BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat heeft eigenlijk voorrang? Het Bouwbesluit of het Bestemmingsplan?

Raymond Mos stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Volgens het Bouwbesluit mag maximaal 50% van het achtererfgebied worden bebouwd; volgens het Bestemmingsplan maximaal 70 m2. Wat moet ik aanhouden?

Geef je antwoord aan Raymond door via deze discussie.

Weergaven: 2577

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In het Bouwbesluit??? Bestemmingsplan aanhouden.

Beste Raymond, stel je vraag eens aan de Helpdesk Bouwregelgeving van de Rijksoverheid, die beantwoorden vragen over Woningwet, Wabo en Bouwbesluit. Het bebouwen van het achtererfgebied komt overigens niet voor in het Bouwbesluit, maar in het Besluit omgevingsrecht (Bor) en heeft te maken met vergunningvrij bouwen.

Zoals Talon correct aangeeft. De in de vraag beoogde 50% eis staat niet in het Bouwbesluit.

Voor de volledigheid merk ik op dat de gemeente niet bevoegd is om in het bestemmingsplan nadere of aanvullende eisen op het Bouwbesluit te stellen. Zou er daadwerkelijk uit het Bouwbesluit een zwaardere eis voortvloeien dan uit het bestemmingsplan, dan is het Bouwbesluit maatgevend.

Verdere voorrangsregels treft u aan in de Wegenverkeerswetgeving.

Beste Raymond,

Als je bedoelt omgevingsvergunningsvrij bouwen kun je hetgeen je het beste uitkomt aanhouden.

Dus het bestemmingsplan is in deze niet leidend. Maar omdat je hiermee meerdere vierkante meters kunt bouwen in deze, toch het bestemmingsplan aanhouden, dus ik ben het niet eens met Mark Maas. Sorry Mark maar ik heb al verscheidene vergunningsvrije bouwwerken ontworpen, welke niet voldoen aan het bestemmingsplan maar wel aan de regels van Bor en deze tekeningen voorgelegd aan de gemeente (concept aanvraag), waarop deze aangaf dat de bouwwerken vergunningsvrij gebouwd kunnen worden.

Mijn mening en logica;


het Bouwbesluit is een landelijke richtlijn voor alle bouwgerelateerde disciplines.

er zullen altijd wel -lokale bestemmingen- zijn die zich boven deze regels willen/kunnen stellen

zonder enige toelichting in welke zin dan ook.

Beste Raymond. Voor de volledigheid merk ik op dat het Bor in juridische termen exact aangeeft of en wanneer een bestemmingsplan bepalend is voor het kunnen realiseren van een bepaald vergunningsvrij bouwwerk.

Beste Raymond,

Een vergelijkbare vraag is in november (start op de 13de) op bouwprofs behandeld. Als je t niet kan vinden, kan ik je de inhoud sturen (linkje werkte helaas niet)

Zoek je nog inspirerende voorbeelden voor kleine gebouwtjes in achtertuinen, dan is het misschien leuk om m'n  Blogspot LEVEN in Tuinen eens te lezen of een overzicht van internationale voorbeelden te zien op  Kennisplatform LEVEN in Tuinen

Veel succes met je project,

Marcel van Mierlo

Beste Mark,

Daarin heb je wel gelijk, je zult aan de overige eisen van het bestemmingsplan moeten voldoen zoals afstanden tot openbaar gebied of dergelijke. Maar het aantal vierkante meters is in het bestemmingsplan niet leidend, ook staat dit aangegeven in het Bor.

Een mooie leidraad om hierin meer inzicht te krijgen is het boekje De Kleine Gids (VERGUNNINGVRIJ BOUWEN 2011) van Wico Ankersmit, ISBN 978-901307885-5. Dit boekje kost echt niet zo veel en ik gebruik het elke keer om mijn klanten te overtuigen.

Als 50% meer is dan 70m2 dan zijn andere regels/besluiten van toepassing.

voor mij mag de vraag iets helderder:

gaat het om een 1e bouw op een kavel of om een aan / verbouw van bestaand. en was dat bestaande al een max of binnen de max grenzen ? 

 een regel van 50 % in bouwbesluit ken ik niet (waar staat dat dan?)

klinkt ook niet logisch op de ene plek is Bplan max 30 % bouwen  50 % 70 % of 100 %; dat kan dus m.i. nooit in een bouwbesluit staan   

maar een regel van 70 m2 in een Bplan verbaasd mij ook wel (maar ik sta niet in dit vak); dat staat dan vast in een bepaalde context met meer regels.   

Beste Raymond,

 Als je ontwerp voldoet aan de bouwbesluit, dan dien je alsnog m.b.t. de bestemmingsplan  een vergunning hieromtrent aan te vragen. maar je kan bij de gemeente volgens de Wet Ruimtelijke Ordening een procedure artikel 19 aanvragen. zodat je alsnog een vrijstelling van de bestemmingsplan kan krijgen.

Beste Ron,

Het regel van 50% van de bouwbesluit is puur om vergunningsvrij te kunnen bouwen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+