BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het juist nu een goede tijd op als zzp'er in de bouw te starten?

Tjeerd Terpstra is Calculator \ Werkvoorbereider bij Breijer Bouw. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij vandaag de volgende vraag:

Hoe liggen momenteel de kansen om te starten als zzp'er als het gaat om bouwkundig tekenen, werkvoorbereiden, calculeren, bouwkundige... Ofwel: Hoe groot is de vraag hiernaar nu het (nog) niet helemaal goed gaat in de bouw ? Geef vooral uw reactie uit eigen ervaring en/of behoefte.

Weergaven: 1363

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als ZZP'er (of zoals voor jou wellicht van toepassing is ZP'er) kun je momenteel goed concureren op prijs. Partijen zijn op zoek naar besparingsopties of risico vermindering. Als ZZP'er heb je veel minder overhead als grote bedrijven. Daar liggen dus kansen. Ook ben je interessant als alternatief voor een vaste medewerker (risico) Voorwaarde is wel dat je minimaal dezelfde kwaliteit bied t.o.v. de alternatieven.

 

Let wel op dat je zelf acquisitie moet doen. Dus een bestaand netwerk is een pré.

Hoi Tjeerd,

Ik ben al 15 jaar ZZPer en ondernemer en ik heb een zeer uitgebreid netwerk maar toch is het zeer moeilijk om fulltime aan de slag te blijven. Dus als je nog werk heb zou ik voorlopig blijven zitten waar je zit, maar aan de andere kant is het ook een grote uitdaging om nu voor je zef te beginnen het vergt veel van je ondernemerschap.

Ik wens je veel succes ik het maken van je keuze en voor in de toekomst.

Groet, Wim ter Haar

Het is een rare markt op dit moment. Ik heb bedrijven gesproken die ondanks de economische malaise niet gekrompen zijn en een volle orderportefeuille hebben. Daarnaast zijn de berichten over ZZP'ers (bouw)bedrijven die het moeilijk hebben legio.

Er liggen dus kansen bij bedrijven die huiverig zijn nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar ook dan staan de prijzen onder druk door het overschot aan ZZP'ers. Er is een groeiende groep ZZP'ers, die eigenlijk liever in loondienst werken, maar uit noodzaak de stap gemaakt hebben. Bij een aantrekkende economie zullen die deels weer verdwijnen, maar op dit moment vissen we allemaal in dezelfde vijver. En door het gebrek aan consumentenvertrouwen wordt die steeds kleiner.

De vraag is feitelijk te algemeen om goed te kunnen beantwoorden Tjeerd.

Waarom zou men zzp-er willen worden? Om 'aan de bak' te kunnen komen, of een marktaandeel te verwerven?

Hallo Tjeerd, er is een gebrek aan bouwfysicus in de bouwwereld. Vooral die zich met de schil van een gebouw bezig houden, geloof me dat dit meer is dan een R waarde berekenen. Als er ergens energie efficiëntie te behalen is dan in de schil. Je komt snel tot de conclusie dat hiervoor medewerkers nodig zijn die dit kunnen begeleiden. De meeste medewerkers die dit werk doen werken bij de grote bureaus en kijken naar de installatie techniek en weinig naar de bouwkundige deel van een gebouw(De schil). Mijn overtuiging is dat ieder project boven de half miljoen bouwkosten al snel 2 bouwfysicus nodig heeft om energie efficiënt te bouwen. Met techniek kan men ook zeer energie efficiënt bouwen, echter zijn hier de levensloop kosten van een gebouw aanzienlijk hoger.  Gr. Harrie

Harrie,

 

Helemaal mee eens! Daar houd ik mij namelijk ook mee bezig. Met name het inzichtelijk maken van maatregelen. Hoe kan ik mijn euro het best investeren en de schil of de installatie? Kosten en opbrengsten berekenen dus.

Als je dat goed doet kan je veel werk binnenhalen. Ik ben nu een jaar ondernemer en heb meer dan genoeg werk.

Hallo Tjeerd,

ik ben zelf vorig jaar ondernemer geworden. Ik ben een eigen bouwkundig ingenieurs bureau begonnen.

Het geluk is voor mij dat er niet veel kleinere ingenieurs bureaus zijn en grote bureaus zijn altijd een stuk duurder dan dat ik ben en daardoor is het makkelijker voor mij om aan klanten te komen.

Ik heb inmiddels al een aardige kring aan opdrachtgevers om me heen verzameld.

Wat ik zie is dat er steeds meer tekenbureaus komen. De meeste zijn tekenaars die bij architecten gewerkt hebben. De markt is dan ook best wel verzadigd.

Ik ben het eens met Wim ter Haar. Als je werk hebt kan je volgens mij beter blijven zitten waar je zit. Als de markt weer aantrekt (wanneer is dat?) dan zou je kunnen overwegen om een onderneming te starten.

Succes met het maken van je keuze.

