BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik wil de houten vloer van mijn woning laten na isoleren. Ik heb 2 specialisten over de vloer gehad. Het ene bedrijf adviseert Iso booster, een soort noppen folie deken waarmee de vloer geïsoleerd kan worden. Dit vanwege de vocht doorlatendheid, waardoor houtrot op lange termijn voorkomen wordt.

Het andere bedrijf adviseert als vloer isolatie polyurethaan gespoten in 8 cm dik aan de onderkant van de vloer. Men stelt dat polyurethaan vocht doorlatend is, en er dus niet gevreesd hoeft te worden voor houtrot.

Wie heeft nu gelijk (de kruimruimte is overigens droog)?

Jan Paul Schop is Managing director bij USP Marketing Consultancy, Bouwkennis & Bau Info Consult. In de BouwProfs groep op Linkedin heeft Jan Paul deze vraag gesteld.

Weergaven: 39150

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jan Paul,

heb je ook al nagedacht om eventueel een folie onder de vloer aan te brengen, afhankelijk van de isolatiegraad een enkel of dubbellaags. Bijvoorbeeld Torzon, met minimale overlast een duurzaam resultaat.

Succes, Wim van Duin
Beste Jan Paul

Bij houten vloeren zou ik een ademend systeem aanbevelen. Het is van groot belang dat het gekozen systeem niet dampdicht is. Zo kan een houten vloer bij de toepassing van een dampdichte isolatielaag aan de onderzijde en een eveneens dampdichte vloerafwerking aan de bovenzijde (zoals een synthetische vloerbedekking, laminaat, linoleum, vinyl of tegels) ‘verstikken’. Een dampdicht systeem met een niet dampdichte vloerafwerking aan de bovenzijde gaat in theorie goed maar ik kom als adviseur op het gebied van verduurzamen van historische gebouwen toch vaak tegen dat het schade oplevert. PUR is beslist niet dampopen. Overigens geloof ik dat zo’n folie ook niet dampopen is. Het bestaat uit aluminiumlagen met luchtkamers en werkt door warmtereflectie.
Je hebt overigens ook spuitsystemen die ademend en vochtregulerend zijn (op basis van cellulose bijvoorbeeld). Verder is het sterk aan te bevelen dat de kelder of kruipruimte goed wordt geventileerd met buitenlucht.

Met vriendelijke groet,
Han van der Zanden
www.oomadvies.nl

Beste Jan Paul,

 

Ook ik hoor goede verhalen over Tonzon.

Beste Jan Paul,

ik sluit me aan bij Harry Gulpers ik zou heel erg uit kijken met folie en pur het laatste wat je wil is dat je vocht opsluit in je contructie zorg dat je de boel open houd en ventileerd dan zul je geen problemen krijgen met houtrot Succes

Mvrg Marcel van der Lee

HOUTEN VLOER ISOLEREN VERGT GECOMBINEERDE AANPAK:

1. is de afdekking naar boven (de woning) damp-open of dicht?

2. geven de muren optrekkend vocht

3. hoe goed wordt de kruipruimte geventileerd

4. is de muur geisoleerd

5. Betreft het een tussenwoning met balkoplegging op relatief "warme" muren?

Ten eerste ben ik niet onder de indruk van de opmerking: de kruipruimte is droog. Hier kan nog steeds veel vocht geproduceerd worden. Veel risico krijg je met opsluiten van houten balklaag, met name bij de opleggingen, vooral als die opleggingen in een buitenmuur liggen (wat bij kopwoningen het geval zal zijn). Dus begin met een laag folie of evt schelpen over de bodem en zorg dat er nog steeds ventilatie is. Kijk uit voor suggesties om die ventilatieopeningen dicht te zetten: dat wordt gezegd om betere isolatie-effecten te krijgen, mar lijkt me te riskant voor het houtwerk.

