactor in gevaar en gaan mensen zich niet happy voelen in het gebouw. Door de grote dichtheid van deze gebouwen is er geen verbindingsfactor meer met het buitengebeuren en zit je in een soort eigen cocon met je eigen geluiden, geuren enz.

 

 

Beste Olivier,

Ben het met je eens, duurzaamheid gaat te vaak over energie en afgeleide daarvan CO2. Dat is ook zo lekker concreet, je kunt er aan rekenen, en nog aan verdienen ook! Veel andere duurzaamheidszaken worden maar wollig gevonden.

Er zijn al verschillende onderzoeken naar kantoren, en productiviteitswinst die daarin te behalen is door een gezond gebouw neer te zetten. Blijkt dat daar ook best aan te rekenen is. Misschien dat dat het voor beslissers ook concreet en meetbaar kan maken. Sprak daarover laatst uitgebreid met Mieke Weterings van de gemeente Den Haag. Zij weet daar veel over te vertellen. Wellicht kun je eens contact met haar opnemen.

Ja, helaas wel.

Baubiologie is hier maar deels bekend, recente ontwikkelingen en ervaringen uit buurlanden worden veel te weinig gezien of verwerkt. Gemiste kans bij grootschalig inhaalbehoefte verduurzaming zoals we die nu zien. Healthy building environment nauwelijks bekend. De focus ligt op energiebesparing, zonder naar optimalisatie te kijken. De inhaalslag wordt op een veel te laag niveau gemaakt waardoor we nu met innovatieve concepten het werk voor morgen voorbereiden. De consument wordt bewerkt om vooral aan isolatie en installatiekant te investeren, zonder de gevolgen goed te kennen.

 

Zolang dat we hier prijzen vergeven aan gebouwen die met tradtitionele manieren op kwasi passiefhuisniveau gebracht worden met investeringen die belachelijk hoog zijn, bevinden we ons nog in de pioneersfase. Dat is jammer, want niet noodzakelijk.

 

Maar ja, de bouw is hier geen topsector.

 

Bezoek bij de VIBA-expo zou al een enorme vooruitgang betekenen.

 

Beate Bouwman

www.ecoscala.nl

 

 

Wanneer je bewust bezig met met milieuvriendelijk bouwen dan kijk je niet alleen naar de R waarde maar ook naar het leefklimaat die gewenst is. Mijn inziens gaat het een niet zonder het ander. Als je een woning hebt met een hoge R waarde maar een ongezond binnenklimaat  ga je veel energie gebruiken om het binnenklimaat op peil te krijgen. 

Bewust bouwen betekend doordacht gebruik maken van geschikte materialen en mogelijkheden. Duurzaam betekend zowel een gebouwen realiseren die voor nu en in de toekomst aan de eisen voldoen zonder materiaal en of energieverspilling.

Energie is inderdaad een belangrijk aspect, maar voor een goede adviseur niet het enige criterium. We moeten bij duurzame gebouwen wat mij betreft vooral ook dicht aansluiten bij het primaire doel van het gebouw. Een school die een slecht binnenklimaat heeft, wat nadelig is voor de leerprestaties, is wat mij betreft per definitie een niet duurzaam gebouw. Hoe goed de energieprestatie ook is. Het gaat er om de balans te vinden tussen alle aspecten die van waarde zijn voor de opdrachtgever/ gebruiker. De adviseur dient daarbij de consequenties van keuzes duidelijk moeten maken en de opdrachtgever/ gebruiker de weg te wijzen van een passende ambitie naar een effectieve oplossing. Daarbij is het altijd een zoektocht naar het haalbaar maken van oplossingen indien deze niet passen binnen het standaard kader van investeringskosten. Een mooi voorbeeld van zo'n integrale aanpak is de nieuwbouw van Lyceum Schravenlant te Schiedam en Havo notre dames in Ubbergen. Op internet zijn hier al diverse artikelen en een film over te vinden.

