BouwProfs

De bouw online verbonden.

Spaanplaat gemaakt van mais korrels. Wie weet hier meer van?

Rinus Haarman stelt in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag:

Einde van het vorige jaar hoorde ik dat er een nieuw soort spaanplaat is wat heel duurzaam is. Het wordt gemaakt van mais korrels, hier wordt ook volgens mij ook isolatie van gemaakt. Mijn vraag is hebben mensen ervaringen met deze spaanplaat.

Groen is heel goed, maar het moet wel een sterkte hebben ook met schroeven en bepaalde zaken in vast zetten. Hoorde dat er al keukens van gemaakt werden. Bribus werkt er mee, en ben heel benieuwd wie me meer kan vertellen?

Weet jij meer over spaanplaat gemaakt van mais korrels? Geef je reactie dan door aan Rinus via deze discussie.

Weergaven: 919

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Met voedselschaarste in de wereld, van maiskorrels spaanplaat maken? Duurzaam?

Heeft nadere uitleg nodig.

Wat betreft duurzaamheid; ik hoop dat deze plaat NIET van maïskorrels is gemaakt! Want dan concurreert het met voedingsgewassen. Dan is het strijdig met het algemene principe te voorkomen dat voedselprijzen worden verhoogd door concurrentie in duurzame producten. Zie de vergelijkbare problematiek rond energiegewassen van de 1e generatie. Ik vermoed dat het van de rest van de plant is gemaakt, waarmee reststoffen tot grondstoffen worden. Dat is dan weer wel duurzaam te noemen.

Als dat het geval is, ga ik mee. Zou prijstechnisch wel heel aantrekkelijk zijn, gezien het afval!

Dan ben ik ook benieuwd naar de ervaring(en) hiermee.

Het zijn gelukkig geen maïskorrels. Een plaat hiervan gemaakt zou niet zo 'groen' zijn. Maisteelt is immers voor consumptie. Wat je bedoelt is Eco-boards. Zij maken hun plaat in principe van restmateriaal uit de agro industrie. Denk hierbij aan resten uit de tomaten kwekerijen, diverse soorten gras etc....Alleen dus restmateriaal. Ze hebben (nog) geen C2C certificaat maar het zit er wel aan te komen. Ik weet dat omdat we het materiaal gaan gebruiken voor ons GreenHuus en we samen met hen een Greendeal biobased hebben ondertekend. In GreenHuus mogen alleen echte verantwoorde producten (C2C & biobased) gebruikt worden. Ook Bribus maakt overigens gebruik in hun eco-keuken van dit plaatmateriaal. Ecoboards kan de plaat zo modificeren dat ze bijvoorbeeld minimaal 60 minuten brandwerend is (zonder chemische rommel).

ik vermoed dat het hem niet zit in gebruikte houtspaanders maar in het bindmiddel/hechtmiddel. Dus in plaats van een hechtmiddel op basis van formaldehyde een moderner hechtmiddel. Dat zou wel eens een middel op basis van zetmeel kunnen zijn en dat is in mais volop aanwezig. Ik denk dat je in de richting van het glaswolbindmiddel kunt denken wat Knauf Insulation zonder problemen gebruikt in de Ecose glaswol.

Hechtmiddel van Ecoboards is idd geen formaldehyde of MDI maar een materiaal-eigen stof wat vrijkomt bij het proces. Dat zou o.m. lignine ( meest voorkomende organisch materiaal op aarde na cellulose ) zijn. Dit komt voor in de celwand. Maar Ecoboards bestaat niet uit mais maar o.m. uit resten van de maisteelt.

Dat dacht ik ook meteen !

Jeffrey Chin zei:

Met voedselschaarste in de wereld, van maiskorrels spaanplaat maken? Duurzaam?

Heeft nadere uitleg nodig.

Er is geen voedselschaarste als zodanig op de wereld, sommige mensen hebben veel te weinig te eten en sommigen veel te veel. Er wordt 90 miljoen ton aan eten weggegooid in Europa en 1/3 van het eten in de wereld: http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm

Ik snap de opmerking over: 'ja maar, maïs eet je toch, dus dan krijgen we toch honger als we er spaanplaat van maken' wel. Maar dat gaat natuurlijk niet helemaal op.

We eten namelijk ook vlees. En als je zou kijken naar hoeveel minder land er nodig was als we geen vlees meer aten en toch geen honger hadden, dan kon je lachend spaanplaten maken van maïs, zonder dat er op zich minder eten (kcal) verbouwd werden.

Kijk maar eens op: http://www.farmlandlp.com/2012/01/one-acre-feeds-a-person/

Als je 127 g vlees wilt eten per dag, kost je dat bijna 2x zoveel als wanneer je geen vlees eet.

Nou hoeft van mij niet iedereen opeens helemaal op te houden met vlees eten hoor. Vlees is lekker :) Het gaat er meer om: iets van maïs maken houdt niet in dat er per se minder te eten is. Of dat dit niet duurzaam zou kunnen zijn.

We verdelen ons eten en ons land niet goed op de wereld. Er is minder landbouwgrond gekomen in de laatste 10 jaar, maar dat is voornamelijk door de aanleg van wegen en gebouwen (en ja, dat is ook nodig, dat dan weer wel): http://biomassresearch.eu/

niet zozeer door biobrandstoffen (vanuit welke hoek ik deze discussie eigenlijk vooral ken) of bioproducten.

krijg veel antwoorden op mijn vraag, mijn dank daarvoor, maar zie graag gebruikers die me ervaringen kunnen vertellen, maar dat zal wel moeilijk zijn voor velen.

Ervaring: Ecoboards in prototype GreenHuus. @elske, mooi kloppend betoog, mee eens.

Dank je Kees, niet altijd dat ik iemand tegenkom die het eens is.

En sorry @Rinus, ik heb helaas met dit product geen concrete ervaring.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+