De bouw online verbonden.
Veel commotie afgelopen week over de aanleg van windmolenparken in Nederland. Zo werd de Afsluitdijk geblokkeerd door actievoerders en maakte een delegatie van de Tweede Kamer vorige week een wandeltocht over het strand van Noordwijk naar Zandvoort om de argumenten van strandtenthouders aan te horen om vooral geen windpark in zee aan te leggen.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat er goed moet worden gekeken waar de windparken komen. Maar dat ze er moeten komen staat volgens haar vast. Nederland loopt achter bij de rest van Europa op het gebied van windparken, zegt ze. In het Nederlandse deel van de Noordzee staan nog nauwelijks windmolens. Voor Van Tongeren zijn windmolen onmisbaar in het meer zelfvoorzienend worden in de eigen energiebehoefte van ons land. De recente ontwikkelingen in Rusland waarin Poetin dreigt de gasleveranties stop te zetten maken nog een goed duidelijk volgens haar hoe belangrijk dit streven is.
Een geheel ander geluid is te horen via Willem Vermeend. De oud Staatssecretaris van Financiën liet afgelopen week in het programma Nieuwsuur weten helemaal niets te zien in de ontwikkeling van windparken in Nederland. Deze windparken zijn volgens hem enorm duur in aanleg en niet rendabel te krijgen. Bovendien draaien ze volgens Vermeend op subsidie. Tegen de tijd dat zo'n windpark is aangelegd heeft de techniek zo'n park ingehaald. Vermeend gelooft dan ook veel meer in de ontwikkeling van zonne-energie en energie besparingsprojecten waarmee de bouw een stimulans kan krijgen.
Hoe kijk jij tegen de komst van windparken in Nederland aan? En wie heeft gelijk vind jij?
Tags:
In onze queste om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen moeten we in de 1ste plaats zorgen dat we geen energie meer verspillen, isoleren en bewustwording van energie verspilling is hier van super groot belang. daarnaast moeten we volgens mij op alle gebieden experimenteren met het duurzaam opwekken en opslaan van energie. Wind energie hoort hier zeker wel bij.
Typisch om te kibbelen over details; we hebben elke vorm van duurzame energie nodig, en wel nu! Uiteraard is de beste volgorde;
1) niet verbruiken,
2) tijdelijk opslaan (oost-west zon, dag-nacht, zomer-winter) en
3) duurzaam opwekken.
Daarnaast is dit nodig voor
1) warmte (geen gasverbruik meer),
2) elektra (geen steenkool, bruinkool of kerncentrales meer) en
3) vervoer (geen olie meer).
Dat vraagt elk om een andere aanpak en die zal heus bewegen in de toekomst op basis van het moment van dan. Echter het denken vanuit oplossingen moet NU ophouden! Denk vanuit de vraag die opgelost moet worden!
Overigens zijn molens ook weer weg te halen als ze over 30 jaar zijn ingehaald door andere duurzame energie bronnen. Het is een zelfverzonnen voorwaarde dat bij aanvraag van de vergunning het type molen vastgelegd moet worden, terwijl het nog 5 jaar minimaal duurt voordat het park er staat. Dus kunnen de bedenkers dat ook weer verwijderen uit de voorwaarden.
Zie voor alle argumenten m.b.t. windenergie www.climategate.nl
Vermeent heeft gelijk als het energiebesparing betreft. Wat je niet verbruikt behoef je ook niet meer op te wekken en is niet meer afhankelijk van de voortschrijdende techniek. Door te isoleren kan de warmtevraag van gebouwen met 90% teruggedrongen worden. Is inderdaad goed voor de bouw en daar kan nu mee begonnen worden wat de bespaarde energie dekt vaak de investering. Bovendien als het eenmaal is aangebracht functioneert het elke seconde en het vergt geen onderhoud. Dus in de eerste plaats het energieverbruik drastisch minderen.
Wil een huishouden ook nog zijn resterend energieverbruik zelf opwekken (PV panelen) dan kunnen in de nabije toekomst problemen verwacht worden tav de nu gunstige salderingsregeling. Salderen is een ideale oplossing zolang de opslag van elektriciteit technisch nog moeilijk en duur is. Windenergie, dat ook nog eens op andere momenten zijn beste opbrengst tov zonnepanelen heeft (veel wind in herfst en winter en veel zon in voorjaar en zomer) zou wel eens een belangrijke rol bij het salderen kunnen gaan spelen.
Zonne energie heeft inderdaad een hoger rendement dan wind energie en zonne energie wordt ook steeds goedkoper. Het nadeel van zonne energie, en dat schijnt Willem Vermeend even te vergeten, is echter dat zonnepanelen 's avonds en 's nachts nauwelijks energie opwekken terwijl juist dan veel energie vraag is, zeker in de winter. Een windmolen draait 's nachts echter gewoon door. Zolang we dus nog geen goede oplossing hebben om grote hoeveelheden elektriciteit, liefst lokaal, op een efficiënte manier op te slaan, zullen we een manier nodig hebben om te gaten in de energie productie op te vullen.
