BouwProfs

De bouw online verbonden.

Energieneutraal kan de bouw veranderen, wie gaat het voortouw nemen?

Als we verandering in de bouw willen bewerkstelligen, hoe doen we dit en wie kunnen hierin het voortouw nemen?

Het is geen probleem om nieuwbouw in passief uitvoering te leveren en dan ook nog eens energieneutraal. Maar de bestaande woningvoorraad van ongeveer 2,6 miljoen stuks, wat gebeurt daar mee als de nieuwbouw een energielabel rating-A krijgt?
Wat gebeurt er als bestaande woningen rating-G krijgen? Dit zou een catastrofe worden voor huiseigenaren en woningstichtingen.

Huiseigenaar graag energie neutraal
Ook de banken zitten hierop niet te wachten maar er moet nu wat gebeuren. De oplossing hierin is naar mijn mening dan ook niet zo ingewikkeld dan het lijkt. We zitten in de zwaarste crisis tot nu toe en hieraan willen we allemaal wat doen lijkt mij. Nu is het zo dat huiseigenaren particulier en woningstichtingen ook graag energieneutraal willen worden. De particulier hierin zou het geld wat aan zijn energienota wordt betaald ook wel aan de bank willen betalen als hij direct energieneutraal wordt en hij hiermee zijn investering tussen de 5 & 7 jaar kan aflossen waardoor hij dan per maand extra geld overhoudt en dit natuurlijk weer aan andere dingen besteedt.

Woningstichtingen hebben de woningvoorraad allang afgeschreven en kunnen dit makkelijk verkopen aan diegene die nu huurt van hen voor er groot onderhoud komt. Dit kan de particulier samen met de bank financieren en ook energieneutraal maken. Nog niet afgeschreven woningen kunnen door de woningstichting zelf energieneutraal worden gemaakt en e.v.t. worden opgewaardeerd. Huurders kunnen dit samen met de woningstichting afspreken om dit in te kleden.

Belasting aan de voorkant
De bank wil de garantie dat het geld per maand word betaald. Nou kun je dit ook via het bruto salaris verrekenen, dan doet de belastingen ook mee aan de voorkant en kan het later in de vorm van energiebelasting op basis van een geïndexeerde energielabel een vast bedrag per maand betaald worden. Maar meer isolatie investeren is minder belasting betalen. Hierdoor zullen particulieren meer investeren en dus is er werk voor de bouw en de installatietechniek.

Als we 2,6 miljoen woningen gaan opwaarderen... We kunnen als we stinkend ons best doen in de nieuwbouw 83 duizend woningen bouwen... Een simpel rekensommetje zegt mij dat we dan de komende 30 jaar werk in overvloed hebben.

Ook de regering zal zijn steentje bijdragen wat betreft het Kyoto-verdrag (co2 verlaging).
win-win voor iedereen lijkt mij, natuurlijk moet er nog e.e.a. goed uitgewerkt worden maar dit lijkt mij een prima start voor onze economie.


Deze blog is geschreven door Richard Kindermann. Richard is werkzaam bij Innovario Ontwikkeling & Advies.

Weergaven: 713

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Douwe Miedema op 13 April 2012 op 13.00

Dag Richard,

Energieneutraal is mogelijk en is ook al gerealiseerd. Dat het ook betaalbaar is ga dan maar eens in Borger kijken. Daar zijn 12 sociale huurwoningen (naam project EcoCredo) gerealiseerd die energieneutraal zijn. De woningen zitten op huurtoeslaggrens, en indien de bewoner bewust omgaat met energie, is de energiefactuur niets meer dan het salderen van alle plussen en minnen. Als ontwikkelaar namens stichting Lefier ZuidoostDrenthe ben ik hierbij betrokken geweest. Voor meer info www.miedemabouwadvies.nl 

Reactie van Dirk Arnauts op 13 April 2012 op 10.41

Natuurlijk wil de consument in een extreem laag energie/energieneutraal huis wonen. En er zijn financiering formules die absoluut kloppen in het energie neutraal model. Dit is een veel beter onderpand voor de bank, niet alleen als vastgoed maar ook om het feit dat de hypotheeknemer zijn maandelijkse uitgave aan vaste lasten heeft bevroren.

De oplossing voor de huidige malaise in bouw ligt inderdaad in het probleem zelf. Het trieste van de huidige situatie is dat de overheid zich steeds weer laat beïnvloeden door instanties die beweren dat deze manier van bouwen veel te duur zou zijn. Deze instanties worden weer beïnvloed door grote bouwers die inderdaad de laatste jaren niet hebben geïnnoveerd en kampen met  verouderderde bouwmethodes die zij vervolgens proberen te upgraden. Dit is moeilijk, kostbaar en tijdrovend. Men kan hun dit eigenlijk niet kwalijk nemen als we een overheid hebben die niet consequent is en steeds weer de aanscherping van de isolatie normen naar voren schuift.

Het doel in 2015 op een passief niveau/EPC .4 en in 2020 energie neutraal te bouwen kan men in Nederland gewoon vergeten. Dan hadden bedrijven hier al land moeten op voorberijden. Wie gaat nu miljoenen investeren in nieuwe innovatieve bouwsystemen/producten wanneer de overheid blijft uitstellen.

Het is tijd om in te grijpen. Er moet een zelfstandig adviescomité komen (liefst met internationale leden, in ieder geval met geen leden uit de Nederlandse bouwbranche!) die onze bestuurders duidelijk maken  dat luchtdichte/hooggeïsoleerde woningen de toekomst zijn en deze in heel Europa al met succes worden toegepast.

