De bouw online verbonden.
In de BouwProfs groep op Linkedin stelt Jacinto Holten zich de volgende vraag:
Moderne transparante en open werkomgevingen hebben in discussies nogal wat te verduren. Hiervan is het gebouwklimaat er vaak één van. Je kent vast wel de klacht van je collega's: "heb jij het ook zo koud, het tocht hier, het is veel te warm maar wat ik doe en hoe ik ook aan de knoppen draai er gebeurt niks. Kan de airco aan, nee kan de airco uit. Als we gaan verbouwen of verhuizen wordt alles beter."
Bij het herinrichten of ontwerpen van een werkomgeving maken opdrachtgevers niet altijd van de gelegenheid gebruik om goed na te denken over het gewenste klimaat comfort. De installaties maken onderdeel uit van de te huren ruimte, wij gaan hier niet in investeren. Als we een airco toevoegen is het goed. Het raam kan toch open. Het is maar 20 dagen per jaar warm, dus waar hebben we het over zijn vaak de redeneringen.
In het ontwerp proces of de realisatie laten we ons hierdoor het bos in sturen. Er gaat dan te veel aandacht uit naar materialen en interieur en te weinig naar klimaat en comfort. En als we dan nadenken over de installaties dan gaat het over, hoe kunnen we warmte terugwinnen, voldoet het aan de minimale ventilatie norm, niet natuurlijk ventileren want dit gaat ten koste van energie, hoeveel kunnen we besparen, wat moeten we minimaal regelen. Hoe snel kunnen we alles terug verdienen.
Waar blijft de mens, waar blijf ik. ik hoor jullie mening graag.
Tags:
Een goede vraag, waar blijft de mens, waar blijf ik? Je betoog haalt duidelijk de knelpunten aan. Echter door de traditionele manier van denken en de programmering dat alles goedkoper moet en het liefst geld opbrengen, is het niet mogelijk hier iets aan te veranderen. Of toch wel? Op basis van de wetenschap die quantumfysica heet, is het mogelijk een uitstekend klimaat te realiseren, straling te reduceren, gezondere lucht in te ademen, energie te besparen, energiekere medewerkers te hebben, betere prestaties neer te zetten, minder fouten te maken en geld te verdienen.
Maar ja, dat is een gebied waar de gemiddelde mens weinig vanaf weet en doen we er dus maar niets mee.
Toch zouden we zonder het begrip van de quantumfysica niet eens bestaan. Moeilijk is dat hé?
Voor degene die meer wil weten ben ik bereid hier meer over te vertellen. Neem maar contact op.
Richard Bruijne
Baubiolog IBN.
dag Jacinto en discussiegenoten,
Zeer herkenbaar.
In de projecten gedurende onze samenwerking waren/zijn dit herkenbare geluiden.
In het verleden heb ik voor één van onze projecten een meubel ontwikkeld die werklpek, ict, akoestiek en licht op maat en per plek levert, jou wel bekend.
Één van de zaken die niet per werkplek werd gefaciliteerd was inderdaad klimaat.
Hiervoor werk ik op dit moment aan een oplossing, waarbij het gehele (kantoor-)gebouw in temperatuur minder en/of niet wordt verwarmd en er per werkplek naar wens de temperatuur kan worden beïnvloed via een smartphone of computer (zelfs op afstand). Het systeem werkt voor een groot deel zonder bewegende en/of elektrische onderdelen, is daardoor goedkoop en duurzaam. Zeker ook omdat de voeding zwakstroom is en deze eventueel met zonne-energie kan worden opgewekt.
Het is zowel een milieuvriendelijke (verwarmen per persoon ipv. per ruimte) als een klantviendelijke (verwarmen naar eigen wens) oplossing, welke in de exploitatie zijn voordeel (goed voor de huurder/gebruiker) oplevert (lage investeringslasten).
Hans Olthaar, Olthaar Ontwerpen
Dit platform stelt de mens centraal en niet de techniek,
succes!
mvg Harold van den Koedijk
Beste Harold.
Goed concept. Ik kom graag met jullie in contact. Je kan me bellen of mailen.
Richard Bruijne
Harold van den Koedijk zei:
Dit platform stelt de mens centraal en niet de techniek,
succes!
mvg Harold van den Koedijk
Natuurlijk de mens centraal stellen, dat is ook de gebruiker en als die gaan klagen is mijn vastgoed snel minder waard. Dat kost veel meer geld als de bedragen die bespaard worden op uitgeklede installaties. En ook een groen label op je vastgoed is binnenkort een vereiste om huurders te trekken. Op basis van gezonde economische principes spreekt het allemaal voor zichzelf.