Ten tweede: reflectiestop is nuttig, maar zorg voor dikke  spouw(en) met lucht. Vanwege warmtestroom naar beneden zal de lucht in de spouw weinig circuleren en dus goed isoleren. Dan lijkt Tonzon te prefereren boven een meerlaags dun dekentje. Als je schuimplaten of wol of gespoten schuim toepast, dan gaat het om de dikte van het pakket en waar je die toepast. Direct tegen de vloer lijkt me het beste. Met PUR spuit je de kieren dicht en is de isolatiewaarde beter, maar ik zou zelf, als het risico vanwege de koude en vochtige oplegging van de balken speelt (kan ik niet beoordelen)deze keuze niet maken.

Er is niks tegen platen isolatiemateriaal tussen de balken en meteen tegen de vloer aan.

Denk dat er eerst bepaald moet worden welke isolatiewaarde je wilt behalen. Je doet het tenslotte ergens voor en het lijkt me verstandig dat te kwantificeren. Isoleren kost geld wat je volgens mij terug wilt verdienen in welk opzicht dan ook. Het ene materiaal heeft lucht spouw nodig om aan de gepretendeerde waarde te komen, het andere materiaal heeft minder prettige gassen in zich, het volgende materiaal verwerkt moeilijk, weer een ander materiaal stinkt soms.

Ik denk dat Isodun, direct onder je hout, de meest effectieve resultaten zal geven met de minste moeite.

Bij 2 cm dikte heb je dezelfde isolatiewaarde als 10 cm PUR. Je vloer komt dus niet zoveel omhoog. Het wordt in de meeste west europese landen al zeker 10 jaar als isolatiemateriaal gebruikt, alleen in nederland blijft men wat traditioneel denken en handelen.

Schelpen lijken wel milieuvriendelijk maar zijn dat niet: de milieubelasting bij winning en vervoer is dusdanig groot dat het juist een zeer milieuonvriendelijk alternatief is. Bovendien is het geen vloerisolatie, maar bodemisolatie. Aangezien de in de winter positieve invloed van de 'aardwarmte' geblokkeerd wordt, en de kruipruimte i.h.a. met koude buitenlucht geventileerd blijft, kan het zelfs contra-productief werken.

Over PUR hoeven we het niet meer te hebben: zeer schadelijk voor milieu en gezondheid, zoals u langzamerhand wel zou moeten weten. En inderdaad zeer ongeschikt i.c.m. houten vloeren.

Mijn keuze zou inderdaad thermokussens zijn: milieuvriendelijk, compact (de isolatie voor een vloer past in een kartonnen doosje), en een goede Rc van 3,8

Arme Jean Paul,

stel je een vraag krijg je 20 verschillende experts met allemaal een andere mening.  :)

Een houten vloer is een kritische constructie.

Een houten vloerconstructie moet aan tenminste een zijde voldoende dampopen blijven.

Ieder materiaal heeft een bepaalde mate van dampopenheid, zelfs glas, maar vanzelfsprekend is dat niet de mate van dampopenheid die hier bedoelt wordt. Hoe groot de dampopenheid van het materiaal moet zijn verschil per constructie en van de lokale omstandigheden. Om deze reden verdient het de aanbeveling om 1 zijde (meestal de onderzijde) daarom vrij te laten.

 

Dan is een houten vloerconstructie kier open. Veel isolatiematerialen pretenderen 100% kierdicht te zijn. Vaak is dat ook direct na applicatie zo echter na enige tijd ontstaat er door krimp, veroudering en beweging van de constructie en leidingen, toch weer kieren waardoor er lucht vanuit de woning de kruipruimte wordt ingetrokken. Het mag duidelijk zijn dat de lucht in de kruipruimte vervuilt is met vocht, schimmelsporen en diverse gassen veroorzaakt door micro-organismen en of uitwaseming van bouwmaterialen. Dat willen we niet de woonvertrekken inwerken.

 

Houten vloerconstructies zijn gevoelig voor vocht. Het is daarom prettig om de vloer en balkenconstructie visueel te kunnen inspecteren. Bij veel isolatiesystemen is dat onmogelijk. Ook dient de kruipruimte bereikbaar te blijven voor onderhoudswerkzaamheden aan leidingen etc. Ook dit is bij veel isolatiesystemen een groot probleem doordat zij of te veel ruimte innemen of te kwetsbaar zijn.

