De bouw online verbonden.
Op mijn recent gebouwde dak 30 m boven maaiveld, met een hoek van 15 graden is een zinken dak gelegd op houten beplating. Het hoogste gebouw in de omgeving.
Zink is aangebracht op een dempende kruldeken. De taps toelopende zinkbanen zijn verbonden met dubbele felsbanen. Op het breedste deel liggen de felsbanen 60 cm uit elkaar.
Bij windkracht 8 begint het zink te klapperen. Geluidsoverlast is zeer ernstig. Hoe is dit zink waterdicht op houten beplating vast te zetten waarbij rekening gehouden wordt met het uitzetten van de zinkbanen die 6 m lang zijn?
Tags:
Dag Bert,
Er is maar 1 manier dit te verhelpen en dat is opnieuw beginnen.
Een goed ventilerend ruw beplankt dak waarop een goede antidreundeken op gemonteerd is en waar dan de zinken banen op bevestigd worden. De baan om de 75 cm vastzetten op de nog in te klemmen Fels en de banen smaller houden i.p.v. 60 cm. probeer een zo star mogelijk geheel te creëren wel dat het kan werken zoals het hoort. Door de hevige wind wordt 't zink nl. opgezogen en weer weggedrukt en dat snel achterelkaar dit zal altijd blijven maar door goede antidreunmateriaal en dik(ker) zink te gebruiken is dit op te lossen. Overigens jammer dat het opgelost moet worden en dat je niet de juiste info hebt gehad vooraf.
Je vraag over expansie kan ik globaal beantwoorden: boven de 15 m2 dakoppervlak is mijn advies om expansieconstructies toe te passen.
Soms is verlijmen met de ondergrond niet of slecht mogelijk (afhankelijk van de opbouw van de constructie). In dat geval kan het nodig zijn om aan de buitenzijde over het dak een verstevigingsconstructie te plaatsen. Esthetisch niet zo mooi maar mogelijk een oplossing, zeker omdat het probleem bij hogere windsnelheden optreed.
Met vriendelijke groet, Henk-Jan Mebius
Voortaan scheepsplaat thermisch laten verzinken dat is aan de kust bestand tegen windkracht 11 en orkanen en wervelwinden. :-)
Elke paar jaar is er wel schade hier aan het dak van Fleurencompost een miljoenen bedrijf een aannemer was er een maand mee bezig om het te repareren en onder aan mijn dak.
moet het goedkoop butum er op plakken dan komt de wond er niet onder? evt in kleur
De enige goede duurzame oplossing is de aanpak zoals Bert Heerbaart omschrijft!
Niet gaan plakken en lijmen, zink zet (flink) uit bij warmte en trekt lijmverbindingen op den duur los.
Heren dank voor jullie reacties,
Lijmen lijkt me geen oplossing gezien de banen van 6 m lang te veel uitzetten, onder de felsen zitten genoeg schuifklanken.
Antidreundeken zit onder het zink (schaamhaardeken ca. 1 cm dik) en dubbele felzen zitten niet meer dan 60 cm uit elkaar
Het is de combinatie van 35 meter hoog en een dak dat onder een hoek van 15 gr ligt.
Bestaat er geen methode waarbij in het midden tussen de felsen achteraf het zink aan het onderliggende hout vastgezet kan worden, waterdicht en toch kan schuiven? B.v. een opgesoldeerd hoedje met daaronder een schuivende bevestiging.
Is er niet iets te doen met schuine opstandjes die de zuigende wind een andere turbulente werking geeft?
Er is nog wel een oplossing maar heeft Esthetische impact, en wel roofjes solderen op het zink tussen de felsen. zodoende verstevig je 't tussen de felsen liggende zink.
omdat je aangaf dat het op 35 m hoogte ligt en je niet zomaar op het dak kijkt zou dat de oplossing kunnen zijn.
Roofjes solderen lijkt me heen slecht idee. Wel zodanig dat water weg kan lopen.
Bedankt voor jullie meedenken.
uiteraard beide zijden 50 mm vrijlaten
Reactie via BouwProfs op Facebook van Bjorn Crolla, eigenaar van klussenbedrijf Crolla:
Antidreun folie eronder aanbrengen en zink nooit op een volle plaat aanbrengen. Altijd op latten of planken met ongeveer een speling van 1cm.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door