Maar dan moet je ook direct ingaan op het feit dat de mens niet bestaat, we zijn allemaal verschillend en reageren ook allemaal verschillend op prikkels uit de omgeving. Waar de een klaagt over tocht en kou, heeft de ander het te warm op dezelfde plaats. Wellicht dat het nieuwe werken en flex plekken daar een oplossing voor gaan bieden. De gebruiker gaat eenvoudig op de plaats zitten die hem het beste bevalt.
Overigens valt het mij op hoe vaak er nog zeer traditioneel wordt gedacht en ontworpen. Lucht als energiedrager betekent grote hoeveelheden daarvan verplaatsen, met dus risico’s voor het klimaat. Indien we gewoon water in leidingen als energiedrager gebruiken (vloerverwarming en –koeling, kern activering, enz.) blijkt het klimaat door de gebruiker wel te worden gewaardeerd. Dat daardoor tevens veel zuiniger installaties kunnen worden ontworpen is een bijkomend voordeel.
Eigenlijk is het allemaal niet zo vreselijk ingewikkeld. Een beetje gezond verstand gebruiken is vaak al voldoende om tot een veel beter resultaat te komen. En natuurlijk de wil om het anders het doen als anders. Daar ontbreekt het in dit land van De Witt en Piet Heijn steeds meer aan. We zijn ingekakt en allemaal ambtenaren geworden. De kennis is er, beschikbaar op het net. Gebruik het gewoon en gebruik je verstandHelemaal mee eens. Maar wie is de eerste die durft? Ik bied een kosteloos onderzoek aan voor de eerste die daadwerkelijk deze materie op een andere manier wil aanpakken. Tot 30% energie besparen zonder extra isolatie/verwarming/koelingkosten? Kom maar.
Richard Bruijne
Aldus bouwinnovatie ondersteunt (en draagt bij aan) de Active house visie, vanuit deze centrale focus op de gebruikers.
Welzijn van gebruikers is een belangrijke voorwaarde voor duurzaam bouwen (dus niet alleen maar focus op energie).
In het architectonisch ontwerp van een gebouw liggen de eerste kansen en voorwaardes. Een goed ontwerp maakt gebruik van (en speelt in op) de natuurlijke elementen. Hoge daglichtautonomie, gebruik van zonnewarnte, tegengaan van lichthinder en opwarming, gebruik van natuurlijke koeling en ventilatie, het gezonde effect van groentoepassing en opwekking van duurzame energie kunnen (deels) vormgegeven worden in het ontwerp. Door slimme toepassing hiervan kan er bespaard worden op installatievoorzieningen en energieverbruik. Dat is primair in het belang van het comfort en hoeft niet altijd meer te kosten.
Een Gebouw Beheer Systeem kan vervolgens bijdragen aan comfort en besparing door vraaggestuurde en individuele controle. Dit alles vergt een integrale aanpak met focus op gebruikers. Neem voor vragen en advies hierover contact met ons op.
Olivier Lauteslager
Aldus bouwinnovatie
Helemaal mee eens. Maar wie is de eerste die durft? Ik bied een kosteloos onderzoek aan voor de eerste die daadwerkelijk deze materie op een andere manier wil aanpakken. Tot 30% energie besparen zonder extra isolatie/verwarming/koelingkosten? Kom maar.
Richard Bruijne
Nieuwbouw of bestaande gebouwen.
Richard Bruijne zei:Helemaal mee eens. Maar wie is de eerste die durft? Ik bied een kosteloos onderzoek aan voor de eerste die daadwerkelijk deze materie op een andere manier wil aanpakken. Tot 30% energie besparen zonder extra isolatie/verwarming/koelingkosten? Kom maar.
Richard Bruijne
Ik ben nu 9 maanden bezig met een concept in de markt te zetten waarbij het mogelijk is om per werkplek individueel het comfort te regelen. Zonder mijn product aan te prijzen wil ik wel een aantal ervaringen met jullie delen. Ik merk dat dit onderwerp bij ontzettend veel partijen speelt. Ik heb nu ruim 200 gesprekken/presentaties gehouden en er was maar 1% negatief over dit concept. De terugverdientijd ligt meestal binnen de twee jaar, maar de initiële investering blijft voor veel partijen toch het struikelblok. Hier is vooral sprake van als de gebruiker niet de eigenaar is. Gelukkig zijn er wel partijen die wel willen investeren in mens, milieu en uiteindelijk hun portemonnee. Door samenwerking met universiteiten zullen de bevindingen de komende jaren worden gemeten en geregistreerd en ik hoop hiermee een nieuwe revolutie in klimaatcomfort te realiseren.
Zijn er meer mensen met ervaringen met klanten waarbij persoonlijk comfort het gesprek was?
Ton Branderhorst
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door