BouwProfs

De bouw online verbonden.

De bouw heeft een nieuw type leider nodig... Eens of Oneens?

Discussie gestart in de BouwProfs groep door Menno Lammers:

 

" De bouwsector heeft traditioneel een productiesysteem waarbij iedere medewerker inwisselbaar is. Behalve dat het niet prettig is om op deze manier samen te werken, schiet deze werkwijze binnen de huidige bouwprojecten ook tekort. Thijs Mackus en Menno Lammers zoeken een nieuw type projectleider die zorgt voor passie, trots en de talenten van de teamleden centraal stelt.

De bouwsector moet harder werken om meer empathische, omgevingssensitieve projectteamleden te krijgen. Alle projectteamleden werken daarbij vanuit hun eigen passie aan een passende uitdaging. Weg met hiërarchische maaksoldaten en instructiegevende maakofficieren, die waarde hechten aan de eeuwenoude bouwcultuur. Dienend leiderschap vormt daarvoor de nieuwe basis waar het geven van positieve feedback en complimenten gemeengoed is. "

 

Wat vindt u van de stelling van Menno: deelt u zijn mening en zit de bouw daadwerkelijk op deze nieuwe manager te wachten? BouwProfs hoort graag uw mening.

 

Het gehele artikel "Bouw heeft nieuw type leider nodig" vindt u hier.

Weergaven: 574

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Prachtig mannen, maar als je dit werkelijk wilt bereiken moet je niet lullen over "empathisch, omgevingssensitief, positieve feedback" en meer van die kreten.
De bouw zoekt gewoon mensen die het plezier in het samen mooie dingen maken terugbrengen.
De bouw zit vol met kennis en ervaring. Willen we de klant van betere gebouwen voorzien dan zullen we deze kennis en ervaring ook moeten leren omzetten. Hier hoort ook een andere leiderschapstijl. Een leider die er voor zorgt dat de professionals in de bouw de mogelijkheid krijgen om de verbeteringen die zij al jaren zien en kennen ook echt door te voeren.

Ik ben het dus eens met de stelling dat we voor de mensen die werken in de bouw een betere werkomgeving moeten geven waarin waardering en trots voor je resultaten voorop staat. Dit voorkomt uiteindelijk veel fouten omdat de barrière om een fout hogerop te melden verdwijnt. Samen sta je voor goede resultaten en die gaan we halen.

Laten we hierbij oppassen dat we de mensen in de Bouw gaan afschilderen als: traditioneel, afwachtend en conservatief. Als iemand een technische opleiding heeft gevolgd, betekent dat nog niet dat hij of zij ook niet meer aanspreekbaar is. Techneuten zijn slimme mensen die net zo als andere specialisten hart hebben voor hun vak. En een goed hart voor het vak is de basis voor de veranderingen die we noemen, want als je hart hebt voor je vak ben je trots op wat je hebt bereikt.
De stelling is lovenswaardig en verdient alle aandacht en inbreng van alle partijen. Het idee is echter niet erg nieuw. Lees bijv. "The managerial mystique; restoring leadership in business" uit 1989!! Hier wordt duidelijk uiteen gezet dat er een wereld van verschil zit tussen "managen" en "leiderschap". De stelling veronderstelt een leidende manager. Dit is voor velen teveel gevraagd. Die enkeling die het wel realiseert transformeert echter van manager naar leider en zal zijn eigen weg gaan.
Willen we dit realiseren dan zal de bedrijfstak moeten transformeren inclusief onze opleidingen, onze zienswijzen op onze drijfveren, onze leefwijze en onze economie.
Verder weet ik nog niet of de architectuur wel het centrale punt is, zoals Paul veronderstelt. Het is een van de kwaliteiten en zolang er partijen zijn die de ene kwaliteit boven de ander stelt blijft het een moeizame weg.
De vraag van de opdrachtgever was 1000 m2, maximaal 1.000.000,- en volgend jaar klaar. M.i. zijn dat ook kernkwaliteiten die net zo belangrijk zijn.
Dit alles neemt niet weg dat een projectleider met passie, trots en oog voor andermans kwaliteiten zeker een toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Van belang is dan wel dat de leiding van het bedrijf dit met woord en daad uitdraagt en doorleeft. Geef uw mensen passie voor het vak en uw bedrijf, geef ze iets om trots op te zijn, schep een omgeving waar het mogelijk is om feedback te geven, goed en slecht, en creëer een ambiance waar mensen elkaar waarderen naar wie ze zijn en wat ze doen, ongeacht man of vrouw, afkomst, leeftijd enz. Want onthoudt dat u als leider van het bedrijf in een glazen kooi leeft en iedereen ziet alles van u. De "nieuwe manager" bestaat allang in ieder van ons. We moeten hem enkel opnieuw ontdekken, want door onze zoektocht naar meer omzet, aanzien, productie en macht zijn we hem uit het oog verloren.
De bouw heeft vooral goede peoplemanagers nodig die weer heel veel beleving en binding in de bouwwereld kunnen brengen
de bouw is weer heeeeeel erg leuk op die manier.
In het artikel doet men voorkomen alsof dit type projectleider nog niet bestaat, of dit afhangt van een nieuwe generatie.
Ik ben er inderdaad van overtuigd, dat de nieuwe generatie deze wijze van samenwerken moet hanteren, maar men moet niet voorbij gaan aan projectleiders uit eigen generatie die zich al op deze wijze profileren.
Menig bedrijf blijft onder druk van opdrachtgever, zijn budget en planning vast zitten in een verouderde werkwijze en benadering van haar partijen. “Het is mijn opdrachtgever, mijn project”. Men gaat er dan aan voorbij dat werkzaamheden en benadering van de uitvoerende bouwpartners direkt van invloed zal zijn op het resultaat en de kwaliteit die men pretendeert te leveren. Een minder resultaat van één der partijen heeft een direkte invloed op het totaalbeeld van het geleverde en ook op de relatie tussen hoofdaannemer en opdrachtgever.

