BouwProfs

De bouw online verbonden.

Plavuizenvloer staat bol en is geheel gescheurd. Wat kan de oorzaak zijn?

Onderstaande vraag kreeg ik vandaag op de mail, ik heb zelf meer info nodig, maar mogelijk is er iemand die dit wel eens heeft gezien/meegemaakt.

Mvrgr,

Bouwtech Frl.
Arjen van der Wal

 

De vraag:


Geachte Heer:

Zou u mijn vraag kunnen beantwoorden op het volgende:

Ik kom namelijk vrijdagavond thuis en ik kom de huiskamer binnen en tot mijn verbazing zie ik de laminaat vloer hoog staan. We hebben onderzocht hoe dit kan om een stuk laminaat weg te halen, onze verbazing is namelijk, dat de plavuizenvloer geheel gescheurd en bol is komen te staan. Daaronder heb je een gewoon betonnen vloer.

  1. Plavuizen liggen al 20 jaar in de woonkamer.
  2. Daar hebben we laminaatvloer over heen gelegd met ondervloer. 6 jaar ligt dat al.

Er zijn geen leidingen onder de vloer, de kruipruimte was helemaal droog en er is geen grondwater. Alles kurk droog. Woning bestaat al 33 jaar.
Hoe kan dit nu zo gebeuren?

Zou u mij daar een antwoord op kunnen geven?

Weergaven: 25441

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als het tegelwerk bol staat dan wordt dat vrijwel altijd veroorzaakt doordat de ondergrond krimpt of dat het tegelwerk uitzet. Dit kan gebeuren ten gevolge van een veranderde vochthuishouding en/of temperatuur of uithardingskrimp van de (cementgebonden) ondergrond.

Het zou best kunnen zijn dat de tegels al jaren (bijna) los liggen maar dat dit niet als zodanig is opgemerkt. Je kunt dat signaleren door met een sleutel of iets dergelijks op de tegelvloer te tikken. Klinkt het dan (plaatselijk) hol dan liggen de tegels daar los. Zolang er geen sprake is van lengteveranderingen in de ondergrond of tegelvloer en de vloer wordt niet zwaar belast dan zal dit geen problemen veroorzaken, zeker niet als er ook nog sprake is van dikke (2,5 cm of meer) plavuizen.

Forbo Eurocol probeert dit uit te leggen in een filmpje op internet http://www.youtube.com/watch?v=02FNGhoXmV0&feature=plcp over pastalijm voor wandtegels. Pastalijm is niet geschikt voor de vloer maar het gaat om de uitleg.

Ik heb het vermoeden dat door het aanbrengen van de laminaatlvloer uiteindelijk de kritische grens is overschreden waardoor de problemen zichtbaar zijn geworden. Dit kun je eigenlijk niet voorzien en is gewoon domme pech.

Op basis van de beschikbare informatie kun je er verder weinig over zeggen. Formaat van de tegels (dikte), gelijmd of in de specie, welke ondergrond, zijn er verbouwingen geweest waarbij wanden zijn geplaatst of verwijderd etc zijn factoren die ook een rol kunnen spelen.

Zijn er misschien foto’s beschikbaar?

André Verhijde heeft hier prima uiteengezet wat het probleem zou kunnen zijn. Ik ben ook van mening dat de vloer tegen een kritische grens heeft gelegen en dat deze grens door invloeden als vochthuishouding, ventilatie, meer of minder stoken, is overschreden waardoor de vloer is geknapt.

Ik denk inderdaad dat hier sprake is van pech.......

Pech danken wij aan de goden, heren, net als mazzel.

Er zijn bij het maken van de constructie cq leggen van de plavuizen kennelijk een of meer fouten gemaakt, waardoor

1. de tegels los kwamen van de beton (niet gespritst? mortel verbrand?).

2. de tegels vervolgens omhoog werden gedrukt. Dat kan alleen door: het ontstaan van gasbellen er onder (kun je uitsluiten, denk ik), het uitzetten van de tegelvloer/voegen of dat de ondervloer is gekrompen. Die laatsten zijn ook verbazend trouwens.

Het gaat er bij mij niet in dat het laminaat er invloed op zou hebben, daar trekt een plavuizenvloer zich gewoonlijk niets van aan. Het aardige van steenachtige vloeren is nu juist dat ze inert (behoudens krimp en bepaalde chemische zwaktes) en vocht-ongevoelig zijn, een belangrijke reden om ervoor te kiezen.

Een ervaren tegelzetter vragen de zaak eens ter plekke te onderzoeken, en met name hoe de tegels zijn gelegd.

Onder het laminaat ligt waarschijnlijk eerst een isolerende en scheidende folie 2-3 mm of dikker, ivm geluid en ongelijkheid. Het laminaat en de ondervloer isoleren de betonvloer aan de bovenzijde (warme kant) de betonvloer zal krimpen, e.e.a afhankelijk van omstandigheden dat het laminaat is aangebracht. Door het isoleren van de vloer verandert de temperatuur, en dus vochthuishouding in de kruipruimte. De onderkant van de vloer wordt iets vochtiger worden door vocht uit de lucht en zal dus iets bewegen. De tegelvloer zal dit veel minder of niet doen. In de lijmlaag treedt dus schuifspanning op. Langs de randen is waarschijnlijk geen ruimte gelaten waardoor de beweging niet gevolgd kan worden. Het resultaat is u helaas bekend geworden.

Het is inderdaad niet iets dat je zomaar vooraf bedenkt ....., helaas.

Het probleem zou kunnen veroorzaakt zijn door de nog jaren optredende kruip in onder spanning staande betonvloer. Dit fenomeen kan tot 20 a 25 jaar optreden. Hierdoor zakt de vloer enigzins door en komt er ook spanning op de tegelvloer tot deze opeens de grens bereikt en los springt, natuurlijk naar boven. Afwerking slopen en opnieuw beginnen.

 Leuk om dit zo te lezen, het meest voor de hand liggend is inderdaad wat Fred Jansen uitlegt krimpen van beton lijkt onmogelijk maar komt voor, temparatuurverschillen door isolatie of afsluitende lagen zorgt voor spanningen, het spontaan onthechten van lijmlagen onder de plavuizen is na jaren liggen in een gelijke situatie (droge kruipruimte) wel mogelijk maar zou dan zeker eerder opgetreden zijn, het moet volgens mij vrij direct na het aanbrengen van het laminaat tot stand zijn gekomen, wij hebben het geen van allen gezien en ter plaatse kun je de beste annalyses maken, hoe meer je kan zien hoe duidelijker het wordt, eigenlijk zouden foto's toegevoegt kunnen worden aan deze pagina's zodat e.e.a. nog duidelijker word voor alle partijen.

Hierbij aanvullende info, plavuizenvloer inmiddels verwijderd en er is al een nieuwe laminaat vloer aangebracht, verzekering dekte de schade 

Hallo Heren:

Bedankt voor de reactie alvast.

Nou ik heb de woning 6 jaar geleden gekocht, daar lag namelijk plavuizen op de grond in de kamer-keuken.

Wat is nu het mooiste om daar een laminaat vloer over te leggen.Er was niets te zien aan de plavuizen, het kon mooi allemaal.

Mooi egaal gelegd alles.En dat moet gewoon kunnen.

6 jaar plezier van, en afgelopen vrijdag kwam ik thuis zag dat de tafel 5 cm uit elkaar was.Laminaat stond van alle kanten bol.

We mochten van de verkering het laminaat verwijderen en tot onze verbazing de plavuizen vloer gescheurd en bol staand.

Hier bij zal ik een foto sturen.

Er is niets in de woning veranderd of verwijderd dat ik er woon.

Gr Martijn Schokker.

 

                     

Beste Martijn,

Het gevolg mooi in beeld gebracht, maar hoe zag het er onder de plavuizen uit, was de dekvloer ook omhoog gekomen?

Mvrgr,

Arjen

 

Nee normaal niets aan gespeurd.

Sorry tik foutje, moest zijn verzekering.

 

                  Martijn Schokker.

 

Beste Martijn,

Net als Fred is het een spanningsprobleem.

Vaak worden tegelvloeren zo gelegd dat de rand langs de muren ook met voegen worden gevuld, dat ziet er dan strak uit.

En dit is ook bij een houtenvloer, of een tegelvloer zij moeten de spanning kwijt.

En kan dat niet, dan wordt de spanning naar het midden of het zwakste punt van de vloer gebracht

Ook bij een verandering van de ondervloer gelden hier dezelfde regels.

Daarom bij alle vloeren van hout of tegels moet er een ruimte vrij zijn van een paar millimeter 5á6 mm langs de wanden voor de spanning op te vangen.

Succes met het verloop van de schade en herstel hiervan.

Mvg Jan van Duijn

 

Hierboven heb ik al een heleboel mogelijke oorzaken gelezen, maar voor de analyse en hopelijk ter leringh ende vermaeck (de vloer is inmiddels immers al hersteld) nog mijn nabrander:

Als de tegels bol gaan staan, dan is het oppervlak van de tegel/betonvloer kennelijk korter geworden dan de onderzijde van de betonvloer. Zoals gesteld is een aanzienlijk dampremmende laag op de tegelvloer aangebracht in de vorm van een laminaat vloerafwerking met onderliggende isolatie/egalisatielaag. Dat zal inderdaad de vochthuishouding in de constructievloer wijzigen, waarbij hij in het geheel natter zal worden en dus waarschijnlijk zal uitzetten. De tegels doen dat niet, of in ieder geval minder, dus dat zou dan scheuren in de voegen of tegels zelf moeten opleveren. Echter, de tegels staan bol.

