BouwProfs

De bouw online verbonden.

Technische mogelijkheden levensduurverlenging van woningen.

Sandra Berenst-Vulink is teammanager vastgoedbeheer bij Mijande Wonen. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt zij de volgende vraag:

Momenteel studeer ik af aan de Hogeschool van Arnhem, HBO Bouwkunde. In dit kader ben ik op zoek naar bedrijven/personen die input hebben op de volgende probleemstelling:

In hoeverre kan levensduur verlenging een middel zijn om het bestaande woningbezit van een corporatie verhuurbaar te houden? De aspecten die bekeken worden zijn: techniek, markt, woonwensen en financieel.
Bij techniek is de centrale vraag: Welke technische mogelijkheden voor levensduur verlenging biedt de markt en waar wordt pionierswerk op verricht?

Wie heeft nuttige input wat mij verder kan helpen? Alvast bedankt. 

Weergaven: 1225

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Sandra, vanuit mijn eigen vakgebied kan ik je aangeven dat er voor wat betreft de beglazingen nog altijd vernieuwingen gaande zijn. Zeker voor de oudere woningvoorraad - zeg maar jaren '60 - '70 - is er een flinke verbetering mogelijk op het gebied van energiebesparing maar zeker ook voor comfort. Aan de ene kant is er warmtewinst te behalen door technisch betere beglazingen, aan de andere kant kan de opvallende energie benut worden (bijv. PV-cellen).

 

Ron Brandhorst,

de Graaff Advies BV

Hoi Sandra,

Ik denk dat je bij levensduurverlenging een onderscheid moet maken tussen het casco en de inrichting. Het casco moet lang kunnen staan met maximale flexibiliteit. De inrichting (wandjes/installaties) moet flexibeler zijn, zodat ingespeeld kan worden op nieuwe technieken. Dit is meteen ook het lastigste, aangezien moeilijk in te schatten is hoe wonen er over 30-50 jaar uit ziet.

Succes met je onderzoek!

Beste Sandra, aanpassing van de buitenschil van de woningen waardoor een betere isolatiewaarde wordt bereikt, gevoegd bij aanpassingen aan de beglazing verhogen het comfort voor de huurders. Belangrijker is echter de verlengde levensduur van de woningen door deze ingreep. Voor aanpassingen van de buitenschil van woningen heeft Wienerberger een aantal oplossingen in het productenportfolio die daarvoor kunnen worden ingezet.

Rob Mulder

Wienerberger BV

 

 

Beste Sandra,

De technische oplossingen zijn werkelijk het minst interessant :-) Daarmee bedoel ik dat ze in de vraagstelling het minst kritisch zijn. Ik zou eerst de samenhang van de vier thema's onderzoeken. Externe factoren kunnen een in technische nieuwstaat verkerende woning onbewoonbaar maken.

Vincent van Bruggen

ATELIER HEIJENOORD

Beste Sandra,

Wij hebben een levensloopbestendige/ generatiebestendige woning ontwikkeld die erg interessant is voor jullie. Deze woning is altijd opnieuw aan te passen/ op te knappen en te hergebruiken. Wij hebben hiervoor diverse ontwerpen gemaakt maar kunnen met ons systeem alle kanten op. Misschien is het interessant om een keer een afspraak te maken om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Je kunt alvast een kijkje nemen op: www.generatiebestendigwonen.nl of op www.spaarzaamwonen.nl

Hoi Sandra,

Al vele jaren zijn er mogelijkheden om de levens duur van ons woningbezit te verlengen. Mijn specialisme is al meer dan 30 jaar levensduur verlengend onderhoud.

Een mooi woord maar met veel inhoud. Levensduurverlengd onderhoud kunnen we onderscheiden in het ontwerp bij de nieuwbouwfase, maar ook in het al bestaande woningbezit.

In de nieuwbouw fase wordt er door ontwikkelaars en architecten nog te veel aandacht gegeven aan het uiteindelijke plaatje, als het inzicht hoe het nieuwe project in de loop van jaren kan worden onderhouden.