Oh jee..... "Evidence based" design. Dat betekent dat wat ik aan gezondheid voor mijn opdrachtgevers ontwerp ook ineens voor iedereen als hetzelfde moet gelden. U weet wel: dubbelblind testen en zo. Maar de werkelijkheid is anders: Mensen reageren individueel. Op de Eco-Campus van Aventurijn hopen we dat tegen de crisis in te gaan bewijzen.

Gezond bouwen is meer dan een meetbaar gezond binnenklimaat en ook meer dan collectieve waarden voor wat betreft de beleving en bruikbaarheid van ruimten. Hoe het individu omgaat met archetypen, dat is de top van dit kennisgebied.

Beste Olivier,

Het klopt helemaal dat er veelal alleen gekeken wordt naar een getal wat aangeeft of het gebouw voldoende energiezuinig is. De  rest is blijkbaar van minder belang. Je ziet dit zowel in de bestaande- als in nieuwbouw gebouwen gebeuren. Men wil een zo goed mogelijk energielabel of lage EPC en als we dan wel gaan isoleren, HR glas en kierdichting gaan toepassen verbetert het energielabel maar een ventilator in een gebouw brengen die lucht geforceerd naar binnen haalt om een gezond binnenklimaat te genereren doet men niet omdat dit negatief uitpakt voor het label. (is geen fabel, daadwerkelijk geadviseerd door een landelijke EPA adviseur aan een woningbouwvereniging.

De Trias Energetica geeft aan in welke volgorde energie moet worden bespaart. Dit dient in drie stappen te bebeuren n.l.     Stap 1; Verminder de energiebehoefte zoals isoleren (dus ventileren), kierdichting, HR glas enz, enz.                                      Stap 2; Pas duurzame opgewekte energie toe (warmtepompen, zonneboilers, PV cellen enz, enz.).                                         Stap 3; dat wat niet bespaart kan worden in stap 1 en 2 dient opgewekt te worden met fossiele brandstof (olie, gas, kolen).

In stap 1 gaat het al vaak heel erg fout. Isoleren, HR ++ en kierdichting doet men wel maar er word dan niet gekeken naar de ventilatie. Een oud gebouw ventileert nl vanzelf, als we het dan gaan dichtspijkeren moet je wel gaan ventileren anders gaat het helemaal fout. Raamroosters doen het in slecht geisoleerd woningen heel erg goed aangezien er een hete radiator onder staat die toentertijd voldoende warmte gaf om de koude lucht te compenseren. In goed geisoleerde woningen zijn deze radiatoren nog maar een beetje lauw waardoor er tocht ontstaat en de bewoners deze roosters zullen sluiten. Dit is overigens ook het grote knelpunt in scholen. Hier worden ook roosters gesloten ivm tocht. Warmteterugwinning uit ventilatielucht is een heel voor de hand liggende energiebesparing waarbij je kan kiezen uit centrale WTW systemen en uit decentrale WTW systemen. Decentrale WTW's worden tegenwoordig toegepast in woningen, kantoren, scholen, hotels en in de zorgsector. Woningen worden gescheiden waarbij in de woonkamer een decentraal WTW systeem wordt toegepast en in de slaapkamers natuurlijk wordt toegevoerd en weer mechanisch word afgevoerd in de badkamer en toilet. In de woonkamer is nl veel energie terug te winnen en in de slaapkamers maar relatief weinig. Tevens kampt de woonkamer met een grotere schommeling in het aantal aanwezige mensen dus zal de luchtkwaliteit in deze ruimte ook schommelen en de hoeveelheid ventilatie zal dan ook automatisch aangepast moeten worden om de lucht gezond te houden. De Toolkit Bestaande Bouw beloont decentrale ventilatie met WTW en Co2 sturing met een dubbele plus als het gaat om gezondheid en comfort. Ook www.climarad.com geeft je een goed beeld van de combinatie van energiebesparen en een gezond binnenmilieu. Klik eens op deze link van een korte film (+- 4 minuten) die het bovenstaande goed weergeeft.

