BouwProfs

De bouw online verbonden.

is het kantelpunt voor gasloos bouwen en wonen bereikt?

Sinds juli van dit jaar wordt bij een minderheid van alle nieuwbouwprojecten nog een aardgas aansluiting aangevraagd. Dit wordt door netbeheerder Stedin op nos.nl gemeld vandaag. Maar liefst 56% van de nieuwe woningen zal zonder aardgas aansluiting gebouwd worden. Dat aantal lag een jaar geleden met 36% nog een stuk lager.

Kunnen en mogen we hier spreken van een definitief kantelpunt als het gaat om gasloos wonen en bouwen? Ondanks het gegeven dat volgens Stedin het nog enige jaren gaat duren voordat alle nieuw te bouwen woningen in Nederland geen gasaansluiting meer krijgen?

Weergaven: 406

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Henk Voogt op 4 November 2018 op 16.38

Een kantelpunt is het zeker, daar is iedereen wel van overtuigd. Maar over welk kantelpunt men dan spreekt is niet helemaal duidelijk. De voorstanders hebben het alleen maar over terugdringen CO2 uitstoot en onafhankelijk worden van gas/gasleveranciers. Het kantelpunt waarop men overtuigd is van de noodzaak daarvan, ja dat is bereikt. Maar het praktische kantelpunt , of beter gezegd  overschakel moment, dat is in mijn ogen nog zeker niet bereikt! De wat behoudender deskundigen en andere betrokkenen zijn heel wat voorzichtiger. Ik denk dat veel mensen de consequenties niet goed of geheel niet overzien. Ik ben het in principe eens met de stelling dat we van fossiele bandstoffen af moeten, maar zorg eerst dat het alternatieve netwerk ( bijna of geheel) gereed is en dat er dus ook back-up mogelijkheden zijn. Wat doen we als ergens een schakelstation opgeblazen wordt ?? Als ergens de stroom uitvalt, doet daar dus niets het meer. Nog geen potje thee is te zetten, waterleidingen bevriezen in de winter etc.... Als dit wel goed is geregeld, denk ik dat het echte kantelpunt bereikt is en dat we met een gerust hart kunnen overschakelen. Maar tot die tijd....

Reactie van Ron Reijnders op 2 November 2018 op 16.12

de meting is toch een open deur als sinds die tijd een verbod is ingevoerd. 

Reactie van Cock van der Kaaij op 2 November 2018 op 15.10

Tsja. Stedin en gasloos. Op dit moment ben ik bezig met de realisatie van een passiefhuis. Dus gasloos. Stedin weigert nu de elektra aan te sluiten, omdat de groepenkast 17cm te laag zit. Dus in het gasgebied van de meterkast. Heeft iemand een idee hoe ik Stedin kan overtuigen? Ik heb al verwezen naar de meterkastrichtlijn voor stadsverwarming. Daar zit het elektradeel wel lager. Dus het kan wel, zou je denken.

Het kantelpunt in regelgeving is nog niet bereikt, lijkt mij.

Reactie van André Verhijde op 2 November 2018 op 14.27

Omdat de rol van aardgas in Nederland de komende jaren wordt afgebouwd, rijst de vraag of er nog toekomst is voor het bestaande gasnetwerk. De netbeheerders lieten daarom onderzoeken of het netwerk geschikt is, of kan worden gemaakt, voor het transport van waterstof. Dat is, mits de juiste maatregelen worden genomen, het geval, bevestigt Kiwa. Duurzaam geproduceerde waterstof is CO2-neutraal. Is het dan niet een beetje te vroeg om nu al te besluiten geen (aard)gasaansluiting meer te realiseren bij nieuwbouwwoningen? 

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+