De bouw online verbonden.
Cock Löbker is Unitmanager inspecties bij BTB. In de BouwProfs groep op Linkedin vraagt hij zich het volgende af:
Zijn die super isolatiematerialen zoals Super-reflectiefolie en Bluedec met aerogel van R=5 bij een dikte van 10 á 15 mm zo goed? Of denken wij te traditioneel?
Hoe kijk jij tegen deze materialen aan? Geef je mening en reageer.
Tags:
Kom op Ton, geen soundbites, graag serieus blijven.
Meneer Thermos heeft al lang geleden uitgevonden dat luchtledigheid het beste isoleert qua geleiding en convectie. Voor straling gebruikt dan vaak spiegelende oppervlaktes erbij.
ok George,
inderdaad erg kort door de bocht mijn antwoord, je hebt volkomen gelijk, luchtledigheid en reflectie.
Maar ik geloof niet in die supermaterialen, ook teveel afhankelijk van uitvoering in het werk.
George Balsing zei:
Kom op Ton, geen soundbites, graag serieus blijven.
Meneer Thermos heeft al lang geleden uitgevonden dat luchtledigheid het beste isoleert qua geleiding en convectie. Voor straling gebruikt dan vaak spiegelende oppervlaktes erbij.
Kan me je reactie over 'supermateraialen ' wel een beetje voorstellen. Denk alleen dat men over het algemeen kritischer is over onbekende materialen, dan over bestaande.
2 voorbeelden(er zijn er meer hoor!):
Verwerking: als die anders is dan bij traditionele materialen hoeft dat nog niet 'slechter'te zijn. Bij traditionele materialen is de juiste verwerking ook essentieel. Als je de wol producten niet op de juiste manier verwerkt, zakken de materialen ook in en krijg je geen best resultaat. Gebruikt men corroderende spouwankers die verkeerd reageren met schuimisolatie, men geen naden afplakt, de isolatie niet blijvend goed laat aansluiten, enz.
En wie kent deze voorbeelden niet?
Levensduur: ook traditionele materialen leveren niet de volledige isolatiewaarde over de gebouwlevensduur, ook daar zitten verschillen en geen kleine.
En zo zijn er nog meer.
Als het echt belangrijk is voor een koper om overtuigd te zijn van de kwaliteit van een product, is het vaak raadzaam om met de technische mensen van een leverancier er ook over te praten. Documentatie en websites kunnen niet altijd de volledige informatie weergeven plus dat kopers vaak niet de achtergrond hebben om kenmerken te herkennen, ze hebben ook vaak niet de materiaalkennis, weten over het algemeen niet wat gebruikelijk is bij internationaal afgesproken testmethodes enz.
Voordat iemand conclusies trekt, moet hij zich realiseren wat hij weet en niet weet. Iets niet weten is niet erg, maar conclusies trekken op basis van wat men niet weet en zich niet bewust zijn van hoe het er al jaren in de praktijk aan toe gaat, is niet bevordelijk voor het eindresultaaat.
Bij innovatie is juist het stellen van de juiste vragen hardstikke belangrijk. Kritisch zijn is niet altijd het in twijfel trekken van iets terwijl je niet de juiste informatie kent, maar het niet vooringenomen stellen van de juiste vragen. De vooringenomenheid kost meer negatieve energie. Als je oprecht wil weten hoe iets in elkaar steekt, dan kost dat wat meer moeite en komt men op de 1e vraag: hoe belangrijk is het voor je om de juiste informatie te hebben, voordat je er tijd van jezelf en anderen insteekt. Zodra het verder gaat dan algemene informatie, wordt het specifiek en schiet welke documentatie of website dan ook, gauw te kort.
Nu is het helaas vaak zo dat mensen conclusies roepen, zonder iets een kans te geven; meestal omdat men negatieve ervaringen heeft uit het verleden. Alleen vergeten ze daarbij dat ze zelf in het verleden ook al te weinig de juiste vragen hebben gesteld, met te weinig kennis van zaken en/of te weinig aandacht voor het juiste eindresultaat, of de verwerkingsvoorschriften hebben gelaten voor wat ze zijn.
Kwaliteit gaat absoluut verder dan productkwaliteit. Kwaliteit in alle opzichten, is vaak een ondergeschoven kindje, daardoor krijg je nog al eens discussies waarbij men nogal langs elkaar heen praat.
Concluderend uit alle discussie en antwoorden, mogen we dus concluderen dat het antwoord op de vraag van Cock nee is. Een Rc van 5 bij 15 mm is dus niet haalbaar. Dan wel men gebruikt een nano technologie die onbetaalbaar is. Alle folie en lagen producten zijn wel goed, maar hun getallen zijn niet correct. Indien gecorrigeerd kom je bij 15 mm uit op een Rc van 1,9. Lijkt me een duidelijk verhaal.
De discussie over hoe goed je iets wel of niet aanbrengt is weer van een geheel andere orde
Hierover lopen al twee discussies, waar ik je graag naar link omdat deze veel informatie bevatten over het onderwerp.
Kort samengevat:
- Dunne gelaagde isolatie moeten we zeker serieus nemen. SBR komt deze maand met een publicatie hoe hier naar gekeken moet worden. In ieder geval kun je er ook gewoon aan berekenen wat de Rd waardes zijn. Er zijn ook indianenverhalen.
- Tonzon isolatiekussens doen wat ze beloven in een kruipruimtesituatie, in combinatie met bodemafdekking.
