BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is wat u betreft hét voorbeeld van een echt duurzaam bouwproduct?

Op Livios.be stuitte ik op een artikel over duurzaam modulair bouwen. Men belichtte daar het product e-Blocks. Een manier van modulair bouwen die nog het meest doet denken aan het stapelen van lego steentjes.
Zo''n e-Block bestaat uit een dubbel geïsoleerde bekisting van geëxpandeerd polystyreen (EPS, expanded polystyrene), die na de plaatsing op de werf gevuld wordt met gewapend beton.
De EPS-panelen worden samengehouden door webs, ankers die om de 20 cm in de panelen ingesloten zitten en die perfect de druk van het beton aankunnen. Standaard zijn de e-Blocks 2,44 m lang, 46 cm hoog en 15 cm dik.

De bouwblokken van e-Block worden net zoals legoblokjes op elkaar gestapeld, rechtreeks op de vloerplaat. Zodra ze de eerste verdieping bereiken, worden ze op de bouw volgestort met gewapend beton, dat nadien nauwkeurig aangetrild wordt. Het bouwsysteem garandeert volgens de fabrikant een luchtdichte, superisolerende, vocht- en koudebrugvrije woning.

Dergelijke innovaties zijn aan de orde van de dag inmiddels.
Wat is wat u betreft het lichtende voorbeeld van een echt duurzaam bouwproduct?

BouwProfs hoort graag van u welk product dit is, en uiteraard de motivatie waarom het betreffende product u zo aanspreekt.

Weergaven: 1096

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wat mij betreft is het heel eenvoudig. Een duurzaam bouwproduct is: (i) hernieuwbaar, (ii) geen concurrentie met voeding, (iii) geen milieu effect bij verwijdering. Bij een volledige toetsing op duurzaamheid kan je de Duurzaamheidscriteria van Cramer gebruiken (grondstof, welvaart, welzijn, milieu, biodiversiteit, broeikas, voeding concurrentie, wetgeving). Een goed voorbeeld van een duurzaam bouwproduct is Bioplastic op basis van afval van de zetmeelverwerkende industrie. Op dit moment worden er proeven gedaan met de productie van Lego steentjes van dit materiaal. Bij het opschalen hiervan kunnen binnenmuren van bioplastic gemaakt worden die na gebruiksfase (ca 3-5jr bij kantoorruimte) integraal middels compostering/vergisting verwijderd kunnen worden. Zie ook bijgevoegde foto's. Rob Mathlener
Bijlagen:
Laten we eerst eens vaststellen, dat het begrip duurzaam volledig onduidelijk is
duurzaam stenen stapelen zoals je zegt schiet, lijkt mij, niet op

Voor mij is duurzaam gekoppeld aan de levensduur van een gebouw en staat meer voor isolatie, energiezuinig, en dergelijke elementen met als resultaat een interessant kostenplaatje tijdens de exploitatie van het gebouw, object, installatie.

Naar mij overtuiging zijn dat onderdelen van het eindproduct waar eer aan te behalen is.

dus LED
dus geothermische energie
dus betere isolatie

groeten


peter Steens
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Pieter Lanser, Public Affairs Officer bij Cement & Beton Centrum:

" Het is een interessante vraag, maar tegelijk de verkeerde. Volgens mij bestaan er helemaal geen duurzame bouwproducten en wel om twee redenen.

De fabrikage een bouwproduct legt altijd beslag op schaarse middelen, grondstoffen en brandstoffen. Die verdien je in het gebruik nimmer een op een terug. Maar OK, laten we daar niet over miezemuizen.
Het tweede argument is veel belangrijker, namelijk dat de duurzaamheid van een product alleen maar goed kan worden beoordeeld door alle onderdelen in de hele levenscyclus mee te nemen en dat ook nog in een multi-criteria assessment. Ik hoef dan op de verdiensten van e-Blocks niet meer in te gaan.