Er bestaan al adviserende en uitvoerende partijen, die al in het belang van opdrachtgever en eigen organisatie de beste eigenschappen van alle deelnemers in het bouwproces naar boven weten te halen door goed overleg en een sociale houding tijdens het gehele bouwproces!
In eigen werkkring ervaar ik al jaren dat domweg opdragen voor de laagste prijs en van daar uit controleren en instrueren niet werkt. Vanuit een sociale houding bouwpartijen en haar medewerkers vanaf het begin bewust maken van het feit dat een goede samenwerking tot een optimaal resultaat zal leiden, niet alleen voor opdrachtgever maar ook voor alle bouwpartijen werkt echt.
Motiveren een goede kwaliteit te bereiken doe je door naast de partij en haar medewerkers te gaan staan. Respectvol met allen samenwerken in een sociale en veilige werksfeer verdient zich terug in het resultaat, budgettair en kwalitatief. Op deze wijze haal ik inderdaad het beste naar boven bij allen.
Voor mij vormt ieder project een uitdaging. Wat is er leuker dan alle deelnemers te kunnen motiveren mee te werken aan een optimaal resultaat? Wat is er ook mooier dan achterom te kunnen kijken naar een prachtig resultaat voor opdrachtgever, alle partijen en ook werknemers.
Vernieuwend? Nee. Ik hoop voor collegee in de projectleidingsferen dat menig bedrijf deze werkwijze zal herontdekken.
De stelling van Menno en Thijs kan ik alleen maar onderschrijven. Nieuw leiderschap is absoluut nodig maar dat heeft ook te maken met een nieuwe cultuur. De bouw is toe aan meer empatisch leiderschap ofwel verplaatsen in de klant of in iedergeval de ander. Het haantjes gedrag wat we helaas nog te veel kennen in de bouw mag wat mij betreft wel eens wat minder worden. Kunnen we niet zorgen voor meer samenwerking in de (bouw)keten door de ander de kans te geven zijn passie, ambitie en toegevoegde waarde te laten zien. Kunnen we de paradigma's laten verschuiven? Het gebeurt nl. al in de wereld om ons heen. Google eens op de shifthappens. Samenwerken is meer dan alleen maar prijsafspraken met elkaar maken. Ik kom uit een wereld waar macht en list en bedrog overheerst. Hoe kan ik mijn concurrent een oor aan naaien en hoe kan ik mijn klanten vooral voorzien van zoveel mogelijk ruis en ondoorzichtige informatie. Dit is de wereld waar ik geen onderdeel meer van wil uitmaken te meer omdat ik al meer dan 2 jaar bedreigd wordt door mijn oud werkgever. Ik kom wellicht verbitterd over maar dat ben ik niet want ik ben ervan overtuigd dat er een nieuwe economie in de bouw gaat onstaan met een nieuwe cultuur die openstaat voor innovatie en transparant wordt voor samenwerking. Ik werk hier inmiddels zelf al meer dan 2 jaar als zelfstandig ondernemer aan en ben zeker van plan ermee door te gaan. Ik wil alle bouwprofs t.z.t. ook deelgenoot maken van de praktijken die ik heb meegemaakt. Niet om te wijzen maar vooral om te leren want ik ben inmiddels alles kwijtgeraakt doordat ik fraude, prijsafspraken en omkoping ben gaan aanvechten. Ik heb op de barikade gestaan met als gevolg dat ik volledig onthoofd ben door mijn oud wekgever. Ik blijf vechten voor een andere bouwwereld met een nieuwe ciltuur en nieuw leiderschap en volgens mij is dat absoluut mogelijk. Momenteel werk ik aan een script voor een boek ` Komt een man bij Van Nieuwpoort...` hierin is alles te lezen. De film wordt later uitgebracht maar de vraag is of het te filmen is.
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Wim Scholten, directeur Nu 50+ baan:

" Ja wij zijn op zoek naar een nieuw type leider!

