BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kanaalplaatvloer: kan het casco van een muur scheuren als geen druklaag wordt toegepast?

Een nieuwe vraag in mijn 'ontwerpproces' waar ik geen antwoord op kan vinden.De standaard procedure is dat op een kanaalplaatvloer het casco wordt opgebouwd met bijvoorbeeld kalkzandsteen, en dat daarna een 50 mm druklaag met wapening wordt gestort. Nu had ik het idee opgevat, en de vraag is nu of dat correct is, dat die druklaag wel kan worden weggelaten omdat ik vloerverwarming wil aanbrengen. Waar ik aan denk:

  • folie op de kanaalplaatvloer
  • 40 mm EPS isolatie
  • warmte-reflecterende alu folie
  • vloerverwarming leidingen vastgemaakt aan 3 mm verzinkte stalen matten
  • 60 mm anhydrietvloer
  • afwerkvloer: hout of tegels

Het idee is dat de anhydrietvloer voldoende sterk en scheurbestendig is geworden voor de afwerkvloer vanwege de verzinkte matten (zelfs al zijn die vrij licht), en dat de kanaalplaatvloer dan vrij kan werken vanwege de folie.

Wat ik me echter afvraag is of het casco van gelijmde kalkzandsteen blokken kan scheuren boven de kanaalplaatnaden als de afzonderlijke kanaalplaten vrij kunnen werken. Ik zie nu drie mogelijkheden waarvan ik niet weet welke het meest waarschijnlijk is:

  1. Niets aan de hand.
  2. Potentieel probleem, maar op te lossen met maatregelen. Hoe? De hele kimlaag op DPC folie zetten (of gaat m'n woning dan 'aan de wandel')? Murfor in de lintvoegen?
  3. Ik ontkom niet aan de druklaag. Dan wordt het wel een dik pakket bij elkaar: druklaag, EPS en anhydriet, pakweg 15 cm... Plus natuurlijk een fors gewicht vanwege 2 gestorte vloerlagen, en extra kosten.

Iemand die hier ervaring mee heeft?

Met vriendelijke groet,

Jeroen

Weergaven: 4719

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Rob,

Bedankt voor de waarschuwing :-)  Mijn stap zijwaarts naar stalen liggers is slechts een ruw 'idee' op basis van gewicht en eventuele problemen met kanaalplaatvloeren die al eerder in deze discussie zijn genoemd. Ik heb niet de illusie dat ik de detaillering zelf precies zal kunnen uitvogelen, daar zal beslist tzt een architect/constructeur aan te pas komen. Wel wil ik vooraf zoveel mogelijk zelf de mogelijkheden onderzoeken.

Op zich lijkt de keuze me niet zo vreemd. Niemand kijkt gek op bij houten balken met daarop zwaluwstaartplaten en beton, in dit geval zou ik naar staal over moeten stappen vanwege de grotere overspanning van 7 meter wat met hout nauwelijks haalbaar wordt.

Detaillering heb ik absoluut niet over nagedacht, oplegging op het casco bijvoorbeeld ook niet (rubber strippen? stalen profiel?.

Wat onderwerpen die je aansnijdt:

  • Brandwerend: nog geen idee. Bekleden met daarvoor bedoelde platen, of coatings.
  • Leidingen: de stijfheid van een stalen balk zit in de verticale afstand van de horizontale liggers, niet in de massiefheid van de het verticale staal. Een beperkt gat boren (of enkele op enige afstand) om leidingen door te voeren verandert nauwelijks iets aan de constructieve eigenschappen. Of het praktisch is? Geen idee, dit komt nu bij me op als eerste idee. Daarnaast: als je zwaluwstaartplaten op de balken legt heb je ook gratis kanalen/doorgangen tussen balk en vloer erbij gekregen waar vast wel een elektriciteitsbuis in past.
  • Plafond ophangen: onder elke stalen balk hout bevestigen van 3 cm dik, er is wel iets te verzinnen met een stalen beugel op elke 50 cm bijvoorbeeld waarmee het hout via zijn zijkant aan de flens van de stalen balk hangt. Daarop raggels en gipsplaten.
  • Trapgat: naast het trapgat bv 2 maal een dubbele stalen balk (aan elkaar lassen) om de extra druk op te vangen, daartussen een raveel lassen waarop de ander balken aansluiten. Zoiets moet toch wel heel erg voor hand liggen lijkt me...

Let wel, ik zuig hier nu even ter plekke iets uit m'n duim, zonder kennis of ervaring. Wat handig of haalbaar is moet nog blijken als ik me er meer in heb verdiept :-)

Er zijn zoveel mogelijkheden dat het bijna duizelt.
Span-plafond, systeemplafond, hangplafond, brandvrij`artistiek-plafond met geluids-dempende werking,
onderhoudsvrij-plafond, enz.
Het ijzer-staal is op dit moment extra goedkoop vanwege China (overproductie? )
500 - 700 dollar per ton AlliBabba-reclame maar als je niet in die handel zit betaal je altijd meer. (zoals ik)
Grotere overspanningen zijn ook te maken met eerst dikkere balken met dwars erop (90¤) weer dunnere alvorens de vloer er op komt. bijv
HEB300 en dan HEA100. resp om de 3Mtr, en dan per +/-0.75Mtr enz. enz.
Zelf heb ik koudgewalst maar dat gaat strikt per project en minder uit voorraad.
Dit wordt veel gebruikt voor magazijnen. Alles wordt dan geschroeft lassen is uit de boze.
Uit de zoveel mogelijkheden moet men wel weten wat iemand wil.

hmmm.

ik kan het mis hebben maar volgens mij ontspoort de discussie een beetje.