Duurzaam inkopen is een aardig idee, maar slechts een kleine bouwsteen in een groter geheel. Het is zelfs niet uit te sluiten dat je duurzaam inkoopt, maar het milieu geen dienst bewijst. De verkeerde discussie dus ... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Muller, eigenaar Bouwkundig Ontwerp- en Tekenbureau Muller:

" De e-blocks zijn ook al doorgedrongen in Nederland; ik kwam ze laatst tegen op een woon-/bouwbeurs in Assen waar ze door een aannemer/bouwer werden gepresenteerd.

"Duurzaam" begint meer op een marketing woord te lijken dan dat het inhoudelijk iets vertelt over het product. EPS schijnt qua productie en recycling redelijk milieuvriendelijk te zijn. Maar wat heb je er dan na de sloop nog aan als je het hebt volgestort met beton en staal. Kan je deze materialen dan nog scheiden? Is het betaalbaar en interessant om ze dan nog te scheiden of gooien we alles weer op één grote afvalberg?

Dan rest nog de vraag of de combinatie "overmatig" en luchtdicht bouwen wel zo goed (lees gezond) is?
Belangrijk voor mij is; hoe wordt het geproduceerd? Welke grondstoffen worden er gebruikt? Kunnen we het hergebruiken (C2C)? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ad de Vrieze, architect:

" En wat gebeurt er bij brand? Wat komt er vrij en welke schade treedt er op bij hoge temperaturen? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Pieter Lanser, Public Affairs Officer bij Cement & Beton Centrum:

" Het Bouwbesluit stelt wel een paar regeltjes ten aanzien van brand .... "
Om duurzaamheid te toetsen, moet in mijn opvatting toch echt worden gekeken naar C2C. Buiten dit, komen er nog bijzondere situaties voor, zoals bij brand.

Sowieso is niet of minder bouwen door slim ontwerpen beter dan een gebouw vol 'duurzame' installaties stoppen.
Duurzame bouwproducten dienen niet alleen op criteria als milieu-effect, hernieuwbaar, energie te worden beoordeeld. De bijdrage aan het versoepelen van het bouwproces, aanpasbaarheid, toekomstwaarde zijn minstens zo belangrijk. Het zogenaamde "Open Bouwen" moet beter van de grond komen. Prof. Habraken was hier al in 1961 mee bezig en inmiddels is na van Randen de heer prof. dr. ir. Lichtenberg (Slimbouwen en BouwIQ) promotor van het Slimbouwen. Open bouwen promoot de scheiding tussen drager en inbouw waarbij vooral de technische installaties worden ontvlochten uit de drager en inbouwpakket. Uit recentelijk onderzoek van USP MC wordt weer eens de 11% faalkosten tijdens de bouw bevestigd. Vooral verzoorzaakt door onvoldoende voorbereiding en onvoldoende flexibiliteit in het proces. Door volhardendheid in improvisatie van bouwpartners worden projecten naar de oplevering gesleept. Klantgerichtheid laat te wensen over en tijdens de exploitatie staan we voor hoge kosten als we aanpasingen willen verrichten. Een levensloopbestendig gebouw is een duurzaam gebouw en andersom. Door de installaties te ontvlechten wordt het proces soepeler en de exploitatie een stuk voordeliger. Alles kan achteraf worden aangepast, zonder hak en breekwerk en herstelwerk tegen 50% van de kosten.

Met de samen 80 jaar ervaring die we hebben vanuit projectontwikkeling, aannemer, adviseur, projectmanagement hebben wij daarom wij het Bohebiflex concept ontwikkeld. Revolutionair, innovatief, eenvoud, kostenbesparend en klantgericht !
Bijlagen:
antwoord: Ger van der Zanden - www.slimlinebuildings.com - voorbeeld woongebouw jaren dertig en gerenoveerd in de jaren negentig. Vergelijk de Bijlmerflats !
Meer voorbeelden volgen
Bijlagen:
Voorbeeld c2c - Slimline vloer concept is een voorbeeld duurzaam bouwproduct !
Bijlagen:
Staal is een lichtend voorbeeld van een duurzaam bouwmateriaal.

