BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waarom wordt Amerikaans grenen niet meer voor kozijnen gebruikt?

Jaap Leeuw is bouwkundig ingenieur en eigenaar van een bouwkundig adviesburo in aankoopinspecties van bestaande en nieuwe woningen. In de BouwProfs groep op Linkedin vraagt hij zichzelf het volgende af:

Waarom wordt Amerikaans grenen niet meer voor kozijnen gebruikt? Het is een snelgroeier en qua duurzaamheid vergelijkbaar met met tropische houtsoorten Ik zie vaak 100 % goede grenen kozijnen (1920).

Heb jij een mening hierover? We horen deze graag, dus reageer via deze discussie.

Weergaven: 16438

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De kwaliteit grenen die wij vroeger konden krijgen, is niet meer te leveren. Verder wordt het Am. Gren. niet meer op de juiste wijze "gewaterd" en dan heb je een product dat niet voldoet. Als ik verder denk aan Carolina Pine en Pitch Pine, dan heb je een machtig mooi stuk hout, maar het werkt dan nog wel sterk.

Wat vroeger gebruikt werd voor kozijnen was hout dat goed gewaterd was en dus ook goed uitgewerkt. Daar is helaas nu geen tijd meer voor. Vandaag kappen en morgen kozijnen maken is nu het motto, wel een slecht motto.

Groeten,

Herman Brink

Omdat de kwaliteit van het grenen waarvan de kozijnen uit 1920 gemaakt zijn niet te vergelijken is met het hedendaagse grenen.

Zoals je zelf al schrijft is grenen een snelgroeier en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Hetzelfde geld voor vuren.

Ik heb vuren kozijnen uit 1900 gezien waar nog niets mee aan de hand was.

Dat gaat je nu zonder pillen \ EGS verbinding niet meer lukken.

m.vr.gr Wim Hardeman

Ik woon zelf in een woning met orginele grenen kozijnen.

Door zeer gebrekking onderhoud in het verleden, waren er toch een paar slechte plekken ontstaan.

Dit wilde ik met het orginele grenen herstellen, echter is inderdaad het probleem, dat de kwaliteit van toen, niet meer geleverd kan worden. Een van de oorzaken is inderdaad de haast die we tegenwoordig hebben.

Verder is het ook zo, dat er tegenwoordig alleen over andere houtsoorten wordt gesproken. Er is dus geen (onvoldoende) vraag naar grenen voor kozijnen.

 

Het grenen en vuren van vroeger is veel langzamer gegroeid in dichte bossen. Daardoor zijn de jaarringen heel compact en vast van structuur. De huidige productiebossen zijn veel meer open en daardoor groeien de bomen snel met grove jaarringen. (goed merkbaar aan verschillen in soortelijk gewicht)

Het huidige grenen en vuren is daardoor alleen buiten toepasbaar als er pillen en/of impregnering wordt toegepast in combinatie met goede details en een goed onderhoudsschema.

 

Een interessante vraag. Uit het oog uit het hart zou ik zeggen. Amerikaans Grenen omvat verschillende pine soorten, o.a. Pitch Pine, YellowPine, WhitePine, CarolinaPine, CochinPine, etc. elk weer met andere eigenschappen. De kennis over dit  hout is in feite weggeebt bij de gemiddelde houthandel. Zeker bij de "graders" hier in NL. Sommige importeurs (Boogaerd, Pont, Gras) doen er nog wel iets in.  Het hout werd duurder dan bv Meranti. Snellere doorstroom van stammen zorgt voor erg onrustig en kwalitatief minder hout. Net als bv Eikenhout vraagt Amerikaans Grenen om een langdurig "rijpingsproces". Tegenwoordig is de kleinere diameter als kapcyclus maatgevend. In feite zien we hetzelfde met het NE Grenen. Ook veel minder zware maten. Daarnaast wilde de zagerijen niet altijd aan de kwalitatieve hoogwaardige vraag van NL voldoen. Inkopers in NL kochten/kopen zeer eenzijdig op specificatie/lengte en wij NLérs staan bekend als zeer kritische inkopers. Vroeger was de vraag naar (technisch) duurzaam hout prijsgedreven, tegenwoordig let men vooral op Duurzaamheid. Wij in NL zijn ook zeer kritische gebruikers, draadverloop, onrustig hout, harsvorming, kwastvorming, etc. zien we dan al gauw als een gebrek omdat dit het productieproces benadeeld (kostenverhogend, tijdrovende inspecties, uitval, etc). Duurzaam gaat vaak niet samen met snel.

Kijk eens op de site van Accoya.nl

Mooi snel groeiend naaldhout verduurzaamd in azijnzuur voor kozijnen en gevelbekleding.

100% duurzaam en milieuvriendelijk product.

Steven Krol

Zinniger Duurzame interieurarchitectuur advies en projectbegeleiding

De reden waarom Amerikaans grenen niet meer gebruikt wordt, zou gelegen zijn in het gegeven dat de Amerikaanse papierindustrie de pijnboombossen beheert. De houtprijs zou zo bepaald worden door de papierprijs en te duur zijn geworden voor toepassing in de bouw.