 

PUR is niet voldoende dampopen om veilig rechtstreeks gespoten te kunnen worden. Om deze reden is er ook een PUS systeem dat tegen een net, wat onder de vloerconstructie is gespannen, wordt gespoten. Ventilatie wordt dan tussen de pur en de vloerconstructie gemaakt door ventilatieopening naar de woonruimte te maken. Visuele inspecties zijn niet mogelijk.

 

Tonzon folie werkt, mits goed aangebracht. Tonzon folie is erg kwetsbaar bij betreding van de kruimruimte waardoor bij leidingwerkzaamheden het isolatiesysteem al snel kapot gaat. Het Tonzon systeem vult ook het grootste deel van de kruipruimte op, isoleert de balken vaak niet mee en maakt visuele inspectie ook onmogelijk.

 

De verschillende Bodemisolatiesysteem voldoen goed. De vloer blijft inspecteerbaar, de kruipruimte blijft bij de meeste systemen begaanbaar en de isolatiewaarde is voor de opdrachtgever ook zelf te bepalen door te variëren met de dikte. Ook bij bodemisolatie wordt de vloer niet kierdicht gemaakt. Dat is echter ook niet nodig (en op langere termijn ook onmogelijk)aangezien de oppervlakken waar micro-organismen bevinden en uitwaseming optreed, wordt afgesloten. Met krijgt dus een schone droge warme luchtkolom in de kruipruimte.

 

Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk indien er gasleidingen in de kruimruimte aanwezig zijn.

Bij toepassen van bodemisolatie kan men de hoge ventilatievoud van 1,2 terug brengen naar 0,3. Dit omdat er geen vocht meer verdampt wat moet worden afgevoerd en het kruipruimte luchtvolume verversen van 0,3 maal per uur voldoende is om eventuele kleine gaslekkage af te voeren.

 

Dat er warmteverliezen zijn door ventilatie is een feit! Echter deze verliezen zijn slechts procentueel en worden ruimschoots gecompenseerd door de veer grotere isolatiedikte van Bodemisolatiesysteem. De opmerking van Jan Bovenlanden snijd daarom ook geen hout, naar mijn bescheiden mening.

 

Succes!

 

Hout moet mi altijd kunnen iets ventileren dus niet spuiten tegen het hout aan.

Ik heb een tijd geleden in de lokale krant een artikel gelezen over mensen die allergisch bleken te zijn voor die spuitisolatie. Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal in de schoenen van de isolatie geschoven kan worden maar allergie is nou eenmaal een moeilijk te doorgronden probleem. Ik zag op de site van cobouw hier ook wat informatie over. http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/05/04/je-woning-isoleren-...

Het integraal afdichten van een houten vloer kan problemen van bovenaf geven door woonvocht wat gaat condenseren in de vloer, bij een vochtpercentage van 20% kunnen houtaantastende schimmels tot ontwikkeling komen waardoor de vloer dus zonder dat u het ziet verzwakt, op het moment dat u het merkt is het vaak al te laat.

Bij een betonvloer is een integrale afdichting geen probleem.

Een folie geeft als nadeel dat u de kruipruimte niet isoleerd maar het dauwpunt verplaatst een tonzon folie kan maar de afsluitende folie op de grondslag kan als nadeel capillair vocht in het metselwerk geven waar nu net de vloerbalken in liggen, dan is het beter een combinatie toe te passen dus en een tonzon folie en bijvoorbeeld een Drowachips pakket van circa 30 cm het voordeel dat het dauwpunt wordt verlegt naar de koude grondslag en capillair vocht naar boven toe word voorkomen, zo heeft u optimaal isolatie.

Ook is het raadzaam om kruislingse ventilatie te voorkomen en de ventilatie bij dergelijke isolaties te minimaliseren om weer optimaal gebruik te maken van uw eigen gestookte warmte.

Stoken is altijd noodzakelijk maar bij goede isolaties zult u merken dat u minder gasverbruik hebt omdat er minder kou, vocht en warmteverlies zal plaatsvinden, optimaal voordeel dus.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+