De bouw is volop in beweging en nu met de crisis is het extra nodig kritisch na je eigen organisatie te kijken. De hiërarchische vorm van leiding geven brengt de continuïteit van organisaties in gevaar. Of je het nu dienend leiderschap noemt of leiderschap op basis van kwaliteit, in mijn visie dient de leider van een organisatie vooral anderen te helpen hun werk zo goed mogelijk te doen, waarbij hij/zij de obstakels wegneemt die de organisatie verhindert steeds het kwaliteitsproduct of dienst te leveren.

Men heeft een goed team nodig. Hiervoor is het belangrijk dat het team een continuïteit kan waarborgen. Hierin past niet dat iedere weknemer kan worden ingewisseld. Ook het steeds wisselen van onderaannemers, zet de kwaliteit van de organisatie en het project telkens op achterstand.

Het team handboek door Peter Scholtes, Brain Joiner, en Barbera Streibel geven een goed model waarbij de organisatie kan werken aan haar kwaliteit en continuïteit in een transparante organisatie. Een voorwaarde is wel dat de leiding zelf het voorbeeld moet geven door voortdurend te werken aan kwaliteit en het reduceren van faalkosten. Het doel van leiderschap dient te zijn: mensen en machines te helpen beter te presteren.
Ik kan hierbij de stelling van E. Deming onderschrijven: "Verwijder de hindernissen die mensen in management en techniek beroven van hun recht om trots te zijn op hun vakmanschap." Dit betekent de afschaffing van de jaarlijkse beoordeling of van de prestatiebeoordeling. De nieuwe leider doet mee en geeft zelf leiding aan de inspanningen van de organisatie voor kwaliteitsverbeteringen. Ja wij zijn op zoek naar projectleiders die zorgen voor passie, trots en de talenten van de teamleden centraal stellen. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Hubert Sistermans, eigenaar S.I.S. bv:

" De bouw heeft geen nieuw type leider nodig. Het bouwambacht kent op alle niveau's passie, trots en gelukkig steeds meer aandacht voor vakmanschap. Ga er eens midden instaan, kijk, luister en praat. Dan constateer je dat er een evolutie gaande is gericht op samenwerking, verbetering, etc.
Dat is de kracht van de bouw. Waar de theorie van leiderschap door de dagelijkse operatie gevormd wordt. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Ad de Vrieze, Architect bij Architectuur Design:

" Heren is het onderscheid hier niet die van de schaal?
Aan de ene kant de grootschalige bouw waar de productiegerichtheid en versnipperde deeltaken veel organisatie vereisen. Met aan de andere kant de kleinschalige bouw waar meer ambachtelijk samengewerkt wordt in vaste teams. Gaat het om andere managers of meer om het aanpassen van de schaal van de organisatie aan die van de bouwwerken en vice versa. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Ad De Jongh, ICN Solutions:

Heren (waar zijn de dames?) met mijn 61 jaar nog volop in de running en leider van een team heet dat bij mij (gewoon) people management. Leiderschap krijg je niet van bovenaf toegewezen, echt leiderschap wordt gedragen door je team!
Ja, mijn team bestaat voor het grootste deel uit techneuten, allen zeer gemotiveerd en oog open voor innovatie. Leiders scheppen de mogelijkheid om dit te laten doen, groeien en te motiveren! Niets nieuws onder de zon. greetz
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Jos Leenders, Chief Operational Officer/Consultant bij Huygen Insta...:

" De diversiteit van reacties is tekenend voor de veelheid aan opvattingen die over dit onderwerp heersen. Architectuur wordt als een te bereiken kwaliteit genoemd, ten dele terecht! In het nieuwe denken echter verdringt duurzaamheid als waarde de traditionele opvattingen van het bouwen en bouwproces. Dit vereist een andere stijl van regievoering van het bouwproces en ja dus andere, noem het "leiders".

Belangrijke beslissingen worden vroegtijdig in het proces genomen. Partijen worden geinspireerd vroeg in het traject keuzen te maken. Dit alles in een vorm van integraal denken en in samenhang ontwerpen. Deze "leider" bestaat natuurlijk al bij sommige bedrijven. De algemene regie dient erop gericht te zijn om dit type dirigent voor de gehele bouwkolom en de "change" in denk en handelwijze algemeen te maken teneinde werkelijke, duurzame kwaliteit te kunnen realiseren. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Marijke Van Loon, Kleurspecialist bouw Van Loon Kleuradvies. Docent...:

" De meningen zijn inderdaad nogal verdeeld over het nieuwe type leiderschap. Persoonlijk denk ik dat de marktwerking dit wel zal bewerkstelligen. Laats stond er in een advertentie voor een projectleider dat hij of zij wel bekend moest zijn met sociale media zoals Twitter en Linkedin. Zelf zie ik deze beroepsgroep ook steeds vaker langskomen. En zoals Jos schreef; "Bij sommige bedrijven bestaat deze "leider" al." Als kleurspecialist voor de bouw kom ik dit type leider regelmatig tegen en het is een plezier om ze samen te werken. Misschien dat we door de sociale media het proces kunnen versnellen. Dat zou natuurlijk wel mooi zijn. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+