Dit heeft natuurlijk niet alleen met de houtsoort te maken. Het heeft ook met detaillering, met de verf die er toentertijd opgebracht is, dikke verf op basis van lijnolie en het latere onderhoud wat er gepleegd is.

Jongens ,

het hout is nog steeds het zelfde !

Alleen zijn er een paar dingen anders geworden in de loop der jaren .

Het krijgt inderdaad bijna nergens meer de tijd om eens lekker normaal te drogen , als je het water geeft , dan schiet het weer wortel .Het rendement van het houtbedrijf  schijnt belangrijker te zijn dan de te leveren kwaliteit .

De overstekken bij huizen zijn tot bijna 0 gereduceerd , lekkere loodhoudende verf en lijnoliegedragen verf zijn vervangen door watergedragen spul , de vaklui die nog een stuk hout konden uitzoeken , zijn inmiddels ook net zo zeldzaam geworden als dinosaurussen , en we willen eigenlijk geen onderhoud aan een kozijn besteden .

Bovendien word er nauwelijks geschuurd voor er gelakt word , en ter plekke komt een schilderploeg die een zo uitgeknepen prijs krijgt , dat er eigenlijk geen verf meer af kan .Er worden in grote chemische fabrieken zelfs speciale systemen bedacht voor dit soort dingen .

Neem van mij aan dat een goed vakman , met het juiste gereedschap , liefde voor zijn vak , en lol in zijn werk nog een keurig grenen kozijn kan af leveren , en dat blijft , mits ouderwetsch verwerkt net zo lang hangen als zijn illustere voorouders .

Een tiental jaar geleden moest mijn nieuwe loods geschilderd , en de aannemer had er de beste lak van Akzo voor uit gekozen , mijn vader was op het zelfde moment bezig om zijn kozijnen strak te maken , voor wat hij dacht de laatste keer dat hij dat zelf zou doen .

Ik heb nog getracht om ook mijn aannemer zo ver te krijgen dat hij er een pot lijnolieverf in grachtengroen tegenaan te gooien , maar dat kon niet meer , de eerste laag van zijn "perfecte "systeem zat er vanuit de werkplaats al op en dat combineerde niet ,volgens hem , en alleen tegen een idiote meerprijs wilde hij er vanaf stappen .

Toen ik hem 16 maanden later riep een te komen kijken naar mijn ultra matte kozijnen en deuren gaf hij niet thuis , en na nog een jaar kwam het aan alle kanten los , en na heel ernstig dreigen , kreeg ik uiteindelijk nog twee dagen een reparatieploeg langs .Verleden jaar heb ik alles kaal gemaakt en er toch maar wat behoorlijks tegenaan gegooid , na nog eens goed het huis van mijn ouders bekeken te hebben , daar zat alles er nog keurig strak en hoogglanzend in zonder ook maar één tussentijdse kwast gezien te hebben ......!

Daar ben ik het volmondig mee eens

Jan van Eerd zei:

Het grenen van vroeger (toen alles beter was...) is niet meer het grenen van nu. Al uitgebreid toegelicht door de andere mensen die gereageerd hebben. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Met het vurenhout van tegenwoordig kan je hele goede kozijnen maken. Maar niet meer op de manier waarop vroeger kozijnen gemaakt werden. Er dient goed aandacht besteed te worden aan de houtverbindingen. Als die waterdicht zijn, dan blijft het houtwerk droog (hout neemt vocht op aan de kopse zijde) en gebeurt er NIETS met het kozijn. Er worden (onder andere door de Lamikon systeemhouders) vurenhouten kozijnen geleverd met lange garantietermijnen. De enorme hoeveelheden houtrot die tegenwoordig de houten kozijnen een slechte naam bezorgen, zijn toe te schrijven aan een slechte productiemethode. Timmerfabrieken die nog steeds kozijnen produceren op de manier van toen, met het hout van nu. Dat gaat niet goed, blijkt keer op keer. Het is dus een kwestie van opletten waar je je kozijnen koopt.

Wanneer de kwaliteit die je wilt niet (meer) voorhanden is, zoek je naar datgene wat er het dichtste bij zit, of je zoekt een alternatief.

Oud hout is wel te vinden, met goed zoeken. Het is niet op grote schaal te gebruiken dus.

Alternatief lijkt mij inderdaad het reeds genoemde Accoya. De eenvoud hiervan t.a.v. het resultaat zijn ongekend.

Het is hier misschien niet meer zo gebruikelijk, maar het wordt toch nog steeds voor kozijnen gebruikt. Marvellous Windows uit Antwerpen is vertegenwoordiger van Marvin, een Amerikaanse producent van houten en hout/aluminium ramen en deuren. Zij gebruiken voornamelijk noord-amerikaans hout.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+