BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vluchttijd woningbrand slinkt naar 3 minuten, hoe kunnen we woningen brandveiliger maken?

Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld 3 minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog 17 minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden. bron: nu.nl

 

 

Weergaven: 2087

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

in ieder huis in de hal een beknopte instructie, hoe te handelen bij brand.

- ontvluchtingsroute (afspraken in gezin)

- alles achterlaten (eventueel koffertje met belangrijke papieren/foto's altijd in vluchtroute)

 

 

 

MasterWall is een Totaal Wand Concept voor het bouwen en afwerken van massieve, niet dragende scheidingswanden in de utiliteit- en woningbouw.

MasterWall heeft prefab leidingruimte in de wanden voor het aanbrengen van elektra leidingen, zowel horizontaal als verticaal. Horizontaal, achter de plint en verticaal door doorlopende gaten van plafond tot vloer. In deze leidingruimte plaatsen we een plug en play, (stekkerbaar) huisinstallatie, genaamd BOB-in. Alle kabels zijn altijd bereikbaar voor aanpassingen en uitbreidingen en domotica.

Wij kunnen in de plint, waar alle kabel vrij toegangklijk zijn, led lampjes aanbrengen dat als de rookmelder afgaat de noodverlichting aangaat en de vluchtroute aangeeft (net als in een vliegtuig). Kan ook werken als nachtverlichting.

 

Een hele eenvoudig oplossing is om de totale scheiding, de deur en het kozijn van woonkamer/keuken naar de hal en bovenverdieping 30 minuten brandwerend uit te voeren. Dit zal in bijna alle gevallen voldoende extra vluchttijd geven en bovendien bijdragen aan comfort i.v.m.bijvoorbeeld betere geluidwerendheid. Geen dure oplossing, wel doeltreffend en eenvoudig.

Ik denk dat het probleem voornamelijk groter geworden is door het overmatige gebruik van goedkope kunststof materialen die niet door de bouwprofs maar door de mensen zelf aan hun woning worden toegevoegd. In de projectmarkt zijn hier richtlijnen voor. Zo levert ZV Inrichten alleen Meubilair, en stoffen die brandvertragend bewerkt zijn zoals Trevira CS gordijnstoffen. Na het drama in Volendam worden nu ook onze zijdeplanten met certificaat van brandvertragende behandeling geleverd.

In de projectmarkt is de organisatie verantwoordelijk gemaakt voor de veiligheid van een gebouw. Bij woningen ligt dat natuurlijk heel anders. De burger zal eerst kennis moeten opdoen van de gevaren, voorlichting dus. en dan maar hopen dat dat er naast de opgedane kennis ook nog wijsheid in huis is opdat er iets met de verworven kennis wordt gedaan.

Mijn branchegenoten uit de particuliere markt zouden potentiele klanten beter kunnen voorlichten over de brandgevaren van producten. Als klanten meer kiezen voor duurzame kwaliteit en design en niet iedere paar jaar voor weinig geld willen restylen geef ik ze een goede kans.

Ik zou zeggen informatieve website maken, schokkende beelden erop van wat je vooral wil voorkomen en dan zorgen dat  er een  goede voorlichting wordt gegeven met veel mooie en degelijke producten.

Hartelijk groet, Michiel R. Zuidwijk ZV Inrichten

Let u eens op hoe de berichtgeving veranderd door de media.

Vanochtend was het eerste bericht op RTL7 dat de brandweer aangaf dat er tegenwoordig veel meer polyurethaan houdende producten in woningen en meubels zitten.

Verder vermoed de brandweerd dat de betere isolatie van woningen de warmte van het vuur beter binnenhoud waardoor eerder de ontbrandingstemperatuur bereikt wordt.

Goed, het eerste punt is erg aannemelijk, het tweede punt is zeker waar, de helft van onze woningen in Nederland zijn zeker goed geïsoleerd tegenwoordig, maar of de enorme warmteontwikkeling van een brand significant sneller uit een ongeïsoleerde woning gaat, betwijfel ik.

Nog geen uur later was het bericht op RTL4 al aangepast:

“vluchttijd bij brand in woning nog maar 3 in plaats van 17 minuten door isolatie”

Lekkere journalistiek hoor!

Ik denk zelf dat de strekking van het bericht, wat de brandweer naar buiten heeft gebracht, meer in de trend ligt van dat zij willen aangeven dat zij met een aanrij tijd van gemiddeld 7 minuten (max. 15?) nooit op tijd bij een woningbrand kunnen zijn. Wellicht een bericht in de strijd tegen de bezuinigingen?