Gelukkig zijn er wel grote spelers in de markt, die ongeacht de slappe houding uit Den Haag, simpelweg  gaan beginnen met het aanbieden/bouwen van deze hoogwaardige woningen (die niet duurder zijn!) en inderdaad wanneer de consument er van bewust is dat dit niet alleen mogelijk is maar internationaal de norm is dan hebben we een groot probleem in Nederland. Wat zijn onze woningen dan nog waard? Als we nu niet ingrijpen gaan we de echte crisis nog beleven. Waarom ziet niemand dit? Is er nu echt niemand die dit ziet aankomen? Of zou Nederland echt een eiland binnen Europa worden waar men over EPC, WTW en RC blijft lullen terwijl de landen om ons heen gewoon passief/energie neutraal aan het bouwen zijn………come on mensen!

 

Reactie van Carl-peter Goossen op 13 April 2012 op 10.14

Een heel goed idee! Dubonetwerk Arnhem Nijmegen heeft vorig jaar een werkgroep gehad om energetisch renoveren te onderzoeken. Daar zijn een aantal mogelijkheden uitgekomen en nader onderzocht qua investering terugverdien mogelijkheden etc. Wie hier meer van wil weten kan hier een slideshare vinden over het onderzoek. Graag willen we het onderzoek met u delen. Het is echt niet moeilijk om de bestaande voorraad om te bouwen naar passiefhuis. Er is maar 1 voorwaarde: er moet al gedacht worden aan een normale renovatie waarbij de kozijnen worden vervangen. Als dat zo is dan is renoveren naar passiefhuis maar € 12.000,- duurder en binnen 4 jaar terugverdient op de energiekosten!

Ik geloof dat binnen een paar jaar de banken iedereen die geen NHG heeft een extra bedrag geven als ze toch al willen verbouwen. Maw. jij gaat naar de bank om boven op de huidige hypotheek een extra hypotheek te krijgen van € 20.000,- of meer waarbij de bank aan de hand van de taxatie een extra bedrag van € 12.000,-- extra GEVEN (ja je leest het goed GRATIS) om het huis dusdanig te verbouwen dat het passiefhuis gecertificeerd te krijgen. Op dat moment is namelijk de waarborg voor de bank dat de woonlasten (energie en hypotheek) niet absurd hoog wordt en niet meer te betalen is. Dit is een betere investering dan de executie verkopen te laten oplopen. Daar zijn alleen maar verliezers.

Reactie van Simon Noordam op 13 April 2012 op 9.55

Op zich ben ik het met Richard eens dat er een extra inspanning verricht wordt om de bestaande woonvoorraadte verduurzamen, maar de financiering is in mijn ogen toch het probleem. Woningbouw verenigingen zijn bezig met verduurzamen, maar daar wordt niet direct gedacht aan energieneutraal. De investeringen die daarvoor nodig zijn, in de orde van € 30.000 of hoger per woning, kunnen meestal niet budgettair doorgerekend worden naar de huurder. Ook de particulier kan dit bedrag meestal niet in 7 jaar oflossen (meer dan €4000,00 per jaar alleen aan aflossing, de rente niet meegerekend). Ik denk ook dat de redenatie anders moet zijn. Een hypothecaire lening kan je over 30 jaar spreiden en aflossen. Dit houdt in toch een lagere maandlast, omdat de energierekening een stuk omlaag gaat. De bewoner krijgt een comfortabel huis en heeft geen of nauwelijks last van stijgende energieprijzen. Bij doorverkoop moet door de makelaar de voordelen van een energieneutraal huis benadrukt worden om de hogere verkoopprijs te kunnen verantwoorden. dit vergt nog een mentaliteitsomslag bij zowel de makelaar als de koper. 

Reactie van Boudewijn Piscaer op 13 April 2012 op 9.40

Zolang de regeringen energie bedrijven ondersteunen hebben we een oneerlijke concurrentie probleem. Aankaarten zou ik zeggen op het (gratis) EU forum http://ec.europa.eu/environment/ecoinnovation2012/1st_forum/  25/26-4 in Amsterdam. 

Reactie van Rolph Markvoort op 13 April 2012 op 9.38

Wat er moet gebeuren is dat er geluisterd word naar de behoefte. Ikzelf kom uit Holten en daar is erg veel behoefte aan starterswoningen voor enkele inkomens.

 

Dit is niet alleen in Holten maar in heel Nederland op het platteland en in dorpen. Hiermee zou ik eerst beginnen

Reactie van Peter Ligthart op 13 April 2012 op 9.20

BouwLokalen 'Huis vol Energie'

Vanaf 17 april a.s. start een nieuwe serie, gratis toegankelijke BouwLokalen bijeenkomsten over dit onderwerp met als titel Huis vol Energie. BouwLokalen is een initiatief van SBR en Bouwend Nederland. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door Energiesprong en ondersteund door NVTB.

BouwLokalen zijn korte bijeenkomsten op 10 verschillende plaatsen in Nederland en worden bezocht door deelnemers uit de gehele bouwketen. Deze serie start op 17 april in Veldhoven en eindigt op 10 mei in Heerhugowaard. De inleiding wordt verzorgd door Energiesprong en elke bijeenkomst is er een (wisselende) spreker uit de praktijk.

Meer informatie en aanmelding via www.bouwlokalen.nl

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+