De bouw online verbonden.
Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende woonergernissen. Van bewonersklachten gaat 80 procent over geluidsoverlast. Met eenvoudige ingrepen kunnen corporaties al veel doen.
Geluid is ongezond. Onderzoek van TNO wijst uit dat mensen onrustiger en minder diep slapen. Zodra de 50 decibel _ het geluidsniveau van een stofzuiger _ wordt overschreden, komen er stresshormonen vrij in het lichaam. Die vormen een extra belasting voor het hart. Op lange termijn ontstaan hartfalen, hoge bloeddruk en hersenbloedingen.
Corporaties denken bij renovatie en bij nieuwbouw nauwelijks aan geluidsisolatie. Ze weten te weinig over geluidsisolerende producten en de juiste montage. Hun aandacht gaat vooral uit naar energiezuinig en duurzaam bouwen. Veel energiezuinige maatregelen hebben echter geen geluidwerend effect.
Voor het terugdringen van geluidshinder is sinds kort een apart programma op de markt: Duurzame Stille Woningen (DSW). Het is ontwikkeld door de KGI Groep, een netwerk van specialisten op het gebied van akoestiek en geluidsisolatie. Bij DSW werken verschillende partijen uit de bouwkolom samen: opdrachtgever, architect en aannemer. Volgens de DSW-richtlijnen worden bestaande woningen of nieuwbouw uitgerust met een pakket aan geluidwerende maatregelen.
Bij nieuwbouw en bij renovatie kan de corporatie een proefproject beginnen. Het begint met de architect. Deze werkt volgens de richtlijnen van DSW. De bouwplannen worden vervolgens getoetst door DSW-deskundigen. Deze kunnen ook toetsen tijdens de bouw om te controleren of alles correct verloopt. Bij goed resultaat krijgen de woningen na oplevering het DSW-keurmerk.
Door gebrek aan kennis worden er vaak nog verkeerde producten voorgeschreven. Ook de aannemer maakt door onwetendheid vaak fouten bij de montage. Daardoor valt het resultaat tegen. Vaak moet daarom bijna alles weer gedemonteerd worden en opnieuw gebouwd. Dat brengt veel extra kosten met zich mee.
Het is verstandig om geluidsbesparende maatregelen te combineren met programma's voor warmte-isolatie. Geluidsisolerende producten zijn namelijk wel altijd energiezuinig. Zo slaat de corporatie als opdrachtgever twee vliegen in één klap. Door vanaf het begin strak vast te houden aan de DSW-richtlijnen kan de corporatie veel besparen op faalkosten. Bovendien verhogen de maatregelen de waarde van de huizen.
Is er verschil tussen nieuwbouw en renovatie?
Ja, bij nieuwbouw beginnen de maatregelen al bij het leggen van de fundering. Voor het dempen van geluid is het belangrijk dat de onderdelen elkaar niet raken en zweven. Bij renovatie kan alleen een gedetailleerd ontkoppelend binnenwerk gemaakt worden, omdat in de bestaande bouw alles al gekoppeld is. Bij nieuwbouw scheelt het dus aan extra geluidswerende materiaalkosten.
Vaak bedenken corporaties uit onwetendheid bij geluidsoverlast oplossingen achteraf. Ze werken vaak met de verkeerde materialen. Of ze proberen de geluidsoverlast in te dammen door regels op te stellen waarbij de huurder bepaalde dingen niet mag, zoals bijvoorbeeld een parketvloer . De huidige techniek maakt dit soort beperkingen overbodig. (bron: aedesnet.nl)
Hoe kijkt u aan tegen geluidsbewust bouwen als onderdeel van duurzaam bouwen? Houdt u er in de praktijk rekening mee? Heeft u voorbeelden die u op BouwProfs wilt delen? We horen en lezen het graag.
Tags:
Geluidoverlast is voor mij een millieu ziekte.
Net zoals met energie is een geluidpaspoort voor woning, kantoor en omgeving mogelijk de oplossing.
Geluidverminderen is een asset die direct invloed heeft op het binnen- en buiten leefklimaat.
Bij verhuren, verkopen is die asset dan een kwaliteitnorm die de waarde van omgeving en o.g. vermeerderd.
De gezondheidsraad heeft advies uitgebracht over geluidshinder en gezondheid: (2004)
De commissie is van oordeel dat er voldoende bewijs is dat nachtelijk geluid de slaapkwaliteit
en het algemeen welbevinden nadelig beïnvloedt.
