BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gaat de natuur een belangrijke rol spelen in de bouw?

Volgens ecologisch architect Daan Bruggink gaan we straks bouwen met zeewier. Versteende auberginestelen zijn volgens hem heel geschikt als gevelpanelen. En de nieuwbouw van het Stedelijk Museum had ook van bioharsen en vlas gemaakt kunnen zijn.

Wat denk jij? Gaat de natuur op korte termijn een grote rol spelen in de bouw? We horen graag jouw reactie op de stelling van Daan Bruggink.

Weergaven: 439

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Gudule Martens op 26 September 2013 op 16.43

Helemaal eens marcel aaldering. Maar als er meer aandacht en onderzoek komt door berichten over zeewier en algen dan is dat alleen maar goed. De tijd van aannemers die roepen "dat doen we altijd zo", is echt wel voorbij (hoop ik). Het is herontdekken maar ook innoveren. Als de bouwmethoden in hetzelfde tempo waren ontwikkeld als auto's of telefoons woonden we misschien allemaal al in huizen van zonnebloempitten o.i.d. 

Reactie van Ralf van Tongeren op 26 September 2013 op 15.45

@jacques ach ja idd niet de enige die dat roept (wat te denken van Thomas Rau, Braungart, McDonough etc.). Zal ook zeker niet de illusie hebben dat ik daar origineel in ben oid. Wel een boodschap die de moeite waard is om door zoveel mogelijk mensen onder de aandacht gebracht te worden...

Reactie van jacques serle op 26 September 2013 op 15.37

Ralf van Tongeren : citeert : "We moeten anders bouwen en leven want grondstoffen raken anders op".
Het lijkt op :
http://nos.nl/artikel/553608-rijksbouwmeester-wil-bouwstop.html  
Steen, ijzer,koper, glas, windenergie, zijn eindeloos onuitputtelijke bronnen.
De mensen gaan ruzie maken over de eigendomsrechten.

(Met het maken van glas is zelfs CO² nodig vanwege soda.)

Reactie van Mark Spetter op 26 September 2013 op 15.19

Eens met de reactie van Ralf van Tongeren.

Tegennatuurlijk bouwen is nog steeds de norm en uiteindelijk kunnen we niet anders dan mét de natuur gaan bouwen, liever korte dan lange termijn. Er worden best bijzondere projecten gerealiseerd, maar -zoals de Haagse wethouder Marnix Norder het vorige week verwoordde- we moeten van projecten naar programma's. Schaalvergroting dus. Zolang er voor bouwen met zeewier en aubergines nog gelobbyd en overtuigd moet worden is er nog een lange weg te gaan. Dus hierbij -voor zover nog nodig- een aanmoediging aan Daan Bruggink: blijf natuur-bouwen vooral aanprijzen!

Reactie van Ralf van Tongeren op 26 September 2013 op 15.06

De reacties tot nu toe hebben zo allemaal hun punt. Het gaat Daan denk ook niet om bevestiging en ik denk ook dat Daan geen vestigingen tegen de natuur maakt. Hoe ik deze stelling vooral interpreteer is als een bewustwordingsproces voor een nog steeds aanzienlijk deel van bouwend en niet bouwend NL: "We moeten anders bouwen en leven want grondstoffen raken anders op". Het is verleidelijk om te denken dat we al heel ver zijn op dat gebied (zeker als je je alleen in duurzame netwerken begeeft). Veel Nederlanders zijn zich niet eens bewust van de problematiek op het gebied van (eindige) grondstoffen en vinden het toepassen van LED verlichting of iets met zonnepanelen en sedumdakje al mooi genoeg. Waar Daan zich vooral hard voor maakt (en met hem ook vele anderen) is om aan het publiek te laten zien dat er genoeg alternatieven zijn, dat die beter presteren, vaak niet duurder hoeven zijn en boven al ook in een eigentijdse architectuur vorm zijn te geven. Op dat gebied valt er nog genoeg te doen voordat bij meer mensen het kwartje gaat vallen!  

Reactie van Paul van den Bergh op 26 September 2013 op 12.52

Worden jullie zelf niet moe van het constante zoeken naar bevestiging?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een en al voor duurzaam, natuurlijk bouwen etc. Maar bewijs en bevestig de levensvatbaarheid van dit soort alternatieven gewoon met ECHT goede, vette projecten, zoals http://www.dezeen.com/2013/07/10/the-modern-seaweed-house-by-vandku....

En wat is "de natuur", "korte termijn", "grote rol"? Kom op zeg.

Reactie van marcel aaldering op 26 September 2013 op 12.12
op korte termijn??...de natuur speelt al heel lang een rol in de bouw, we hoeven het wiel niet weer uit te vinden maar herontdekken...en het stedelijk had meer kleur gehad met échte duurzame verf
Reactie van Michaël de Vos op 26 September 2013 op 11.55

Daan heeft gelijk, maar meer nog dan alleen bouwen met natuurliujk materiaal, moeten we ook zo bouwen wat we de natuur in ons leven integreren. Je huis is geen vesting "tegen" de natuur, maar de middelaar tussen jouw èn de natuur. De verbindingsfactor.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+