- Bluedec haalt in ieder geval een Rd waarde van 1 met 10mm deken. Ik zeg in ieder geval, omdat er onderzoek is dat zelfs hoger laar zien. Kijk op de website van Bluedec...
Discussie 1: Bouwprofs
Discussie 2: Duurzaam Bouwen
heren,
er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende materialen.
BLUEDEC is geen foliemateriaal en mag daar ook absoluut niet mee vergeleken worden.
BLUEDEC is een non-woven die, simpel gezegd, gevuld is met een aerogel. Aerogel is momenteel het best isolerende materiaal ter wereld. De prestaties die gehaald worden zijn al op vele fronten bewezen. BLUEDEC claimt niet een R van 5 bij een dikte van 10 - 15. Er bestaan geen materialen die dergelijke waardes halen.
Of een materiaal duur of niet duur is kan pas bepaald worden als een correcte en volledige rekensom gemaakt is.
Als jullie meer informatie willen, kijk op www.bluedec.nl of neem gewoon contact op.
Het best isolerende materiaal is volgens mij het materiaal met de laagste Lambdawaarde.
Is Aerogel dat?
Dag George,
ja, dat is aerogel. De laagste Lambdawaarden worden verkregen met VIP panels. Wij leveren deze vacuumpanelen ook op basis van ons aerogelmateriaal. De toepassing dient echter per geval beoordeeld te worden. Ons BLUEDEC basismateriaal is met name voor lange duur toepassingen.
Beste allen,
Ik weet niet of ik er goed aan doe mij in deze discussie te mengen, maar als eerste wil ik vermelden dat ik ook een groot voorstander ben van vernieuwende producten in de bouw. De meeste mensen in de bouw vinden het goed zo en durven hun hoofd niet boven het maaiveld uit te steken!! Ook wanneer de grote multi internationals niet achter veranderingen staan zullen deze niet gebeuren! De politieke lobby en de kracht van de gevestigde orde wordt ernstig onderschat!! Hierdoor worden aangediende veranderingen van de manier van testen tot op zeer hoog politiek niveau tegen gehouden vanwege de lobby door de multi nationals.
De praktijk van deze vernieuwende producten wijst elk oud theorie boek naar de prullenmand.
In Nederland schreeuwen we het hardst maar lopen achter aan de rij als het over vernieuwing gaat!!
Al jaren!! Neem de katalysator: 1975 verplicht USA, 1986 verplicht Nederland!!
Wanneer ik op een zonnige dag op de voorruit van mijn auto op de boulevard 20 cm minerale wol leg om de warmte buiten te houden en geen reflectie folie verjaren ze me voor gek, stop ik reflectie folie in de spouw ipv 20 cm wol verklaren ze me ook voor gek!!
Waarom heeft het rode kruis de wollen deken vervangen door reflectie folie? Omdat reflectie niet werkt?
Waarom gaan we niet met dikke EPS boxen naar de supermarkt ipv reflectie tasjes? Omdat reflectie niet werkt?
Waarom wordt er aan de binnen zijde van HR++ glas een folie of een coating aangebracht om de zonne straling buiten te houden? Omdat reflectie niet werkt?
Waarom plakken we tegen de muur achter een radiator een reflectie folie om de warmte terug te kaatsen? Omdat reflectie niet werkt?
Waarom gebruiken we de confectie en de reflectie niet meer dan de warmte geleiding? Elk materiaal straalt iets uit, warmte of koude, wat voor de mensheid vaak niet voelbaar is, maar de straling is er wel. Waarom absorberen wij deze energie zodat deze verloren gaat ipv het terug reflecteren van waar het vandaan kwam!!
Ik kan dagen vullen met discussie's maar mensen die van oude gewoonte's niet willen afwijken kan je toch niet overtuigen dat een andere manier van isoleren ook werkt!! Laat deze mensen graag voor eigen oude parochie preken,,,,
groeten Hans Rutte
iemand die vernieuwende methode's en materialen wel durft te verhandelen en aan te prijzen!
Richard, dit rapport is echt!!
Jij twijfelt aan de ingenieurs die dit rapport hebben ondertekend (3 stuks)??
Wees ajb voorzichtig met de uitlatingen op zo'n forum!
Jammer dat je mij niet rechtstreeks benaderd voor een uitleg!
Groet Hans
Richard Muller zei:
Vaag verhaal dat TNO dit rapport laat opmaken door eem afdeling die zich daar over het algemeen niet mee bezig houden, dus eem "onbetrouwbaar" rapport afleveren? Is het rapport wel echt?
De laagste Lambdawaarde wordt inderdaad met VIPpanelen gehaald. Er is een amerikaanse leverancier van vippanelen met aerogel, zo'n beetje 1 van de eerste producenten, als kernmateriaal, die om bepaalde redenen geen grootschalige toepassing in de bouwisolatie hebben kunnen realiseren.
Voor langdurige toepassingen is pyrogeen kiezelzuur het kernmateriaal wat al sinds een jaar of 10 in de diverse europese landen als bouwisolatie wordt toegepast in VIP panelen.
@Hans Rutte: Hans, begrijp mij niet verkeerd. Ik ben niet degene die het rapport in twijfel trekt. Het is meer een reactie op George die aangeeft dat het rapport is opgemaakt door een hiervoor niet bedoelde afdeling en een methode om het maximale testresultaat uit het materiaal te halen (niet mijn woorden / mening).
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door