Keuze bij het ontwerp, detaillering, bereikbaarheid, materiaal, milieubelasting, etc. In de onderhoudsfase als we praten over het buitenschilderwerk ( een van de grootste posten in onderhoud) is door de juiste ondergrondvoorbereiding /verfsysteemkeus en kwaliteit van de applicatie ook een enorme verbeterslag te maken. Helaas wordt nog te vaak werken aanbesteed op basis van prijs en niet van kwaliteit. In levensduur verlengend onderhoud zijn alle aspecten van techniek, markt, woonwensen en financiën duidelijk aanwijsbaar.

 Met vriendelijke groet,

Jan Koster

Renohoutrotherstel ( het behoud van hout)

NatuurlijkGoed (schilderwerk met respect voor mens en milieu)

 

Ik zie dat er veel mensen gereageerd hebben met dezelfde technische vragen. De generatiewoning heeft voor al deze vragen/ problemen een antwoord. in deze woning staat het casco los van de indeling en technische installaties. Je kunt in onze woning elke leiding of indeling achteraf creeren zonder al te veel kosten.

neem een kijkje op www.debestewoningvannederland.nl

Hoi Sandra,

Als bouwcoördinator met toch wat jaren ervaring valt het mij toch nog steeds op hoe onachtzaam er bij het ontwerp van gebouwen wordt omgesprongen met vernieuwingen, of toekomstige mogelijkheden.

Ik denk dan voornamelijk aan het gebrek aan schachten, of op zijn minst bereikbare. Dit in het kader van mogelijkheden om nieuwe technologiën aan te brengen en zo meer ...

Steeds bereid hier verder over door te brainstormen, maar nu even tijdsgebrek. :-)

Mvg,

Tonny

Hallo Sandra, vond een stukje geschreven door Haico van Nunen wat je misschien kan helpen. http://www.bestaandewoningbouw.nl/levensduur-verlengen-of-verkorten Zelf denk ik dat een bedrijf als Comeg uit Zoetermeer een pionier is. Ik heb een document toegevoegd waar je 1 van hun renovatie projecten kunt zien.

 

vriendelijke groet en succes met je studie,

 

Norman Saarloos

Erbi Projects BV

Bijlagen:

Hallo Sandra,

Het idee om de levensduur van het bestaande woningbezit te verlengen is een prima gedachte. Hiervoor hebben we tegenwoordig zeer veel technische mogelijkheden. Welke dit precies zijn hangt zeer af van het type woning en de plannen in de wijken. Door alle factoren te combineren kan per complex een passend pakket van maatregelen worden opgesteld. In Almelo ben ik projectleider geweest van een project waarbij bestaande portiekflats volledig zijn gerenoveerd tot appartementen met een inpandige lift. Het comfort is verhoogd door een volledig isolatiepakket van gevels, glaspakket en dak. Tevens is hierbij de aangrenzende leefomgeving aangepakt. Door dit duurzaam te doen is dit complex weer gereed voor een volledig nieuwe levenscyclus. Om kleinere schaal is dit natuurlijk ook toe te passen. Voordat de plannen definitief worden gemaakt is goed inventariseren wat de mogelijkheden zijn  het balangrijkste. Dit leidt tot een gestructureerder proces dan enkel alleen technische oplossingen opsommen.

Mocht je meer willen weten, of gewoon eens willen sparren over dit onderwerp, dan kan je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

 

Met vriendelijke groet,

Marc Weideman

06-55885088

Beste Sandra,

Vanuit Klokbouw hebben we het concept "Ecoveren" ontwikkelt. Een concept waarbij het mogelijk is om stapsgewijs de renovatiemogelijkheden van een woning in beeld te brengen en de woning op te waarderen naar het gewenste ambitieniveau afgestemd op investeringen en huuropbrengsten. 

Klokbouw heeft veel ervaring in grootschalige renovaties, waarbij het beperken van het ongemak voor de huurder (en dus ook de verhuurder) centraal staat. Als je meer wilt weten nodig ik je uit om te kijken op www.klokbouw.nl of om contact met ons op te nemen (024-374 15 77). 

Met vriendelijke groet,

 

Tony Koster

KlokBouw B.V.

Hoi Sandra,

Ken je de SBR-publicatie op dit terrein?

De publicatie 'Duurzaam onderhouden' is tot stand gekomen in samenwerking met Corpovenista, een netwerk van woningcorporaties. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut OTB (TUDelft).

http://www.sbr.nl/producten/publicaties/prestatiegericht-samenwerke...

Met vriendelijke groet,

Gerben van Dijk

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+