Groeten Frank Fledderus

Fledderus Ingenieurs

Ha Tjeerd,

de grote vraag is wat je kan toevoegen aan de huidige markt (structuur). Op deze vraag kan je alleen zelf antwoord geven. Naar mijn overtuiging doet het er niet toe of de markt beter of slechter is. Er is een markt en hoe pas jezelf in die markt, ben je in staat om de snelle veranderingen aan te gaan en nieuwe mogelijkheden voor opdrachtgevers te creëren. Wel denk ik dat je bij een risicovollere markt je extra op je eigen risico's moet toezien. Spring niet verder dan je polsstok lang is. Een realistisch plan is daarom een noodzaak. In zowel kwalitatieve zin als kwantitatieve zijn.

Verder heb ik zelf gemerkt dat er kaf onder het koren zit in de markt die ZZPérs bestrijken. Kwaliteit en professionaliteit zijn noodzaak. Een behoorlijk aantal opdrachtgevers kijkt daarom ook argwanend naar "de ZZPér".

Opdrachtgevers die de goedkopere ZZPer zoeken kloppen meestal niet bij mij aan. Indien die discussie zich ontspint ( in mijn vakgebied) wil ik nog weleens het voorbeeld noemen dat we in staat zijn om voor €0,39 het pand te klimatiseren. Zij kopen het open haard hout en wij de lucifers.

Wellicht heb ik je een beetje mogen helpen bij het maken van jouw juiste keuze.

Groet,

Ben Klunder

Hallo Harrie Beernink,

Bedankt voor je reactie, je snijd daar een zeer interessant punt aan !

Ik zou er dan alleen nog even op moeten studeren/ specialiseren.

Een mens is nooit te oud om te leren natuurlijk.

Harrie Beernink zei:

Hallo Tjeerd, er is een gebrek aan bouwfysicus in de bouwwereld. Vooral die zich met de schil van een gebouw bezig houden, geloof me dat dit meer is dan een R waarde berekenen. Als er ergens energie efficiëntie te behalen is dan in de schil. Je komt snel tot de conclusie dat hiervoor medewerkers nodig zijn die dit kunnen begeleiden. De meeste medewerkers die dit werk doen werken bij de grote bureaus en kijken naar de installatie techniek en weinig naar de bouwkundige deel van een gebouw(De schil). Mijn overtuiging is dat ieder project boven de half miljoen bouwkosten al snel 2 bouwfysicus nodig heeft om energie efficiënt te bouwen. Met techniek kan men ook zeer energie efficiënt bouwen, echter zijn hier de levensloop kosten van een gebouw aanzienlijk hoger.  Gr. Harrie

Hoi dames en heren,

Hier even een reactie vanuit Vlaanderen.

Ikzelf bied mijn diensten als freelance bouwkundige aan. Gaande van het maken van een as-built over calculatie en werkvoorbereiding (opmaken lastenboeken, meetstaten, detailtekeningen) tot en met de werfopvolging. Ik ben tevens energiedeskundige en ook in die niche bezorg ik diensten aan bedrijven en particulieren.

Daar waar ik er van zou uitgaan dat bedrijven nu niet zeker zijn van aanwervingen en liever zouden werken met 'ZZP-ers' zoals in 2008-2009 is dit nu hier in Vlaanderen niet echt het geval.

Men zal nu - in tegenstelling tot enkele jaren geleden - nu liever mensen in dienst proberen te houden om die nadien ook niet kwijt te zijn, dan te werken met freelance medewerkers.

Het is nu zelf zo dat ik terug aan de slag ben gegaan als loontrekkende, omdat het bedrijf waar ik nu voor werk nu eenmaal de strategie aanhoudt om mensen aan te werven en te behouden, eerder dan met zelfstandigen werken en die nadien terug kwijt te zijn.

Blijkbaar is dit zowat de teneur over heel Vlaanderen in de bouwsector en zal er in 2012-2013 geen beterschap in te verwachten zijn ... :-(

 

Maar ik laat hierdoor mijn zin voor ondernemen niet kisten.

Er staan nog heel wat ideeën op mijn schab te wachten om uitgewerkt te worden :-)

 

Met positieve groeten,

 

Tonny Van Loon

Beste Tjeerd,

 

Realiseer je dat er ook een heel andere kant aan zit om voor je zelf te werken. Als je eenmaal in de weide wereld hebt gekeken dan laat je je vervolgens niet meer zo makkelijk in een kooitje van een loondienst verband plaatsen! Bovendien als zzp-er ben je toch een baasje van alles; je houdt oog op de financien, continuiteit, promotie, presentatie, mijn markt. Allemaal zaken die een leuke dynamiek genereren, maar als je daar aan geproefd hebt en het smaakt, dan ben je bij een baas niet meer te houden. Realiseer je het risico.

Geroeten Edwin

Edwin ... helemaal mee eens :-)

Mvg

Tonny

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+