 

En nu heeft de isolatiesector het weer gedaan zeker………

Het belangrijkste is toch de bewustwording bij gebruikers van de woning: controleer rookmelders, zorg dat je op de tast 's nachts ook veilig uit je huis kan (deuren niet op slot zonder sleutel in de buurt), niet roken in bed, standby functie van tv uit, etc. Kortsluiting is van de meest voorkomende oorzaken van branden in woningen: als bouwprof moet je zorgen voor een goed aangelegd elektranetwerk in de woning dat is afgestemd op de vraag (geen overbelasting).

Verder hebben we sinds 2005 al de eis in het Bouwbesluit dat rookmelders verplicht zijn bij interne vluchtroutes door een woning. Dat blijft ook zo in het nieuwe Bouwbesluit. Als de vluchtweg langer wordt dan 15m heb je meer rookmelders nodig. Als de vluchtweg langer wordt dan 25m heb je bijv. een bouwkundige brandscheiding nodig. Dit zijn de zaken die je standaard voor elk project kunt toepassen. Gebruik en bewustwording van brand kun je als bouwprof ondersteunen door deze zaken te benoemen.  

De opmerking van de brandweer geldt alleen als het isolatiemateriaal in de spouw snel de ontbrandingstemperatuur bereikt. Als het binnenspouwblad van een dun materiaal is, dan kan ik er mij iets bij voorstellen. Maar bij een gemetseld of betonnen binnenblad kan ik me niet voorstellen dat binnen 3 minuten de temperatuur in de spouw zo hoog is geworden dat isolatie ontbrandt. Overigens branden volgens mij het veel toegepaste steen- en glaswol slecht. Wat wel een punt is dat het huiidge dubbelglas veel langer heel blijft bij brand dat het ouderwetse enkelglas. Zou dit een verklaring kunnen zijn?

Wie ooit nog eens foto's bekijkt van 40 jaar geleden, zie woningen die schars ingericht zijn. Tegenwoordig zijn veel woningen te vergelijken met een pakhuis dat onoverzichtelijk volgepakt is. Voeg daarbij de hollandse gewoonte om de binnendeuren altijd open te laten staan en alle voorwaarden voor een snelle branduitbreiding zijn aanwezig.

Ik denk dat de maatregelen gezocht moeten worden in de technieken die gebruikt worden om branden in pakhuizen te beheersen.   

Ik had eigenlijk verwacht dat bij betere isolatie met hogere kierdichting minder zuurstof voor een brandhaard tot afremming van de brandontwikkeling zou zorgen. Dubbel (triple!) glas zal ook wel (iets) langer heel blijven dan enkel glas, isolatie zit in veel van de gevallen in de spouw; ik vind het, ondanks eerder aangedragen redenen, een vreemd bericht.
Als de bewering klopt dat we maar 3 minuten de tijd hebben, dan lijkt het mij het meest voor de hand liggen om in te zetten op preventie. Verder is het belangrijk te weten te komen waardoor de brand begint. De aanwezigheid van brandbare stoffen alleen is daarvoor niet voldoende. Als inderdaad kortsluiting de grootste boosdoener is, lijkt het betoog van Aldo hout te snijden.

Het stimuleren van juiste ontwerpprincipes zou een bijdrage kunnen leveren aan betere brandveiligheid van woningen.

Maatregel: Als er wordt zorggedragen voor natuurlijke trek (schoorsteen effect) in een gebouw en je zorgt ervoor dat dit automatisch wordt aangestuurd (bv gekoppeld aan de brandmelder) dan heb je de grootste slag te pakken.

mvg Harold

Alle bouwmaterialen die profs gebruiken zijn steeds brandveiliger geworden, hoe kan dan de branduitbreiding zoveel sneller zijn geworden ? Komt dit door alle kunststof troep e.d. uit de dhz keten die zonder kennis van zaken worden toegepast ?

Het beter isoleren van huizen voorkomt dat er zuurstof bij de brand komt, dus hier ligt het niet direct aan.

 

Ik ben helemaal idolaat van hogedruk spuiten met water ook om schoon te maken.

Daar heb ik eens een een beginnend brandje mee kunnen blussen door dommighied van iemand anders ontstaan.

Met een waterslang of emmer water was het al niet meer gelukt.

Natuurlijk moet deze vast aangesloten staan voor direct gebruik.

Schakel dan water en electriciteit in bij het apperaat.

Een waternevel verdrijft ook de rook slaat de verstikkende rook onmiddelijk neer.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+