BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is de verlenging van de lage btw voor de bouw een cadeautje?

Het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Daarmee laat de politiek zien dat ze de noodzaak daarvan inziet, voor behoud van werk in de bouwsector. Aldus staat te lezen op de website van Bouwend Nederland.

Dat er ook andere geluiden zijn blijkt wel uit een blog die mij vandaag onder ogen kwam. Onder de titel 'Heilige Huisjes: Weer een cadeautje voor de bouw' veegt de schrijver de vloer aan met de maatregel die politiek Den Haag heeft genomen om de bouw blijvend te ondersteunen. Waarom krijgen zij alle cadeautjes? De bouwlobby heeft het weer voor elkaar... Bouwvakkers worden in Den Haag blijkbaar sexyer gevonden dan winkeliers, obers, voedingsdeskundigen en autodealers. Het zijn zomaar wat argumenten die de schrijver aandraagt om zijn stelling dat de btw maatregel een cadeautje is kracht bij te zetten.

Wat vind jij, is de btw maatregel een cadeautje en is hier sprake van een voorkeursbehandeling voor de bouw dankzij een goede lobby? Of neemt de bouw echt een aparte plaats in die deze maatregel rechtvaardigt?

Weergaven: 584

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ton Wesdijk op 20 Oktober 2013 op 0.48

Ach ik denk dat het geen kwaad kan, de btw verlaging. Als het geen extra werk oplevert kost het de regering niet zoveel. Als het wel extra oplevert houd het de mensen uit de bijstand. Scheelt ook weer geld. Deze werkende mensen kopen meer, zijn optimistischer en kopen ook wat wel 21% opleverd.

 

De korting op de btw is alleen de arbeid.

 

Daarnaast is de maatregel ook leuk om voornemens van renovatiebouw naar het nu te trekken. Het kan voorkomen dat de kleine particulier of de grote investeerder op zijn/haar geld blijft zitten.

Reactie van Dick Ottervanger op 15 Oktober 2013 op 11.52

@Kerssemakers Ward - Ik snap niet welk punt je wil maken? Indien men door deze maatregel veel geld terug krijgt, is dat toch precies waar deze maatregel voor gecreëert was? Het is toch een "carrot" om opdrachtgevers er toe te bewegen bouwprojecten te starten?

Deze maatregel heeft volgens mij minder invloed op de doorstroming dan dat banken nauwelijks bereid zijn geld te lenen aan bouwprojecten, van welke omvang dan ook.

Reactie van Pieter-Jan Camps op 15 Oktober 2013 op 11.29

Je ziet ondanks de Btw-verlaging geen rijen voor de deur van de aannemersbedrijven. Als de bouwlobby helemaal goed had gewerkt was de btw-maatregel voor alle uren in de bouw vastgesteld. De periode van de btw-verlaging is ook een onzekere factor voor grote verbouwingen. Krijg binnen 1 jaar maar een grote verbouwing gepland, GEFINANCIERD, getekend, vergund door de overheden, gebouwd én opgeleverd.

Door deze onzekerheid begint een potentiele opdrachtgever nog niet eens aan de plannen.

Het verlengen van de periode tot het einde van het jaar juich ik dan ook toe, ook al had dit eigenlijk direct in het begin tot 31 december 2014 moeten duren.

Liefst nog als permanente oplossing.

Reactie van Kerssemakers Ward op 15 Oktober 2013 op 11.08

De btw regeling van 6% is een ondoordachte regel, zeer ondoordacht zelfs. En wel om de volgende 2 redenen.

* Sommige bouwprojecten lopen jaren, ook verbouwingen. Is de omstandigheid toevallig zo dat er opgeleverd wordt in de periode maart 2013/maart 2014 dan vang je 15% btw terug. Iemand die een groot renovatieproject doet van 1,5 miljoen, gestart in 2012, krijgt ineens € 225.000 terug. Die lacht zich toch 3 keer in de rondte?

* Verbouwingen worden door deze regeling zeker wel gestimuleerd. Gevolg is echter dat doorstroming sterk wordt afgeremd. En wordt de kern van het probleem dus niet aangepakt. De bouwwereld zit op slot en door de btw maatregel wordt dit niets beter.

Natuurlijk profiteert een kleine groep mensen hiervan en ook wel architecten. Maar in mijn ogen is het een typische korte termijn oplossing en absoluut geen structurele, van visie getuigende maatregel.

Reactie van Dick Ottervanger op 15 Oktober 2013 op 10.57
Ik kan me voorstellen dat ondernemers die in zwaar were zitten en niet gerelateerd zijn aan de bouwindustrie dit noet fair vinden. Echter, de bouwindustrie raakt bijna alle sectoren in ons land en wordt daarom niet voor niets een motor van de economie genoemd. Draait de bouwwereld goed, dan hebben heel veel mensen het goed en filtert dit door naar de winkeliers, bakkers en obers, omdat mensen dan meer te besteden.

Ik zou het geen cadeautje noemen, maar een compensatie van de overheid voor het jarenlange verkeerde beleid mbt de hypotheekrente aftrek. Heel veel mensen hebben enorm geprofiteerd van die hypotheekrente aftrek en zouden de partij weggestemd hebben als dit eerder was afgeschaft. Dus nu noet zeuren dat de bouwindustrie een "cadeautje" krijgt.
Reactie van pieter hennipman op 15 Oktober 2013 op 10.27

De BTW is al sinds de invoering in 1969 een straf voor alle inwoners van NL. Dus een iets lagere BTW is een iets mildere straf. Afschaffen die BTW en op naar een volksvertegenwoordiging door middel van loting. Dan hebben we ten minste echte volksvertegenwoordigers die goed op het huishoudboekje van het hele land passen.

Reactie van Walter Frisart op 15 Oktober 2013 op 10.12

Zijn we het al wel eens over de positieve effecten van de lage btw regeling voor de bouwsector? Ook de BNA heeft mee gelobbyd en voor architecten geld dat over 100% van de werkzaamheden  6% gerekend mag worden, maar we hebben nog geen dranghekken nodig gehad om de stormloop in goede banen te leiden...

Reactie van George Balsing op 15 Oktober 2013 op 10.12

Ik snap best dat als je zelf in zwaar weer zit en geen ondersteuning krijgt, je zo'n mening vormt.

Maar hoe dan ook, de effectiviteit van deze maatregel is relatief veel groter dan in andere bedrijfstakken, denk ik zo. Er zijn nogal wat verwante bedrijven die hier van meeprofiteren in diensten en producten. 

 

Reactie van Vincent van Bruggen op 15 Oktober 2013 op 10.00

Ik geloof niet dat winkeliers, obers, voedingsdeskundigen en autodealers een dergelijk omzetverlies kennen... We kunnen met deze regeling de put iets minder diep maken :-)

Reactie van Martin van Elp op 15 Oktober 2013 op 9.52

Deze BTW-verlaging weegt niet op tegen de beperking van de hypotheekrenteaftrek, aanscherping van de leennormen en verhuurdersheffing. Geen enkele andere sector heeft midden in de crisis dergelijke hervormingen over zich heen gekregen. Wrang om na alle tegenwerking dit een 'cadeautje' te noemen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+