BouwProfs

De bouw online verbonden.

Verlaging BTW architecten naar 6% MITS zij tevens de renovatie begeleiden...

Goed nieuws voor architecten en 'dergelijke ondernemers'. Het BTW tarief gaat ook omlaag naar 6%. Ik vind alleen dat er wel een paar rare haken en ogen aan de regeling zitten.

Je wordt verplicht om ook de renovatie te begeleiden. Niet iedere architect/tekenbureau wil of kan dit. Deze bureau's vallen dus eigenlijk buiten de regeling of moeten toch de bouw gaan begeleiden wat wellicht risico's met zich mee brengt qua aansprakelijkheid. 

Verder is het van belang dat het werk niet uitloopt. Als de werkzaamheden na 1 maart 2014 afgerond worden (en er mogelijk al deelfacturen zijn verstuurd met 6% BTW) dan vallen alle werkzaamheden onder 21% BTW. Ik hoop toch echt dat ik dit verkeerd lees, want anders is deze regeling maar heel beperkt toepasbaar.

Een ontwerp en bouwaanvraag kan toch al enkele maanden kosten. Vervolgens moeten er offertes opgevraagd worden, offertes vergeleken worden, de opdracht gegund worden en een bouwtijd van enkele maanden in acht genomen worden. Voor sommige opdrachten ben je dus na de bouwvak al te laat om ze aan te bieden onder de 6% BTW... 

Ik ben benieuwd hoe jullie tegen deze regeling aankijken...

 

Weergaven: 4260

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ja dit roept inderdaad nogal wat vraagtekens op:

Wat te doen bij uitloop?

Gaat het alleen om tekenwerk of ook om bijkomende werkzaamheden zoals ventilatie- en daglichtberekeningen?

Valt het werk van de constructeur hier ook onder (constructieberekeningen)?

Valt de bouwbegeleiding van de architect / adviesbureau ook onder 6%? 

Zijn er ook eisen gesteld aan de begeleiding, moeilijk controleerbaar...?

Of alles maar lekker op 1 grote hoop gooien en 6% rekenen voor de opdrachtgever?

De regeling geld met terugwerkende kracht voor werken die na 1 maart 2013 worden opgeleverd en is dusdanig ingewikkeld, dat vrijwel iedereen nu al met heel veel vragen zit. Kan het nu nooit eens NORMAAL, laat de regeling (bijvoorbeeld) ingaan op 1 maart, houdt deze EEN AANTAL JAREN aan en maak er 1 gemiddeld tarief van voor zowel materiaal als arbeidsloon, bijvoorbeeld 15% (over zowel materiaal als loon).

Hier profiteren ook toeleveranciers en fabrikanten van, kortom de hele bouwkolom.

Maar nee, de ambtenaren moeten elkaar toch aan het werk houden en dus maken ze de regeling zo lastig en ondoorzichtig mogelijk. daar "profiteert" iedereen van !

Het is allemaal weer te weinig, te laat, te ingewikkeld.

Weer erg dubbel allemaal, en onduidelijk?!

Waarom nu weer zo moeilijk doen???????????

Gezien de situatie in de bouw, lijkt de 6% regeling (voor architecten) positief nieuws.

Er kleven echter best een aantal lastige zaken aan. Alleen van toepassing als er tevens bouwcontrole wordt  gehouden. Hoever strekt dit? De problemen die ontstaan, als het werk uitloopt. 

Alleen toepasbaar bij niet al te grote werken. (hoe moet je dit inschatten?)

Voor de eigen administratie ook best lastig. Het ene werk is belast met 6% en het andere met 21%.

Laten we de situatie maar eens positief bekijken, mogelijk volgt door deze aktie wel een opleving in de bouw.

Vandaag 's gebeld met de Belastingdienst, zij zeggen dat er (nog?) geen afbakening is van de omvang van de term begeleiding.

Als ik een tekenopdracht krijg van €5000,- en de opdrachtgever wil daarbij maar voor €1,- bouwbegeleiding afnemen, moet ik hem dan 6% btw over €5001,- laten betalen?

Het traject van ontwerp, vergunningaanvraag en bouwvoorbereiding zou op die manier eerst met 21% en later na de bouwbegeleiding of directievoering terugwerkend met 6% verrekend moeten/mogen worden. Een vreemde administratie, ook als ik de eerste fasen tegen 6% verreken en bij staken van mijn opdracht nog eens een naheffing van 15% BTW in rekening moet brengen. Het risico de hele rekening tot na de oplevering uit te stellen kun je je ook niet permiteren, zeker niet in deze tijd van slecht betalingsgedrag.

Hoe dit in mijn administratie verwerkt zou moeten worden is ook al een erg vreemde zaak. Dus inderdaad eindelijk de 6% die in andere landen al veel langer gehanteerd werd, maar nog steeds geen benul hoe midden en klein bedrijf moeten werken met particulieren.

 

Triest zo'n onbekwaamheid bij de centrale overheid.

Het is inderdaad een erg ingewikkelde regeling. Dat neemt niet weg dat dit een grote symbolische betekenis heeft. Dit maakt duidelijk dat de architect een integraal onderdeel van het bouwproces vormt. We kunnen en moeten dat maximaal communiceren. Nu verbouwen mét een architect! 

Goeie, zeg

 

De kosten van de architekt zullen vast meer zijn als het voordeel van de BTW weer zo'n goeie regeling van deze regering, weg ermee

Let op deze regeling is alleen voor renovatie aan woningen!

Zeker voor een complexe verbouwing van een woning is de grote winst in de voorbereiding te boeken. Daarvoor kun je het beste terecht bij een architect die integraal kijkt naar de voorliggende vraag. De voorbereiding als een kostenpost zien is kortzichtig. Door beter samen te werken kunnen aannemers en architecten meer kwaliteit bieden en minder fouten maken. Daar is zowel de klant de bouwer als de architect mee geholpen.

Pim van der Gaag zei:

Goeie, zeg

 

De kosten van de architekt zullen vast meer zijn als het voordeel van de BTW weer zo'n goeie regeling van deze regering, weg ermee

Natuurlijk zijn er nog veel vragen. Ook ik vraag me af waarom het werk van bouwfysisch adviseur en constructeur niet genoemd is.

De koppeling met de uitvoeringsbegeleiding waardeer ik zeer positief. Juist met uitvoeringsbegeleiding is een groot verschil te maken in de gerealiseerde kwaliteit. We kunnen dat ook aantonen met een blowerdoortest, thermografische foto's en ventilatiemetingen. Dat doen we ook graag namens de architect!

 

 

Zie punt 3 in de bijlage:

Het verlaagde tarief is van toepassing op alle renovatie- en 

herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht. Onder
renovatie- en herstelwerkzaamheden worden in dit verband verstaan: het
vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen
van) de woning. 

De regeling is dus wel breed toepasbaar, maar heb bij de vorige regeling al meegemaakt bij een uitbreiding dat de aannemer niet de deadline kon halen en er voortijdig opgeleverd moest worden omdat de verbouw anders niet onder de 6% kon vallen. Een heel gedoe achteraf om e.e.a. recht te breien. Gelukkig was het een goede aannemer...

Toon de Jong zei:

Let op deze regeling is alleen voor renovatie aan woningen!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+