Bij de productie van staal ontstaan vele bijproducten. Zo wordt er bijvoorbeeld energie geproduceerd met het 'afvalgas' en wordt er cement geproduceerd vanuit de slakken die vrijkomen uit het hoogovenproces.

Staal is 100% recyclebaar. In een goed georganisserd land als Nederland wordt bijna 100% van het staal dat bij de productie van stalen producten overblijft weer als schroot ingezet bij het produceren van staal.
Als er gebouwen gesloopt worden, wordt een groot gedeelte van het gesloopte staal weer als oorspronkelijk product ingezet. Bijvoorbeeld meer dan 50% van de balken, die uit gebouwen gesloopt worden, worden weer als balk in de bouw ingezet. Zo wordt ook veel platmateriaal als plaat hergebruikt.
Als het materiaal niet hergebruikt kan worden gaat het de schrootbak in en wordt er weer nieuw staal van gemaakt. Dit vaak oude staal, meestal meer dan 50 jaar oud, wordt geupcyceld naar nieuw staal met een betere kwaliteit dan het 50 jaar oude staal. Dus een goed voorbeeld van een C2C materiaal.
Staal heeft dus een closed loop.

Naast deze specifieke duurzame eigenschappen van staal geeft het bouwen met staal nog andere duurzame voordelen.

Een gebouw met een staalconstructie heeft vaak grotere overspanningen, waardoor de herindeelbaarheid, na verloop van tijd, gemakkelijk is. Hierdoor kan de economische en technische levensduur van het gebouw verlengd worden. Het gebouw is daardoor duurzamer.

Het bouwen met staal is doorgaans een prefab gebeuren. Zonder dat er afval ontstaat op de bouwplaats wordt in minimum van tijd een staalconstructie op de bouwplaats gemonteerd.De bouwtijd wordt daardoor verkort, belangrijk om overlast in de omgeving(stedelijke) te beperken en de transportoverlast naar de bouwplaats wordt verminderd. Hierdoorwordt ook het milieu minder belast.

Tot slot, staal is een licht bouwmateriaal. Bespaard kan worden op het fundament. Dus minder materiaalgebruik (duurzaam!).
Als je licht bouwt in de noordelijke helft van Europa, waar meer energie besteed wordt aan verwarming dan aan koeling, kan het comfort in een gebouw, onder voorwaarden, gemakkelijker en energie-efficienter geregeld worden dan in een zwaar gebouw, omdat licht materiaal sneller verwarmd of gekoeld kan worden dan grotere massa's.

Conclusie: Staal is een lichtend voorbeeld van een duurzaam bouwmateriaal.
Niet geheel onpartijdig :), kies ik voor Van Ruysdael, die isolerend enkelglas heeft ontwikkeld voor monumentale panden. Van Ruysdael isolerend enkelglas is ontstaan met de gedachte dat het mogelijk moest zijn om glas te isoleren mét behoud van de originele kozijnen en isolerende eigenschappen. Het glas moest dun zijn, uitstraling hebben van enkelglas en in de sponningen passen. Met als uitgangspunt een duurzame oplossing te vinden, ging Michel Trompert aan de slag en legde de basis van isolerend enkelglas.

Wonen in een monumentaal pand geeft een extra rijk gevoel. Keerzijde is dat deze panden minder energiezuinig zijn dan nieuwe gebouwen. Hiervoor zijn aantal maatregelen nodig. Isoleren met dubbelglas is én minder mooi én hierbij wordt historisch materiaal in de vorm van originele kozijnen vernietigd. Dat is zonde, zeker wanneer een kozijn nog in perfecte staat is en je bedenkt dat dit soort vensters uiterst minutieus door ambachtslieden werden uitgewerkt.

Hoewel het op zichzelf geen duurzaam bouwproduct is, wil Van Ruysdael vooral het behoud van originele kozijnen initieren met daarbij isolerende eigenschappen om aan de eisen van deze tijd te voldoen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+