BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op onze BouwProfs Facebook pagina hebben we enige tijd geleden deze foto geplaatst over stro als isolatiemateriaal. Wat blijkt? Veel bouwprofs vinden het een veelbelovend product. Biobased producten mogen zich wat dat betreft in een toenemende belangstelling verheugen van bouwers en dat is een goede zaak.

Tijd om een mooi dossier over stro als bouw- en isolatiemateriaal aan te leggen. Een paar vragen die onze bouwers bezighouden:

  • Veiligheid: hoe zit het met brandwerendheid van stro als bouwmateriaal? En hoe gaat de verzekering hiermee om?

  • Gezondheid: hoe gaan stro als bouwmateriaal en bijvoorbeeld allergieën samen? Een bouwer meldde dat hij last van hooikoorts heeft. Misschien bedoelde hij het met een grap maar de ondertoon is wel serieus. Je wil niet continue snotterend en niezend door je met stro geïsoleerde huis lopen. 

  • Ongedierte: stro is een natuurlijk materiaal waar ook diverse ongenode gasten graag op af komen. Hoe werkt dat in de praktijk?

Heb je kennis over biobased bouwmateriaal in het algemeen en over stro als bouwmateriaal in het bijzonder? Dan lezen we graag jouw antwoorden op deze vragen. Heb je andere vragen omtrent het gebruik van stro als isolatie- en bouwmateriaal? Stel ze dan hier en bouw mee aan ons dossier. Het stro isolatiesysteem zoals getoond op de foto is verkrijgbaar bij Ecoscala.

Weergaven: 2562

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Misschien voegen de bijgevoegde artikelen, die ik schreef over strobalen bouw iets toe aan het dossier:

HOBBIT HUIS OP BASIS VAN STROBALEN

STROBALEN STAPELEN MET STUDIO 1984

STROBLOKKEN ALS BOUWPRODUCT

Veel succes,

Marcel van Mierlo 

LEVEN in Tuinen

Zijn dit echt serieuze vragen? Het lijkt wel een (slechte) grap!

Ik heb altijd geleerd dat er geen domme vragen bestaan Mathilde, alleen niet slimme antwoorden. Voor jou is het misschien allemaal gesneden koek maar om een product beter bekend te maken is het ook belangrijk dit soort vragen te beantwoorden.

Ben vanaf 2009 actief betrokken bij het bouwen met stro. En helaas komen heel veel vragen heel vaak weer terug. Bijkbaar is de bouwwereld heel erg groot en zijn er veel uithoeken waar deze vragen en antwoorden nog niet gehoord zijn.
Op heel veel vragen kun je een antwoord vinden op de website van de vak-vereniging: http://www.strobouw.nl/Strobouw_Extra/FAQ/ 
En als je het daar niet kan vinden dan kun je ook nog je vraag stellen aan info@strobouw.nl
Binnenkort komt er op www.strobouwforum.nl ook een forum over het bouwen met stro.

Het isoleert voldoende voor de bouw in NL (Rc6+ is goed te realizeren), geen strokoorts, geen ongedierte, geen brand, geen erg dikke muren, niet erg goedkoop, geen geluidsoverlast, enz enz enz.
Wel erg goed voor de opbouw van een gezond binneklimaat, goed voor een hernieuwbare wereld, ik ken geen isolatie materiaal met een energie-inhoud die lager is, het is een belangrijk materiaal voor het CO2 neutraal bouwen. Heel breed toepasbaar: van zelfbouw tot industrieel, van tijdelijk tot aardbeving bestendig. Vrolijke groet van Wouter Klijn

Bij een bouwinnovatiebeurs, in Almere, begin dit jaar heb ik mooie voorbeelden van strobouw gezien. Zelfs middelhoogbouw, van StroApp (https://www.facebook.com/StroApp ). En wat denk je van de, net opgeleverde, strobouwwijk in Nijmegen (http://www.iewan.nl/ ).

Van 19 t/ 25 Augustus, Nabij Parijs, Strobouwers uit Europa bijeen voor kennis uitwisseling.

Zie ook :  www.esbg2015.eu

Bijlagen:

Dag Marcel, 

Leuk deze artikelen zo netjes op een rij. Mooie foto's en goede teksten. 

Heb je nog meer projecten in de pijplijn die je wilt beschrijven ? bv Iewan in Lent, Aardehuizen in Olst, de woning van Ronald Salters in Cuijk of die van Audrey en Piotr in Veghel... ? 

Michel Post

Voorzitter Strobouw Nederland

Marcel van Mierlo zei:

Misschien voegen de bijgevoegde artikelen, die ik schreef over strobalen bouw iets toe aan het dossier:

HOBBIT HUIS OP BASIS VAN STROBALEN

STROBALEN STAPELEN MET STUDIO 1984

STROBLOKKEN ALS BOUWPRODUCT

Veel succes,

Marcel van Mierlo 

LEVEN in Tuinen

Volgens mij is de vraag niet goed geformuleerd.
Deze zou moeten zijn: waarom wordt stro nog niet vaker toegepast als isolatiemateriaal ?

Er zijn veel voor-oordelen welke gemakkelijk weerlegd kunnen worden, maar die wel in de weg staan voor het meer toepassen van stro als gevelisolatie. Als ons land minder angstig zou zijn, zouden we een veel gezondere leefomgeving met zijn allen creëren. 

Als iemand meer informatie over strobouw wil: www.strobouw.nl

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+