Wij weten vooralsnog een aantal dingen niet.

1. Zit er onder de tegelvloer soms vloerverwarming (waarschijnlijk niet, gezien de leeftijd). Door opwarming en isolatie van de laminaatvloer zou de tegelvloer bovenmatig kunnen uitzetten en op die wijze loskomen van zijn ondergrond en een en ander opdrukken.

2. Welk type constructievloer betreft het. Is er in de kruipkelder geïnspecteerd? Kruip is inderdaad langdurig mogelijk, maar 33 jaar is wel opmerkelijk lang. Kan toch als oorzaak niet worden uitgesloten. Echter, de woning is 33 jaar oud. Het is toch niet toevallig een kwaaitaal of Manta vloer? In dat geval zou de constructievloer zeker kunnen doorhangen door aantasting van de wapening, en treedt een doorbuiging op, met als gevolg een relatieve verkorting van de bovenzijde van de constructievloer, waardoor de tegels door drukspanning worden opgedrukt.

 

Het ontbreken van ruimte langs de wanden in de tegellaag is slechts interessant indien de constructievloer die ruimte ook had. De tegels zijn hecht verbonden met de constructievloer, dus van afschuiven kan geen sprake zijn, tenzij de tegels meer uitzetten dan de constructievloer (onmogelijk zonder opwarming) of de constructievloer meer krimpt dan de tegelvloer (niet in de rede gezien de waarschijnlijke wijziging van de vochthuishouding.

Samenvattend is er eigenlijk zonder onderzoek ter plaatse geen absoluut antwoord op de gestelde vraag te geven, denk ik.

Ben benieuwd of er nog andere inzichten zijn!

 

Met vriendelijke groet,

Onno de Vries

 

 

Ik heb nu te maken met een vergelijkbaar probleem, alleen zijn de tegels omhooggekomen zonder dat er een laminaatvloer opgelegd is ! Dat in een degelijk gebouwde villa van meer dan 40 jaar oud.

Onderzoek enz. gaat nu starten. Het betreft geglazuurde tegeltjes op matjes, deze zijn op een lengte van enige meters en een breedte van ongeveer 40 cm. in het midden van de ene op de andere dag ongeveer 2 cm. omhooggekomen.

De betonnen ondervloer ziet er netjes uit en voelt droog aan. Is deze gekrompen ? Zij de tegeltjes plotseling uitgezet ? Iedereen die zoiets verteld zou hebben zou ( ook door mij ) als gestoorde fantast worden beschouwd. Tot nu toe......................

Wat betreft de verzekering vraag ik me af of de schade vergoed is door de opstal of de inboedelverzekering.

 

Groeten en tot meer informatie bereid, Peer Schoofs

 

Ben nu zeer benieuwd, wonderen blijken de wereld niet uit te zijn.

 

Aan de betonnen vloer is niets te zien, er zijn geen lekkages aan leidingen.

 


 
Arjen van der Wal zei:

Hierbij aanvullende info, plavuizenvloer inmiddels verwijderd en er is al een nieuwe laminaat vloer aangebracht, verzekering dekte de schade 

Hallo Heren:

Bedankt voor de reactie alvast.

Nou ik heb de woning 6 jaar geleden gekocht, daar lag namelijk plavuizen op de grond in de kamer-keuken.

Wat is nu het mooiste om daar een laminaat vloer over te leggen.Er was niets te zien aan de plavuizen, het kon mooi allemaal.

Mooi egaal gelegd alles.En dat moet gewoon kunnen.

6 jaar plezier van, en afgelopen vrijdag kwam ik thuis zag dat de tafel 5 cm uit elkaar was.Laminaat stond van alle kanten bol.

We mochten van de verkering het laminaat verwijderen en tot onze verbazing de plavuizen vloer gescheurd en bol staand.

Hier bij zal ik een foto sturen.

Er is niets in de woning veranderd of verwijderd dat ik er woon.

Gr Martijn Schokker.

 

                     

Beste Martijn,

Het gevolg mooi in beeld gebracht, maar hoe zag het er onder de plavuizen uit, was de dekvloer ook omhoog gekomen?

Mvrgr,

Arjen

 

Nee normaal niets aan gespeurd.

Sorry tik foutje, moest zijn verzekering.

 

                  Martijn Schokker.

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+