BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op welke wijze kan ICT bijdragen aan duurzaam bouwen en energiebesparing?

Marjet Rutten vraagt zich in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin het volgende af:

Dat we duurzamer willen bouwen en renoveren en dat daarbij energiebesparing een belangrijke rol speelt daarvan zijn de meeste inmiddels wel doordrongen. Waar ik nu benieuwd naar ben, is welke rol ICT hierbij kan spelen. Zien we zonder ICT door de bomen het bos nog van alle mogelijke oplossingen? En weten we ook hoe ze tov elkaar reageren?

Er zijn al verschillende meetsystemen voor duurzaamheid (BREAM, Greencalc etc.), maar gebruiken we nog (andere) ict systemen ter ondersteuning? Of gaan we dat in de toekomst doen? En wat moeten die systemen dan kunnen?

Reageer op de vraag van Marjet via deze discussie.

Weergaven: 901

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als we de bomen van het bos willen onderscheiden, dan dienen we kwaliteit van kwantiteit te onderscheiden. Het belangrijkste wat m.i. gaat komen op het gebied van ICT zijn de Smart Grids, die in de toekomst in elk huis en kantoor te vinden zullen zijn. Daarnaast is dit misschien een open deur, maar de C van ICT staat voor communicatie. We moeten gewoon zorgen dat dat al onze systemen met elkaar kunnen synchroniseren.

Beste Marjet,

Volgens mij heb je het antwoord vorige week tijdens het congres zelf al gegeven: ICT zal steeds meer worden. Het zal alleen allemaal steeds meer integreren / verknoopt worden. Voorbeelden zijn BIM en domotica. BIM is zo opgezet dat hier steeds meer aan geknoopt kan worden. Het nadeel is alleen dat door de vrije markt er ook steeds meer touwtjes ontstaan.

Met het goedkoper worden van de sensoren is het relatief eenvoudig en betaalbaar om allerlei zaken te beheersen via de computer. Zoals al lang de verlichting kan reageren op bewegingssensoren, zo kun je nu veel meer zaken meten en beheersen. Op die manier kan je via je computer het binnenklimaat van een huis, school of ander soort gebouw beheersen. En met het beheersen krijg je inzicht in en controle over het energieverbruik.

De inzet van parametrisch modelleren in een vroege ontwerpfase zal m.i. de grootste winst opleveren voor duurzame en energiebesparende oplossingen. Een grote tak in de top van de architectuur en ingenieurswereld (maar nauwelijks in Nederland) maakt al jaren gebruik van parametrisch ontwerpen in Grasshopper (Rhinoceros), GenerativeComponents (Microstation) of DigitalProject (CATIA). Autodesk volgt in dit kielzog met hun ontwikkeling van DesignScript voor hun software zoals Revit, Maya en AutoCAD, nadat ze Robert Aish hadden weggekaapt bij Bentley. Succesvolle integratie van deze manier van ontwerpen met BIM is m.i. de belangrijkste strijd de komende jaren. De winnaar hiervan pakt een paar jaar het grootste stuk van de technische softwaretaart.

 

Vanuit mijn onderzoekspositie bij de ETH Zurich en ingenieurspositie bij Witteveen+Bos houd ik mij hier deels mee bezig. Inzet van parametrisch modelleren op het gebied van duurzaamheid is in opkomst; zie nominatie van mijn afdeling bij W+B voor de Vernufteling dit jaar.

De bijdrage welke ICT aan duurzaamheid kan bijdragen is het opslaan en hergebruiken van de warmte welke vrijkomt in serverruimten van kantoorgebouwen. Vaak zie je dat er een koelunit aanwezig is om de ruimte af te koelen. Dit kan een enorme uitdaging zijn voor de installatiebranche. Electriciteit besparen en warmte hergebruiken.

 

 

Blijkbaar kan de vraag op verschillende manieren worden opgevat:

- Hoe kunnen we de ICT verduurzamen?

- Welke ICT software is er om de wereld te verduurzamen?

- Welke ICT toepassingen zijn er om de wereld te verduurzamen?

- Hoe kunnen we de ICT toepassingen/software beter combineren?

 

Eigenlijk geen antwoord... meer een opmerking. Welke vraag heb je precies Marjet?

Allemaal hartelijk dank voor jullie reactie.

De vraag was bewust vrij algemeen gesteld omdat ik wilde weten in welke hoek de meeste mensen denken. Grappig is dat ik hem op verschillende netwerken heb gesteld en op ieder netwerk er een andere invalshoek komt. Al zijn er wel een paar rode draden.

