De bouw online verbonden.
Het aloude gezegde 'door de bomen het bos niet meer kunnen zien' kan straks misschien dankzij transparant hout de koelkast in. Als we tenminste professor Lars Berglund van het Wallenberg Wood Science Center in Zweden mogen geloven. Hij ontwikkelde een houtfineer waar hij de stof lignine heeft verwijderd.
Lignine zorgt er voor dat licht wordt tegen gehouden. De ontwikkeling is nog dusdanig dat het bewerkte hout net zo doorzichtig is als glas. Maar volgens de wetenschapper is de toepassing nu al zeer bruikbaar voor toepassing op ramen en gevels. Ook is Berglund enthousiast over de toepassing van transparant hout voor zonnepanelen. De ontwikkeling van transparante zonnecollectoren staat overigens ook niet stil. Eerder ontwikkelden wetenschappers al volledig transparante zonnecollectoren.
Stel je eens voor dat de techniek straks zover is dat hout echt transparant is. Wat zou de potentie van dit doorzichtige hout dan kunnen zijn?
Opmerking
Reactie van Åsa Norrthon de Vaan via Linkedin:
Ik vind dit wel een interessante ontwikkeling. Het wordt vergeleken met glas, maar is bij voorbeeld een stuk lichter. Ik ben ook benieuwd naar de eigenschappen van dit materiaal ten opzichte van kunststof. De lignine wordt vervangen door een polymeer. De getoonde glasplaat is niet van hout. Doorzichtig hout is minder transparant.
Reactie van Joost Pothuis via Linkedin:
Bijzonder: welk bindmiddel komt dan voor de lignine in de plaats?
Reactie van piet loosbroek van via Linkedin:
Als wij alle eigenschappen van materialen elimineren, dan gaan alle specifieke eigenschappen en kwaliteiten verloren.
Reactie van Jan Luttikhuis via Linkedin:
Is het glas dan net zo buigzaam als een plank? Dat zou best bijzonder zijn!
eerst maar even ontdekken welke chemicalien hiervoor nodig zijn ...
voorlopig is glas nog niet schaars en mooi om te hergebruiken
gelamineerde, doorzichtige liggers en stealth zeilschepen (dan moet je alleen nog wat voor de zeilen verzinnen)
Transparant hout wordt interessant als de grondstoffen van glas schaars worden en dus duur of als het transparante hout duidelijke voordelen heeft, sterkte of isolerend of gewicht.
Hoe dik moet transparant hout zijn om als glasplaat te kunnen dienen?
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs