De bouw online verbonden.
Nu volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de omzet in de bouw opnieuw is gedaald, moet de BTW tijdelijk omlaag naar 6%, vindt Zelfstandigen Bouw. Voorzitter Charles Verhoef: ‘De tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw aantoonbaar positief beïnvloed. Komt er nu weer tijdelijk 6% BTW, dan levert dat ook de schatkist meer op. Lage BTW over veel werk is meer dan hoge BTW over weinig werk.’ Met lage BTW kunnen zzp'ers beter particuliere klanten trekken ‘en dat voorkomt dat ze massaal een beroep gaan doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen,’ aldus Verhoef.
Door reserves heen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet gezien het lage aantal bouwvergunningen binnenkort geen verbetering in de bouw. De woningmarkt zit in het slop, consumenten geven geen geld uit. Enig lichtpuntje is dat kleine bedrijven nog het minst lijden onder de crisis. Verhoef: ‘Gelukkig spreken we nog steeds zzp'ers met een behoorlijke omzet, al drukken ze hun werkvoorraad niet meer in maanden uit maar in weken. Helaas neemt echter het aantal telefoontjes toe van zzp'ers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Als zelfstandige ondernemers hadden ze in goede tijden een reserve aangelegd. Door de aanhoudend slechte markt zijn ze daar nu echt doorheen.’
Nauwelijks werk
Verhoef vraagt om begrip voor deze categorie ondernemers: ‘Ze kunnen niet terugvallen op WW of Bijstand; een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen betekent in de meeste gevallen het einde van hun onderneming. Het is te gemakkelijk om te veronderstellen dat ze geen goede zakenmensen zijn, want er is nauwelijks werk, waar een steeds grotere groep naar hengelt. Ook bouwbedrijven die enkele jaren geleden nog hun neus ophaalden voor een particuliere verbouwing, proberen nu die markt af te grazen.’ (bron: accountancynieuws.nl)
Opmerking
Alle beetjes helpen. ook verlaging van de BTW. Bedenk wel dat dit alleen de kleinere opdrachtgever stimuleerd. De woningbouwvereniging, de overheid kent andere problemen die met de verlaging niet opgelost kan worden. Voor de particuliere opdrachtgever is het wel een juiste richting. Het helpt zeker de kleine zelfstandige.
Dhr Loman en van Bussel hebben in zekere zin wel gelijk. Maar lapmiddelen zijn er niet voor niets. Als je gewond bent moet je eerste hulp verlenen met lapmiddelen om daarna een betere verzorging toe te passen. De bouwsector met alle ZZP'ers erom heen ligt totaal op zijn gat. De meeste ZZPérs zijn mensen zonder geldreserves en wellicht schulden die geen recht hebben op ww maar direct de bijstand in kunnen. Vaste ZZPérs heb ik zo links en rechts begrepen zijn de afgelopen paar jaar zowieso aardig uitgeknepen in de bouwsector. Voor mijn branche, de parket en vloeren industrie zou het verlagen van de btw van 19% naar 6% op arbeid alleen al eerlijk zijn t.o.v. de schildersbranche. Als wij een vloer schuren die vast ligt en 10 jaar aan de woning verbonden zit moeten we 21% b.t.w heffen terwijl de schilder de kozijnen mag schilderen op 6% tarief????
De reactie van Menno is geheel terecht, wij ook voor 6%! Het zijn bovendien niet zelden architecten die nieuwe mogelijkheden is de vastzittende markt ontdekken. Maar goed, onbekend maakt onbemind.
Goed plan! Gelijk doen, nu veel zzp-ers er nog baat bij kunnen hebben.
Verlaging van BTW op materiaal én arbeid zou kunnen helpen. De vraag is hoeveel. De doorrekening is dan wel interessant: hoeveel belastingopbrengst is het minder of hopelijk meer dan onder 19%BTW. BTW opbrengsten, maar ook inkomstenbelasting/ vermogenbelasting. Mensen kunnen helaas niet meer extra uitgeven dan dat zij overhouden na de vaste maandelijke lasten. Dat geldt evenzeer voor opdrachtgevers. Met het verlagen van de BTW wordt er geen geldgecreëerd hooguit de omloopsnelheid verhoogd.
Zolang de woningmarkt vastzit, de banken oppotten, kosten van huurwoningen/ voor woningcoörperatie (dreigen) te stijgen en gemeenten vanuit rijksoverheidswege moeten bezuinigen zal een BTW-verlaging niet veel uithalen. Hooguit de pijn minimaal verzachten. Wat veel meer kan uithalen is het volledige plan woningmarkt 4.0 uitvoeren. In deze tijd moet iets structureels en constructiefs gebeuren. Hoelang een BTW-verlaging ook duurt het blijft een beperkt lapmiddel.
Ik ben het dus niet eens met de 'stemming' van Huub Sistermans. Met alle respect. Destijds heeft de btw verlaging wel degelijk een impuls gegeven. Mensen vertelden letterlijk dat dit een aanleiding was om plannen wel door te zetten. NL is rijker dan iedereen denkt. Vooral de mensen tussen de 45 en 65 hebben voor een groot deel wel degelijk goede reserves en bouw of verhuis-plannen (blijkt uit onderzoek)
Ik heb dit zelf ook al voor de zomerstop geconcludeerd. Er zat destijds een laatste terugval aan te komen en dat hebben we gemerkt in het laatste kwartaal. De consument zit vast en moet met een impuls gestimuleerd worden. Destijds heeft de tijdelijke btw verlaging bewezen dat dit werkt. Het is de hele keten die een reactie veroorzaakt waardoor de consument plannen wel doorzet. Nu is het uitstellen en daar zit niemand op te wachten. JA, verlaag de btw. Het is zowieso al oneerlijk dat de schilder wel profiteerd en anderen weer niet (ik zie het verschil niet ?!)
helemaal eens met Harrie, hoewel voor nieuwbouw het ook wel mag. En bij bestaande bouw zou ik zeggen: koppelen aan duurzame oplossingen.
Blijft de vraag staan waarom (bouwend) Nederland zo stil is : WAKKER WORDEN!!!Nederland
De BTW verlagen is nu zeker een goed plan, maar doe het dan goed: minimaal 2 jaar en ook voor architecten. De voorbereiding van bouwprojecten is arbeidsintensief dus daarvoor moet de BTW-verlaging ook gelden. Goede en duurzaam gebouwde woningen zouden definitief naar het lage BTW-tarief moeten, want een dak boven je hooft behoort toch tot de eerste levensbehoeften!
Het is zowiezo een gemiste kans dat de regering het 19% tarief in zijn geheel verhoogd heeft. Een diferentiatie naar onder meer arbeid en duurzaamheid zou veel beter geweest zijn. Voor de verbetering van de bestaande woningmarkt zou een 6% tarief voor arbeid en materialen op zijn plaats zijn. Waarom blijft Bouwend Nederland zo stil?
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs