BouwProfs

De bouw online verbonden.

Restauratie maakt van kerk in Zegveld een duurzame kerk.

In een land waar de ontkerkelijking inmiddels gemeengoed is geworden heeft in Zegveld een opvallende verduurzaming plaatsgevonden. Die van de Hervormde kerk. Een transformatie zeker, maar dan niet zoals zoveel kerken ten deel valt tegenwoordig in Nederland.

Volledig duurzame kerk renovatie

Wat begon als een plan voor het aanpakken van het vocht en zout in de muren heeft uiteindelijk geleid tot een volledig duurzaam gerestaureerde kerk met historische elementen. Tijdens de restauratie werd ook nog een archeologische ontdekking gedaan, namelijk de fundering van de oude kerk uit de 14e eeuw.

Deze kerk mag zich met recht een 'groene kerk' noemen; er is rekening gehouden met schepping, klimaat en duurzaamheid. Zo is bijvoorbeeld het hout uit de vloer opnieuw in de lambrisering verwerkt en zijn de ontdekte stenen- en grafzerkenvloer uit 1862 hergebruikt.

Zoals in veel kerkgebouwen was vochtigheid ook in deze kerk een groot probleem. Dit probleem is aangepakt door ventilatielucht via de muren te leiden. Ook is een vloerverwarming aangelegd die aangestuurd wordt door twee energiezuinige warmtepompen. De complete verlichtingsinstallatie is vernieuwd met LED. Kerkgangers die niet naar de kerk kunnen komen kunnen de diensten nu beluisteren en op beeld bekijken door de geïnstalleerde camera’s.

Een mooi voorbeeld hoe een beeldbepalende kerk door een aantal aanpassingen toekomstbestendig en flexibel in gebruik blijft en daarmee een brede functie in een dorp en regio behoudt.

Voor de restauratie was een bedrag nodig van ruim acht ton. Deze is bijeen gebracht door leden van de Hervormde gemeente. Op 25 januari wordt de verduurzaamde kerk geopend. De restauratie vond plaats onder leiding van Bernard van Dam, in het dagelijks leven Senior procesleider vastgoed Onderhoud bij GroenWest.

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn om een monument te restaureren en te verduurzamen? BouwProfs organiseert regelmatig op locatie expertdagen restauratie en onderhoud van monumenten. Kijk hier voor meer informatie.

Weergaven: 852

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van jacques serle op 22 Januari 2020 op 16.14

Goede zaak uiteraard.
Er is niets geschreven over het geluid in de ruimte.
Dat vind ik zeer belangrijk.
Waar ik in de buurt woon hebben ze voor miljoenen (als ik het mag geloven)
een bouw restauratie gedaan. 
Het geluid is nog altijd even beroerd zodat mijn keuze op een ander gebouw gevallen is waar wel alles te verstaan is.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+