Maatregelen bij nieuwbouw zijn eenvoudig te nemen en omdat verkeerde bouwwijzen in de toekomst zo moeilijk te herstellen is, behoort het zeker tot de "People" kant van duurzaamheid.
Bij renovatie zijn er perfecte voorbeelden te vinden van na-isolatie, doch alleen maar bij doos in doos principes en die zijn lonend als de gehele inbouw wordt herzien.
Ben het helemaal eens met deze stelling. Hoort bij duurzaambouwen.
Duurzaambouwen is tenslotte ook rekening houden met de bewoners en het wooncomfort!
Al vanaf het allererste begin ben ik geabonneerd http://www.interface.nl/ over muziek geluid enz.
Hoge tonen laten zich wel absorberen door schuimrubber.
Bij lagere tonen moet het zwaarder aangepakt worden : met grind, dikke muren enz.
De door mij op mijn site beschreven en gebouwde "vesting" is goedkoop en duurzaam.
Een casco kost nog geen €20.000
Schandelijk dat er nog steeds woningnood bestaat in Nederland !
Een beginner komt nog niet eens toe aan het "hutje-mutje-wonen"
Die van elders wel.
Het lijkt mij dat het technisch en bouwkundig ontwerp van een woning c.q. een woongebouw van essentieel belang is om tot een optimale geluidsisolatie te komen maar hier speelt nog wat anders als het gaat om de uitvoering van het ontwerp. De laatste jaren is er veel bezuinigd in de toezicht op de bouwplaats. De commerciële druk is kennelijk zo groot geworden dat aannemers en architecten er bewust voor kiezen om toezicht op de bouwplaats te minimaliseren met als gevolg de kwaliteit te reduceren. En het gevolg hiervan is dus zoals hieronder beschreven. We kunnen van alles en nog wat bedenken maar als de uitvoering het laat afweten [inclusief het toezicht] dat blijft het dweilen met de kraan open.
John Nijhuis
Stichting Apartwonen.
Elmer Bronkhorst zei:
Geluidsoverlast, een zeer heikel punt, aangezien het het woongenot tot 0 kan reduceren. Ik ben het helemaal eens met de stelling, zeker ook voor nieuwbouw: wij (Inbo in mijn geval) kunnen het nog zo mooi bedenken en uittekenen, als er tijdens de bouw niet secuur mee omgegaan wordt, zal het resultaat enorm verslechteren. Zonde. Specie/lijmresten in luchtspouw tussen woningscheidende wanden welke onderling contact maken, niet geheel gevulde voegen daarin, vergeten vilt, verkeerd gemonteerde dakkappen en niet ontkoppelde woningoverlappende elementen. Bouwkundig vaak niets mis mee, maar net dat extra beetje bouwfysische aandacht zou het geluid flink reduceren! Dit zal vaak goed gaan, maar er is mijn inziens altijd ruimte voor verbetering!
Met z'n allen scherp blijven, elkaar aanspreken en een geluidskeurmerk, ik ben in ieder geval voor!
Met vriendelijke groet,
Elmer Bronkhorst.
Ik zit sinds kort op Bouwprofs en zag deze discussie over geluid(wering) in gebouwen. Ik denk dat we allemaal onderkennen dat geluidsoverlast zowel in woningen als utiliteitsgebouwen storend is voor mensen.
NEN begeleidt een commissie die zich specifiek richt op geluidwering in gebouwen en faciliteert het maken van afspraken om geluidsoverlast te beperken. In dat kader zijn in de jaren '90 een viertal NPR's (Nederlandse Praktijkrchtlijnen, die concrete handvatten geven hoe met een norm kan worden gewerkt) gemaakt. Echter heeft de techniek zich verder ontwikkelt en hebben we inmiddels een nieuw Bouwbesluit dat ook hier betrekking op heeft. Vandaar dat de oude NPR's worden herzien of ingetrokken. Om te kijken waar de behoefte ligt in de markt, organiseert NEN een bijeenkomst op 22 februari 2012 in Delft.
Partijen die te maken hebben met installatiegeluid en geluidwering in gebouwen worden van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. U kunt dan aangeven wat u belangrijk vindt in afspraken over het beperken van geluid in gebouwen en willen we samen met u tot nieuwe concrete handvatten komen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door