BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat levert het op als we EPC voor nieuwe woningen gaan opdelen?

Jan-Eis Slagter is eigenaar van energieadviesbureau Dugro. In de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt Jan-Eis het volgende aan de orde:

Even hypothetisch... Stel we delen de EPC voor nieuwe woningen op. Een EPC voor de woning zelf en een nieuwe te introduceren EPC voor duurzame energieopwekking op diezelfde woning. Wat zou dat opleveren?

Heb jij kennis over dit onderwerp? Geef je reactie aan Jan-Eis door via deze discussie.

Weergaven: 534

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik zou zelf de scheiding willen leggen tussen het bouwkundige deel (isolatieschil) en het installatietechnische deel, dus inclusief opwekinstallaties. Dit heeft vooral te maken met het verschil in technische levensduur, maar ook omdat de ontwikkelingen op het gebied van installaties veel sneller gaan dan de ontwikkelingen op bouwkundig gebied.
Bij het ontwerp zou dan ook meer rekening moeten worden gehouden met op termijn vervanging van bepaalde installatiedelen om deze te makkelijk te kunnen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.

 

Ik heb ongeveer dit idee al eens gemaild naar de NEN commissie.

Ik wil de EPC als een tweetraps berekening gaan uitvoeren. 

1e trap berekening de bouwkundige schil en de daarbij behorende eis vanuit de normering.

2e trap van de berekening de installatie in het gebouw/woning. 

Hiermee bereik je dat er niet onnodig veel gecompenseerd hoeft te worden door de installaties.

ik zag en zie nog steeds gebouwen met grote glaspartijen op het zuiden, gebouwen die voor hele grote delen uit vensters bestaan. vanuit het bouwbesluit moet een gevel aan een Rc van 3.5 voldoen en een venster U 1.65. Als de verhouding tussen aantal m2 venster en gevel scheef is heb je niets bereikt met deze maatregel.

Op deze manier dwing je de bouw om na te denken over hun ontwerp en wat de consequenties zijn van bv een grote glaspartij op het zuiden.

 

Ik zou graag de epc even willen parkeren aan de zijlijn in deze discussie. Dit wil ik doen omdat de epc niet altijd helpt om een echte duurzame woning te ontwerpen. Daarom hebben we toch andere instrumenten nodig. En zeker een die niet alleen het ontwerp toetst, maar ook het gerealiseerde bouwwerk. Want veel maatregelen werken perfect op het papier en tekentafel. Maar het geeft geen enkele garantie dat het bij de bouw ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd. Helaas voorbeelden te over.

Dus een goede toetsing achteraf, en ook goede begeleiding (controle) tijdens de bouw kan de garantie geven op een goed duurzaam ontwerp. En je moet juist een goed geïntegreerd ontwerp hebben waar gebouw en installaties perfect op elkaar zijn afgestemd. En dan kom ik weer op de geparkeerde EPC terug en op de stelling om deze uit elkaar te halen. Niet doen is mijn advies, je moet ze juist integreren. En niet uit elkaar halen.

EPC or not EPC, that is the question. De EPC is anno 2014 m.i. niet meer geschikt voor de echt duurzame aanpak. Nul-op-de-meter moet snel als eis worden ingevoerd. Energiebedrijven worden dan makelaars tussen vraag en aanbod in plaats van producent. En hoe je dat doet is mij om het even (al zul je niet ontkomen aan wat metertjes PV).

Wil een gebouw nog kunnen afkoelen in de zomer moet je of veel ventileren (installaties) of dunner isoleren (bouwkundig). Dan zou een hoge EPC voor alleen de schil averechts werken. Want verwarmen is voor nieuwbouw nog nauwelijks een probleem.

Splitsen naar bouwkundig (de isolatie-index It weer van stal halen?) en installaties maakt het probleem niet anders. Integreren en verder uitbreiden !!

Probleem is dan nog steeds wat de referentie moet zijn. Want 2-verdieners-die-nooit-thuis-zijn hebben een andere energiebehoefte dan het gezinnetje van 4 met 1 kostwinner waar de kachel 15 uur per dag brand.

Heren de EPC is een toetsing van het bouwkundige en installatie ontwerp, niet een ontwerptool!

Wil je een duurzame woning moet je deze ontwerpen dit zal dan automatisch resulteren in een EPC getal die wel aan de eis van het bouwbesluit voldoet.

Dat weten we......Maar vaak wordt er naar het getal gekeken of het EPC-getal wordt gehaald. Zo niet, ohh wat kan er nog bij geplugd worden......

Maar idd een doelstelling van Nul-op-de-meter of beter nog een energie-leverend gebouw zijn de toekomst!

1. Maak een goed georiënteerde woning, goed geïsoleerd en denk ook aan zonwering en natuurlijke ventilatie zonder installaties om bouwkundig voor een langere termijn een goede investering te doen.

2. Maak gebruik van veilige, gezonde en energiezuinige installaties om bewoners van alle wenselijke comfort te voorzien. Bedenk goed wat de vervangingscyclus van onderdelen hiervan is om een juiste afweging in kwaliteit en investering te doen.

3. Maak optimaal gebruik van energiebuffers en bronnen in, op of nabij de woning om aan de energiebehoefte te voldoen.

4. Zorg voor goede meet- en regeltechniek om het gedrag van de bewoners en de complexiteit van installaties (per vertrek) te laten aansluiten op het wisselend gebruik en wenselijke klimaat in de woning.

Met name de vierde dimensie het gebruikersgedrag zou via domotica in de EPC tot uitdrukking moeten komen. Het is de enige technische oplossing die echt kan inspelen op het gebruikers gedrag en de huishoudensamenstelling of dergelijke.

Dus niet de EPC vierendelen maar wel verbeteren!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+