BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouw je mee aan het BouwProfs eBook “duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.”?

Zoals je dagelijks op BouwProfs kunt lezen, houden we op BouwProfs ons regelmatig bezig met het thema duurzaamheid. Duurzaam bouwen was een aantal jaar geleden nog een mooie trend, inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken in het bouwproces.

50 praktische duurzaamheidstips
Om duurzaamheid nog dichter bij collega bouwers (en daarmee bij de consument) te krijgen, brengt BouwProfs in het 1e kwartaal van 2013 een eBook uit rondom dit thema. In ons eBook ‘duurzaam bouwen in de praktijk. 50 praktische tips.” komen 50 tips van bouwprofs te staan waarmee een ieder direct aan de slag kan. Geen ingewikkelde materie, maar juist laagdrempelig zodat een ieder kan lezen en kan zien dat duurzaamheid in het bouwproces eenvoudig toe te passen is, en ook nog leuk is om te doen.

Een eBook is te vergelijken met een gewoon boek, maar dan in digitale vorm. Het voordeel hiervan is dat een ebook simpel en gratis te verspreiden is. Men kan het downloaden, doormailen en verspreiden via sociale media.

Op BouwProfs houden dagelijks duizenden bouwprofessionals hun kennis actueel. Wij gaan ons eBook uiteraard op gepaste wijze promoten, dus voor jou een mooie kans jouw expertise onder de aandacht te brengen van een groot en gepast publiek.

Toon jouw expertise en deel jouw tip!
Heb jij ook een duurzaamheidstip die jij wilt delen met jouw bouwcollega’s en consumenten in Nederland? Deel hem dan op BouwProfs. De 50 beste tips worden opgenomen in ons eBook, uiteraard onder vermelding van jouw naam en bedrijfsnaam.

Omschrijf jouw duurzaamheidstip svp zo volledig mogelijk op BouwProfs via deze discussie, en reageer in het onderstaande reactievak.

Weergaven: 4410

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

gebruik zelfverdichtende staalvezelbeton met granulaat

Er bestaan reeds vele soorten lijstjes met energiebesparende tips en duurzame-bouw tips. Het is wenselijk dat deze op een slimme manier worden verzameld en daar een goed zoeksysteem aan gekoppeld kan worden; dat kan een verdienste zijn van een e-boek. De waarde van een energielabel en de functie ervan kan ook nog eens worden benadrukt. Momenteel is misschien de helft van de woningen ge-energie-labeld, maar dat is omdat de sociale woningsector dat verplicht was. De particuliere huizenbezitter sector loopt wat dat betreft ver achter. Juist een goed (maatwerk) energielabel laat zien welke maatregelen het meeste opleveren in besparing of woonkwaliteit verbetering, of in hoeveel jaar een maatregel is terugverdient.

Dat heeft indirect met duurzaamheid te maken. Immers hoe langer mensen in hun woning kunnen blijven wonen en niet met steeds hogere energiekosten worden geconfronteerd, leidt tot een duurzamer gebruik van het bestaande bouwvolume. De optie om van overbodige kantoorruimte goede woningen te maken en meergeneratie woonkomplexen, waarin onderlinge zorg tot de mogelijkheid hoort, is ook een vorm van duurzaamheid; vooral als het veel slopen of verandering van stedelijke infrastructuur voorkomt.

Hallo Kees,

Bedankt voor de tip. Kan je er iets meer toelichting op geven? Wat is het voordeel van het gebruik hiervan in termen van duurzaamheid? Ken je projecten bijvoorbeeld waarbij dit is toegepast?

groet, Michel Eek

1. zelfverdichtende beton kost minder manuren

2. staalvezels benodigen minder of geen wapening

3. granulaat is hergebruik materiaal

reeds toegepast bij een geisoleerde vloer op zand

als afwerkvloer een gips-gietvloer

Duurzaamheid gaat ook over gebouwen met een lange levensduur; die steeds opnieuw aangepast kunnen worden aan nieuwe wensen of te transformeren zijn voor een andere functie. Bij DGBC is nu een tool ontwikkeld, waarbij 'adaptief vermogen' van gebouwen ook meetbaar gemaakt kan worden. Als er bouwprofs zijn die hun oordeel willen geven op deze 'quick-scan' dan stuur ik deze graag toe.

Mail naar zanden@slimlinebuildings.com

Ik zou in elk geval de nieuwbouw en/of verbouw adviseren om voor de verwarming van de woning

voor een warmtepomp te kiezen en in combinatie met luchtregulering van de woning.

Ik heb hier ~10 jaar geleden voor gekozen in de toen nieuw gebouwde woning.

Ik reken alleen de stroomverbruik af en uiteraard water. Ik heb toen ook voor regenwaterterugwinning een betonnen bak mee in gecalculeerd (inhoud 12 m³).

 deze warmtepomp verzorgd 3x 150m² + 32 m² Zolder vloerverwarming.

totaalkosten stroomverbruik (2 woningen) ~240€/mnd. en daarbij een totaal onderhoudsvrij systeem

betr. de warmtepomp.

Het is natuurlijk dan ook van belang zeer goed op de isolatie te letten tijdens de bouw.

