De bouw online verbonden.
Roland Mötter is veiligheidsexpert en Trainer bij Construction Media. In de BouwProfs groep op Linkedin legt hij de volgende situatie voor:
We moeten onderhoudswerkzaamheden verrichten op een plat dak op 2,80 m hoogte. Het object waaraan gewerkt moet worden staat op 1,5 van de dakrand.
De werkzaamheden nemen ongeveer 30 minuten in beslag, het gaat om wat los en vastschroeven en schoonmaakwerkzaamheden aan filters.
Het dak is enkel bereikbaar vanaf de grond en de buitenzijde van het pand.
Hoe gaan we hier te werk?
Kan jij Roland helpen aan het juiste advies? Geef je reactie aan hem door via deze discussie.
Tags:
Denk aan een kraan als hier geen voorzieningen zijn ,denk dat je dan wel de gordel aan de kraan kan maken ,ik ken niet al deze voorschriften ,dus maar een suggestie
Je kan dan ook gelijk voorzieningen treffen voor veiligheid voor de volgende keer ,alleen is dit denk een dure gelegenheid ,maar goed dat is een afweging.
Je kunt gebruik maken van een mobiel anker. Kijk hier maar voor een voorbeeld.
Dak beklimmen met een ladder. Ladderstop gebruiken. In het rechte lijn naar het midden van het dak lopen en een dakborgingspunt monteren en deze waterdicht inwerken. M.b.v. harnas en positioneringslijn je zelf verankeren aan het dakborgingspunt en vervolgens de onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
Met vriendelijke groet,
Kees van Iwaarden
Topcomfort Dakspecialisten
gelukkig niet gehinderd door kennis van specifieke regels voor dit geval toch mijn boerenverstandreactie: het mobiele anker; betekent: 300 kg / 25kg = 12 keer omhoog een ladder op met een last van 25 kg en uiteraard weer 12 keer naar beneden daarna idem 12 + 12 keer om hem beneden te brengen.
alleen dat al lijkt me verre van arbovriendelijk. daarnaast is dat 48 keer een extra riscico van uberhaupt van die trap vallen; ook nog in de gaten houden dat je die 300 kg niet op de verkeerde plek neerlegd anders is minimaal je dak lek of nog erger; dan ook nog 48 keer ca 15 seconden = 12 minuten tijd en dat voor een 30 minuten niet zwaar werk. Mijn logica zegt dat dat in dit geval geen juiste keus is.
1,5 m van de rand dat lijkt me behoorlijk wat ruimte; als je op de knieen zit dan lijkt me dat feiteijk erg weinig risico bij 2,8 hoog en een plat dak.
en een vraag hoe werkt dat anker op dakgrind wat maar een paar aangrijpingspunten heeft dus relatief een erg lastig in te schatten schuifweerstand?
Ik vindt de analyse van Ron Reijnders erg goed.
De te treffen veiligheidsvoorzieningen lijken (als je de regelgeving aanhoudt) een beetje "overkill". Bovendien, hoe breng je die voorzieningen op een veilige manier aan. Als partikulier zou je voor je eigen reparaties en onderhoud gewoon zonder voorzieningen het dak op gaan.
In dit specifieke geval zou ik een kleine bouwsteiger voor de gevel plaatsen met een platform op pakweg 2m hoogte. Zo reduceer je de valhoogte vanaf het dak en wordt het eenvoudiger om met materiaal en gereedschap op het dak te komen (en er weer vanaf natuurlijk).
zelfs dat vraag ik me af: de valhoogte van die bouwsteiger is nog steeds 2,8 m en je moet nog steeds omhoog.
wat is het verschil met een ladder? oke een ladder heeft meer wegglijgevaar.
maar een ladderanker monteren zou ik nog wel iets zinvols vinden tbv van de volgende onderhoudsbeurt dan wel voor andere acties op het dak; die kan je dan veilig vanaf de bouwsteiger aanbrengen; dan is die steiger dus maar eenmalig nodig.
misschien de OG overtuigen door een (evt. toekomstige) korting te geven als hij de volgende keer weer die klus mag doen.
Wat ik met mijn "oplossing" beoogde was; door de bouwsteiger een platform te geven op ca 2m hoogte reduceer je de valhoogte van het dak tot 0,8m (de valhoogte van de steiger is dan 2m).
@Collega's
Ik ben nu al zeer vereerd met de vele reacties op de stelling.
Het is typisch zo'n situatie waarbij we allemaal op basis van de wet en regelgeving wel weten waaraan we moeten voldoen maar, gezien de duur en aard van de werkzaamheden en zo kort op alle grensen van de normen wordt het in de werkelijke praktijk vaak eenvoudiger opgelost. en "Opgelost" dan tussen grote haakjes. Dit is ook de reden dat ik deze stelling op LinkedIn geplaatst had. Leuk dat het overgenomen is naar dit forum.
Ben zeer benieuwd naar verdere reacties.
Gr Roland
Een hoogte van 2,8 is te laag om aangelijnd te werken. De enige goede en eenvoudige oplossing is het plaatsen van steiger welke als valbeveiliging functioneert. Als alternatief kan vanuit een hoogwerker worden gewerkt.
zoals ik me het werk voorstel is een hoogwerker geen mogelijkheid; zo'n filter staat w.s. op het dak en je moet schroeven op een hoogte van 5 cm boven het dakoppervlak; hoe wil je dat met een hoogwerker doen zonder het dak te beschadigen?
Roland: jij zegt precies waar het in de praktijk mis gaat; sommige reageren te veel vanuit de boeken en wetten en richtlijnen en vanuit een leverancier van hupmiddelen maar hebben geen beeld wat het werk feitelijk is. Maar misschien zie ik het werk ook wel verkeerd; waaruit dan weer blijkt dat communiceren al een te groot probleem vormt en waaruit heel veel faalkosten ontstaan;
http://www.hoogwerkservice.nl/ Heb je al gedacht aan het huren van een verreiker?
geldt naar mijn idee hetzelfde voor als een hoogwerker
(en dat alles voor slechts 2,8 m en een schroevendraaier)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door