Bouwen is een heel mooi vak, maar er is een heel vervelend puntje.... er zijn zoveel mogelijkheden dat je niet kunt zeggen: dit is de beste methode. Dit is echt helemaal afhankelijk van je eisenpakket. je moet eerst zien wat je wilt, wat de randvoorwaarden zijn en hoe je daarna inzet. dit kan er in resulteren dat een zekere keus ervoor zorgt dat je hele ontwerp veranderd omdat dat beter past.

Als ik de vraagstelling lees, dan gaat het over een eigen woning. het project is in een VO fase en er wordt gevraagd naar punten die behoren bij de Besteksfase. dit is dus niet de juiste volgorde, opeens komt er een zijstraat en wordt hier nu op doorgegaan...... niet heel efficient.

mijn Advies: gewon nu als eerste zien wat de wensen/eisen zijn. daarna de basis bepalen en dan daarna de details uitwerken.

Ik bedoel hier bv mee: (zoals reeds aangegeven, wat wil je met je vensterbanken, wat wil je voor verwarming, wat wil je voor plafond enz. enz.) bepaal je wensen, aansluitend ga je zien wat een goede constructie is voor de wensen en daarna ga je zien wat de goede manier is van bouwen voor die bewuste onderdelen.

als je (zoals nu gebeurt) als mogelijkheden gaat bekijken op voordelen dan wordt je helemaal gek wand alle onderdelen hebben wel voordelen.

en een tip: een goede bouwkundige kan je hiermee heel goed helpen. (bouwmethodiek) een Architect kan heel geod wensen vertalen in een gebouw (esthetica en gebruik) en een constructeur kan vervolgens de meest ideale oplossing van je constructie uitwerken.

gr.

Gewoon beginnen bij een architect die een duurzame, gezonde en comfortabele woning kan ontwerpen want die heeft behalve van woonwensen, gebruik, esthetiek, bouwmethodiek en constructie ook nog eens inzicht in bouwkosten en bouwfysica. Vervolgens kunnen dan de andere adviseurs en bouwers er bij gehaald worden.

Die weg zoals Ad de Vrieze beschrijft heb ik ook bewandeld tot ik er achter kwam dat ik er geen geld voor had.
Daarna ben gewoon begonnen zonder "deskundologen" zonder bouwkundige zonder architect zonder tekening.
Maar wel met een inmiddels opgedaan goed ruimtelijk inzicht.
Hetgeen er nu staat, staat er al drie jaar zonder problemen en heeft inmiddels de zwaarste stormen doorstaan.
Voor het bouwen had ik wel toestemming en het is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.
Het is nu net als
Toen in 1973. (Afgeleid door de `menselijke-instroom`, vanwege afspraken i.v.b. oliecrisis)
Toen en nu Nu 1973 / 2016 : de mensen die naar ons op weg zijn. (EU) zijn niet anders gewend dan :
. . . . ook-maar-wat-te-doen dat zijn net als toen verzachtende omstandigheden voor ons die hier al langer wonen.
Toen In 1973 zei de toenmalige-gemeentelijke-bouwkundig-opzichter :
. . . . Bouw maar wat je wilt ik doe even mijn ogen dicht.
. . . . Er was eertijds een hele `stoelendans` betreffende volkshuisvesting in hele wijken vanwege afspraken.
Nu in 2016 : windmolens, zonnepanelen, en een `omgekeerde oliecrisis`
Nu in 2016 : Bouwvergunningen worden omgevingsplannen.
Het `olieproduct` van nu ; gaat so-ie-so vijftig jaar mee à €6Pm² dus...
Helaas niet meteen reclame voor goed vakwerk maar een belangen afweging instorting versus verstikking door krap wonen.

Beste Jeroen,

Als je zelf wilt bouwen, en ik neem aan dat je bedoelt met eigen handen, dan is houtbouw wellicht een betere methode? Hierbij zijn diverse methoden beschikbaar, afhankelijk van het eisenpakket en het budget. En bij minder handige handjes: sommige methodes zijn ook als bouwpakket te koop. En nee, die maak of verkoop ik niet :-) Ik probeer je alleen aan nog wat meer ideeen te helpen.

Nog een idee: plafondverwarming ipv vloerverwarming. Dan kun je lekker alles op de vloer leggen wat je wilt. Ervaring? Jazeker! Mijn huis zit er vol mee.

En verder: Pier Zwerver en Ad de Vrieze hebben wijze teksten aangeleverd. En ik kan het weten als bouwkundige. Doe er je voordeel mee.

Reactie van Max De Ruiter via Facebook:
Ik denk dat je beter voor een andere kanaalplaat kunt kiezen zodat je de 40mm EPS weg kunt laten.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+