Ingegeven door demografische ontwikkelingen (vaker werken van huis uit, langer thuis wonende kinderen, toename mantelzorg e.d.) ben ik dit najaar op bouwprofs een discussie gestart over kleine gebouwtjes voor tuinen (backyardliving). Mijn startvraag was: welke duurzame oplossingen ken je voor kleinschalige tuingebouwtjes (5-30 m2), multifunctioneel, prefab en maximale ontwerpvrijheid voor de gebruiker? Naast de vele buitenlandse voorbeelden, die ik al had verzameld, bleken wij ook in Nl. deze ontwikkeling op te pakken en ontving ik informatie over meerdere innovaties in ontwerpstadium en buitenlandse concepten met een nederlandse vertegenwoordiging. De drie meest vernieuwende ideeën, die deels ook al zijn gerealiseerd, zijn voor mij: Greenhuus van Kees van Wuyckhuyse, Cubicco en Hubbels. Drie concrete oplossingen voor kleinschalig en flexibel bouwen op een duurzame leest geschoeid. Misschien een overweging om deze op te nemen in het e-book?

mevanmierlo@gmail.com 

Geef Phase Change materialen (o.a. BIO-PCM) een plek binnen het ontwerp van een gebouw, hierdoor zal de thermische massa toenemen, waardoor het binnenklimaat constanter zal worden. Ook is het risico op oververhitting veel kleiner en zal men minder capaciteit nodig hebben voor koeling. Overlast van airco's zal ook teruggedrongen worden. Door een goed ontwerp kan men mogelijk met natuurlijke ventilatie uit de voeten en zal men ook kunnen besparen op installaties (of de capaciteit ervan). Op dit moment is er al een toename te signaleren, maar door het nog meer te gaan toepassen zal men ook sneller aan de (overheids-) doelstellingen kunnen voldoen. 

Kies de plaats waar je bouwt zodanig dat je wensen er goed passen. Kies ook een gezonde plek

Oriënteer het gebouw zo dat bezoning een genot is en geen bedreiging van opwarming.

Maak een programma van eisen met toekomstperspectief. Over vijf jaar alweer verbouwen is zonde.

Investeer in de gebouwschil. Die blijft lang. Mooie technische apparaten zijn elke paar jaar verouderd.

Maak gebouwen "afbreekbaar": Gebruik zoveel mogelijk materiaal dat aan het eind van de levensduur met een gerust hart de tuin, de kachel en nog liever: opnieuw de fabriek of een nieuw gebouw in kan.

Maak gebouwen flexibel, maar wel karakteristiek. Beeldarme gebouwen hebben maatschappelijk een korte levensduur.

Maak ademende constructies en denk aan de temperatuur van binnenoppervlakken in minder goed geventileerde delen.

Leg in ruime mate lege buizen aan. Het is buitengewoon handig om in de toekomst nog eens ergens een kabeltje heen te kunnen trekken. (van al die draadloze elektromagnetische velden komen we nog wel een terug)

Stort geen kanalen in de vloer. Je kunt er nooit meer iets aan veranderen.

Houd een kruipruimte van behoorlijke hoogte. Je zult zien dat er af en toe toch gewerkt wordt.

Detailleer alsof het ook horizontaal kan regenen. Dat doet het namelijk af en toe!

en heren architecten: experimenteer niet met uw's opdrachtgevers huizen zonder dat deze de risico's op waarde kennen.

zondig niet tegen gouwe ouwen: maak altijd voldoende afschot op daken en in riolering.

enfin, zo heb ik er nog tientallen.

Dubbel Duurzaam Beton (Sustainable & Durable). Het nummer 1 bouw materiaal en nummer 2 in CO2 product in de wereld kan, door een betere samenwerking met producent, ingenieur en aannemer, gemaakt worden met minder Portland klinker gehalte. Vervangende mineralen met lage Carbon Footprint kunnen in grotere hoeveelheden worden toegepast, vooral als naar de juiste sterkte op het juiste moment wordt gekeken. Voorop blijft staan "Durability". Hou www.sustcon.org in 2013 in de gaten voor een juiste individuele aanpak, waaronder een Duurzaamheid Index en Pantheon Performance Label.   

Met Zelf Verdichtende beton helemaal mee eens. Met staalvezel en granulaat hebben we nog wat onderbouwing nodig die ik graag in een kleinere groep aan zou willen gaan.

Kees van Rijn zei:

gebruik zelfverdichtende staalvezelbeton met granulaat

Dag Boudewijn,

Als je een specifiek onderwerp in kleinere kring wilt bespreken, is het openen van een groep op BouwProfs een overweging. Je kunt dan zelf bepalen wie je in jouw groep wilt hebben, zodat je de discussie zo gericht mogelijk kunt aangaan. Je kunt een groep hier openen.

Groet,

Michel Eek


Boudewijn Piscaer zei:

Met Zelf Verdichtende beton helemaal mee eens. Met staalvezel en granulaat hebben we nog wat onderbouwing nodig die ik graag in een kleinere groep aan zou willen gaan.

Kees van Rijn zei:

gebruik zelfverdichtende staalvezelbeton met granulaat

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+