Vriendelijke groet,

Jacco Rijnvis

 

Ben het met de stelling eens, maar ..... het kan anders.  Op 18.10 RDM Campus kunt u vernemen hoe. Meldt u aan via www.slimlinebuildings.com (Presentatie Jos Lichtenberg - Slimbouwen en voorbeeldprojecten).

Investeren in duurzame energie kan tevens bijdragen aan een gezondere leef- of werkomgeving als je investeert in een SolarWall, een warme lucht zonnecollector die tegen de buitenwand van een bedrijfspand, sporthal, zwembad, beursgebouw, pluimveestal of om het even welk ander utiliteitsgebouw wordt geplaatst.

De SolarWall zorgt er voor dat de voor een gezonde omgeving noodzakelijke ventilatielucht wordt voorverwarmd met behulp van de zon. Twee vliegen in een klap. Het leefklimaat wordt beter en de stookkosten dalen met maximaal 50%.

Kijk op www.solarwall.com voor voorbeelden 'all over the world' en voor meer technische informatie. De overheid beloont een investering in deze techniek overigens wel met Energie Investerings Aftrek.

Een SolarWall, een warme lucht zonnecollector`,   is dat geen broeinest voor micro organismen?

volledig luchtdicht bouwen heeft dan tenminste één voordeel.

Openhaarden stokers zijn niet meer te ruiken bij volledig afsluiten.

Om goed te ventileren lijkt met het beste door de mogelijkheid voorkant en achterkant zo wijd mogelijk tegenelkaar open te stellen.

Het liefst over de breedte van gevel.

Ken in mijn omgeving diverse doden en invaliden met naam + toenaam en verhaal door de isolatie waanzin & alles afsluiting.

Nee hoor, niets broeinest voor micro organismen, want je sluit juist niets af. Je trekt verse buitenlucht naar binnen, die je vervolgens opwarmt met behulp van de zon en direct verder transporteert het gebouw in. Komt een heel eind in de buurt van voorkant en achterkant zo ver mogelijk open zetten dacht ik zo :).

Groet,

Alice

jacques serle zei:

Een SolarWall, een warme lucht zonnecollector`,   is dat geen broeinest voor micro organismen?

volledig luchtdicht bouwen heeft dan tenminste één voordeel.

Openhaarden stokers zijn niet meer te ruiken bij volledig afsluiten.

Om goed te ventileren lijkt met het beste door de mogelijkheid voorkant en achterkant zo wijd mogelijk tegenelkaar open te stellen.

Het liefst over de breedte van gevel.

Ken in mijn omgeving diverse doden en invaliden met naam + toenaam en verhaal door de isolatie waanzin & alles afsluiting.

Dank U wel voor het antwoord.
Ik heb geprobeerd wat informatie hierover te bemachtigen maar dat is me eigenlijk niet gelukt.
Onderaan enige rerusltaten van mijn vergeefse zoektocht.
Ik ben halverwege het maken van een dak maar moet er nog even vergunning voor aanvragen om het dicht te maken.
Voor de muren die er al staan heb ik al toestemming dat is erfafscheiding.
Voor het dak ook maar ik vertouw het niet voor 100% toch maar ever D-gie-deeën dan.
Er zijn geen eisen voor welstand op het industrieterrein.
Maar  . . . Het probleem is dat ik niet weet hoe het dicht te maken zonder dat het te koud wordt.
(Polyester doorzicht licht platen heb ik genoeg voor een oppervlakte van 7.5X 12mtr Stalen binten om de 75cm.)
Maar deze Polyester doorzicht licht platen zou ik willen inpakken met UV-bestendig glasfolie voor betere isolatie.
(En omdat ze tweedehands zijn.)
Is er een beter oplossing?

 


www.solarwall.com
http://www.techniko.nl/cv-en-airco/convector
dak warmtewisselaar
http://www.passiefhuismarkt.nl/custom/page_content/126.pdf
roof heat wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Cool_roof
http://www.warmtenetwerk.nl/

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+