-          ICT speelt een rol in de ontwerpfase. Dankzij 3,4,5,6,7D ontwerpen kunnen we ook duurzaamheid heel goed meenemen (als footprint, maar ook exploitatielasten en levensduurkosten)

-          Daarnaast kunnen we met smart grids en door intelligent systemen op elkaar te laten reageren nog op gebouwniveau flinke bezuinigingen realiseren. Het begint al met een GBS (gebouwbeheersysteem) maar dat gaat natuurlijk veel verder.

-          En die sensoren. Dat vind ik ook een erg interessant thema. We kunnen overal sensoren in plaats waardoor we heel veel data van gebouwen kunnen verzamelen en ze in de toekomst steeds beter kunnen ontwikkelen.

 

Op de vraag waarom het zo lang duurt voordat het allemaal gebruikt wordt heb ik wel een visie. Ik denk dat het een samenloop van zaken is. Mentaliteit in de bouw, om niet te veel te willen veranderen. De ingewikkelde DMU. Het feit dat bij vele de kennis ontbreekt. Het feit dat de gebruiker a) niet weet dat het kan en er dus niet om vraagt en b) vaak niet degene is die contact heeft met degene die mogelijk wel de kennis heeft. En tot slot. Dat degene die wel de kennis hebben en het willen verkopen vaak niet marketing als sterkste punt hebben. Geen excuses natuurlijk of beren op de weg (ik zou als www.bearbuster.nl natuurlijk niet durven), uiteindelijk moeten we het gewoon met zijn allen doen en de wereld eens laten zien wat voor slims wij kunnen bedenken.  

Reactie via Twitter door @MaartenvdBoon:

#Energiebesparing en #ICT / #Domotica? Daarmee zijn #energiestromen efficiënt te routeren naar gebruik. #unetovni #smartgrids

Dag Marjet, 

Een mooie manier om content te generen voor ongetwijfeld een nieuw boek..crowdsourcing optima forma. Grappig om te zien dat iedereen op dit forum bij ICT gelijk de techniek induikt en er maar weinig wordt gezegd over de kansen die technologie biedt om processen op een volkomen nieuwe manier in te richten. En juist dat is nodig om tot echte betekenisvolle innovaties te komen. Innovaties die duurzaam bouwen en renoveren in de toekomst betaalbaar maken en houden. Ook de integratie van verschillende technische ICT systemen heeft alles te maken met het proces. Het zijn de creatieve samenwerkende coalities die in staat zijn om op een innovatieve manier techniek met elkaar te verbinden in plaats op elkaar te stapelen.

ICT draagt dus wat mij betreft ook bij aan het proces:

- Het product (voorzover dat in de bouwsector op dito moment bestaat) dichter bij de klant brengen.

- Nieuwe vormen van marketing (iets waar de bouwsector überhaupt geen sjoege van heeft).

- Open Innovatie.

- Kennisuitwisseling tussen en door samenwerkende coalities.

- Kennisdeling binnen de sector waardoor innovaties versneld op de markt komen.

- etc.

nou ja...er is vast nog wel flink wat aan te vullen op de ondersteuning die ICT kan bieden om het innovatievermogen van de sector te verbeteren. Dit forum bestaat vooral uit mensen die geneigd zijn vanuit de inhoud te denken...wellicht zijn er andere die het proces als vertrekpunt nemen...hoor graag waar je de resultaten van dit onderzoekje publiceert.

Groet, JW

@greenspirator

www.greenspirator.com

 Domotica dat is meer het doodgeboren kindje van Griet Titulaer van begin jaren tachtig.
Wil het wat meer worden met met ICT voor gebouwenverwarming dan zal er een wetswijziging moeten plaatvinden
om gegevens te krijgen van energiemaatschapijen van mensen die die gevens willen prijsgegen.
inclusief de gegevens  van betreffende gebruiker met historisch overzicht.
Met de liberalisering van de energiemarkt is het alleen nog maar een grotere administratieve puinhoop

geworden.
Ieder voor zich. Zonder interesse voor een ander.
Een ruimte beleven is ook een kwestie van gevoel.
Het zou mooi zijn er cijfers bij te zien.

Eens, wat voor cijfers zou je dan willen zien?

Beste Jan Willem, dank voor je reactie. Volgens mij is het niet alleen dit forum, maar de sector in zijn algemeenheid waar vooral veel mensen zitten die uit inhoud denken. Ik ben bezig met het inventariseren omdat voor de bouw en ict van volgend jaar we een congresprogramma willen maken over duurzaamheid en ict. En ik zocht wat inspiratie voor invalshoeken. Ik denk dat het de invalshoek smart grids gaat worden. 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+