Er beginnen wel langzamerhand goedkopere alternatieven te komen voor de windmolen, denk bijvoorbeeld aan de windbelt (windriem) http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid908963/windriem-maakt-stroom.... Het kan dus zijn dat de technologie de bouw inhaalt. Dat geld echter voor alles wat je koopt of bouwt. De snelheid waarmee de technologie zich ontwikkeld mag echter natuurlijk geen excuus zijn om dan maar helemaal niets te doen. Daar komt nog bij dat als de techniek niet in de praktijk wordt toegepast, zij zich ook nog nauwelijks ontwikkeld.
Mijns inziens is het dus een onzinnige redenering van de heer Vermeend.
Wat wel eens vergeten wordt is een nuchtere kijk op het kostenplaatje. Vanwege subsidies en blijvend benodigde en onrendabel benutte reservecapaciteit (het kan gebeuren dat het donker en windstil is) gaat dit ons als burgers tegen de 1000 euro per jaar kosten. En er zijn bevolkingsgroepen die dit er niet bij kunnen hebben.
Windenergie, zonnepanelen, geeft geen zekerheid van continue levering. De traditionele energiecentrales en het net met het buitenland moeten voor de 100% leveringszekerheid zorgen.
Nul-energiewoningen, mooi, maar zie je zelden zonder een elektra aansluiting. Als een traditionele energiecentrale af en toe moet bijspringen zal het rendement van die centrale nog lager worden en kosten van die centrale hoger.
Als lokale duurzame opwekking op een goedkope duurzame manier kan worden opgeslagen kan wind en zonne energie in een substantieel van de energiebehoefte gaan voorzien.
Een zonneboiler doet dat al.
In de komende jaren wordt hier waarschijnlijk in voorzien door de ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van waterstof als opslag medium. Hoe snel deze oplossing op grote schaal in praktijk wordt gebracht is natuurlijk de vraag. Er zijn wel al verschillende pilot projecten in Nederland en Belgie. Als deze methode betaalbaar wordt is dit de ideale oplossing voor een decentraal energie netwerk. Van zonne energie naar waterstof en van waterstof naar elektriciteit op het moment dat we het nodig hebben. Geen enorme energie verliezen meer en waterstof tanken thuis voor onze auto's met brandstofcel. Autos met een brandstofcel tanken binnen 5 minuten hun tank van vol met slechts 5kg brandstof en hebben dan een actieradius van bijna 500km.
Jos Jong zei:
Windenergie, zonnepanelen, geeft geen zekerheid van continue levering. De traditionele energiecentrales en het net met het buitenland moeten voor de 100% leveringszekerheid zorgen.
Nul-energiewoningen, mooi, maar zie je zelden zonder een elektra aansluiting. Als een traditionele energiecentrale af en toe moet bijspringen zal het rendement van die centrale nog lager worden en kosten van die centrale hoger.
Als lokale duurzame opwekking op een goedkope duurzame manier kan worden opgeslagen kan wind en zonne energie in een substantieel van de energiebehoefte gaan voorzien.
Een zonneboiler doet dat al.
Windparken zijn in de toekomst van groot belang. We gaan in de nabije toekomst rijden op waterstof. De batterijen in auto's halen het uiteindelijk niet. Windmolens zijn uitermate geschikt om waterstof te produceren. dus geen dure stroomaansluitingen. tevens zijn windmolens steeds effectiever en minder afhankelijk van subsidie. De tegenwoordige windmolens zijn al 7,5 megawatt per stuk en zeer rendabel. Alleen op zee is het onderhoud te duur.
OP land heeft niemand er last van, vooral als je er een aandeel in hebt voor jou stroomlevering.
Kan me goed vinden in het antwoord van Remko Zuidema.
Als aanvulling : fossiele brandstoffen worden ook gesubsidieerd, middels belasting voordelen.
En feitelijke zwaarder gesubsidieerd dan de windmolens. Als we de kosten van de oorlogen in het Midden Oosten omwille van de oliewinning toevoegen aan de olieprijs, wordt olie plots erg, erg duur.
Een duurzame oplossing meet je niet alleen in kWh, maar ook in draagvlak en leefbaarheid!
We moeten vooral kritisch zijn in de plaatsing en exploitatie van deze windturbines. Momenteel is iedere vooruitstrevende gemeente aan het zoek naar een plek om deze machines neer te poten, met overal de nodige weerstand. Door deze behoefte op landelijk niveau te organiseren, zouden we in 1 klap van deze bekrompen instelling van gemeenteraadsleden af kunnen stappen. Plaats deze windturbines op een plek waar ze nut hebben en dat is vooral op zee. De exploitatie is in € duurder, maar de leefbaarheid wordt erdoor vergoot. Niks doen is een doodszonde, maar laten we het vooral goed doordacht aanpakken.
De eerste auto's werden als gevaarlijke stalen monsters gezien. Een zelfde reactie lijken veel windmolens op te roepen. Natuurlijk moet je ze niet vlak bij woningen plaatsen. Maar op zee of langs dijken en kanalen.
Als ik ze in het nederlandse landschap zie oprijzen, dan zie ik een prachtig ruimtelijk spel van een grootse schaal. Ik vind ze mooi! Mag ik dat zeggen? Of wordt ik dan verketterd en liefst opgesloten in een inrichting?
Iedereen mag in nederland zeggen wat hij afschuwelijk vind. Mogen we ook zeggen wat we mooi vinden?
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door