BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik wil de houten vloer van mijn woning laten na isoleren. Ik heb 2 specialisten over de vloer gehad. Het ene bedrijf adviseert Iso booster, een soort noppen folie deken waarmee de vloer geïsoleerd kan worden. Dit vanwege de vocht doorlatendheid, waardoor houtrot op lange termijn voorkomen wordt.

Het andere bedrijf adviseert als vloer isolatie polyurethaan gespoten in 8 cm dik aan de onderkant van de vloer. Men stelt dat polyurethaan vocht doorlatend is, en er dus niet gevreesd hoeft te worden voor houtrot.

Wie heeft nu gelijk (de kruimruimte is overigens droog)?

Jan Paul Schop is Managing director bij USP Marketing Consultancy, Bouwkennis & Bau Info Consult. In de BouwProfs groep op Linkedin heeft Jan Paul deze vraag gesteld.

Weergaven: 39246

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik adviseer dampdichte hardschuimplaten bijvoorbeeld floormate van Dow, dikte aanpassen aan gewenste isolatie. Succes!

ik zou zeggen niet spuiten direct tegen een houten vloer (meer mijn gevoel), ik zou liever met Tonzon werken als er genoeg ruimte is in de kruipruimte.

PUR schuim is niet vocht doorlatend, dus dat is in ieder geval onzin (het is een hardschuim met dichte cellen structuur).

Bekijk deze video eens. Daarnaast loont het de moeite om te kijken naar tonzon folie. Dit heb ik onder mijn eigen houten vloer geplaatst.

Ik zou zeker aan de onderkant isoleren, je kunt dan veel meer isolatie materiaal kwijt zonder ruimte te verliezen aan de bovenkant (met gevolg dat je deuren moet schaven e.d.).

Isobooster ken ik niet als product en noppenfolie is wel erg algemene term. Echt die polyurethaam,...doe dat nou niet,...google er maar eens op...!

Uiteindelijk is het altijd echt een maatwerk advies op basis van inspectie. Maar meestal kom ik toch uit of op schelpen of Tonzon (het liefst beide, maar dat is praktisch meestal niet uitvoerbaar)!

Als schelpen mogelijk zijn, is het echt de keuze wat mij betreft. Natuurlijk materiaal, onverwoestbaar produkt. Zowel dampremmende laag als isolatie in 1 produkt. R=2,5 bij laag van 25cm (min. ivm vocht remmende werking). Zeer snel en eenvoudig aan te brengen en daardoor ook in prijs erg aantrekkelijk (weinig arbeids kosten), er indicatie,... +/- 48 m2, laag a 25cm , +/- €1200,- ! 

Let in iedergeval op dat in elke oplossing een dampremmende folie vereiste is. het dauwpunt zal zich verplaatsen en meestal in isolatie laag of tussen de isolatie laag en vloer in komen te liggen. Wil je later daar dus juist geen problemen door krijgen, is een dampremmende laag op de bodem dus een vereiste. En dat is weer veel extra werk, al is het dat al het puin er uit moet wat de folie kan beschadigen. 

beste Jan Paul,

kijk eens op de site www.bluedec.nl

dit is een dun hoogwaardig isolatiemateriaal, waterafstotend, dampopen. desgewenst aan te brengen in combinatie met vloerverwarming. dit kan direct onder de houten vloerdelen. dat geeft het meeste effect.

je kunt aan de onderzijde pur spuiten maar dan moet je er voor zorgen dat de kopse zijden van de draagbalken vrij blijven. tegenwoordig wordt er veel gesproken over de milieubelasting van pur maar daar moet je zelf over oordelen.

en overige materialen zijn inderdaad folies zoals isobooster, tonzon, airflex,

Hoi Jan Paul,

zag je bericht voorbij komen, en dacht daar help ik je even mee.

Meteen de inhoud in maar.

PUR schuim gespoten is in theorie een prima product, als het inderdaad overal 8 cm homogeen dik wordt gespoten. Dat is een risico in de uitvoering, moet goed gebeuren. Wil je echt iets over de vochthuishouding zeggen, dan moet er een dauwpunt berekening worden gemaakt, die is afhankelijk van de specifieke situatie. (of je kruipruimte droog is, is minder relevant daarvoor). Er moet voorkomen worden dan condensatie in je houten balken of de isolatie op treedt, en dat gaat over vocht dat uit je woning komt.

Ik ben zelf geinteresseerd in de producten als Isobooster. Echter, volgens de officiele berekeningsmethoden halen deze producten niet de waarden die ze claimen. Als je op 'dunne isolatie'  zoekt op bouwprofs kom je diverse discussies tegen. Zelf denk ik dat dit product onder de vloer goed kan werken en tot prima waardes kan komen. De rekenmethoden hebben moeite met deze producten, en goede vergelijkende testresultaten ben ik nog niet tegen gekomen.

Ik zou je overigens Tonzon isolatie adviseren, dat zichzelf goed heeft bewezen in de praktijk, bij uitstek geschikt voor kruipruimtes, lichtgewicht en schoon. Altijd in combinatie met een bodemafsluiter. zie www.tonzon.nl. Ik weet wel iemand die dit voor je kan aanbrenegn (reken ca 40,-m2).

 

Groet Esteban van Zeijl

Ik zou erg voorzichtig zijn met folies: de de isolerende folie moet sterk dampdoorlatend zijn om te voorkomen dat zich vocht ophoopt in de constructie. de dampdichte folie moet zich altijd aan de warme kant van de constructie bevinden. 

Bij het aanbrengen van in het werk gespoten PU komen schadelijke stoffen vrij, bovendien kan deze isolatie indien zich problemen voordoen niet verwijderd worden wat bij eventuele reparaties erg lastig is. ik zou zelf eerder kiezen voor dekens met minerale wol of cellulosevezels. Is bovendien ook nog beter voor het milieu.

Met TONZON vloerisolatie is in middels 32 jaar praktijkervaring opgedaan. Daaruit blijkt dat het houten vloeren conserveert. Het stopt ook het proces van betonrot. zie ook het filmpje http://goo.gl/6FJoM   Het systeem telt bovendien zeer hoog mee bij de bepaling van het energielabel. Dus waarom experimenteren met producten waar nog bijna geen ervaring mee is?

Hallo Jan Paul,

Polyurethaan ter plaatse schuimen zou ik zeker niet doen tegen een houten vloer, het hout kan dan niet meer ademen en gaat rotten. Als het mengsel van de PUR niet goed samengesteld wordt, en dat komt voor, komen er giftige dampen vrij, die kunnen dan ook in de leefruimtes komen met allerlei nare gevolgen (hoofdpijn, huidirritaties e.d.)

De noppenfolies die ik ken, kunnen wel ademend zijn maar hebben een beperkte isolerende waarde, te gebruiken als een extra of als er geen ruimte is voor isolatie. Tussen de balken is ruimte zat om een TONZON isolatie aan te brengen, mij bevalt de TONZON prima.

Voor nadere adviezen kan je  mij bellen: 06-18157071

succes,

Guus Cladder

Ooh ja dat vergat ik te zeggen: Ton Willemsen weet alles van Tonzon isolatie;.... (ondanks dat het van aluminum is) een mooi en goed presterend product trouwens,.... maar met schelpen is trouwens ook al decennia ervaring mee hoor!

De keus is toch ook beetje afhankelijk van de situatie;...moet de ruimte bijvoorbeeld bereikbaar blijven, hoe is de bereik baarheid, hoe hoog is de werkruimte, hoeveel puin ligt erin, welke isolatie waarde moet gehaald worden, is er ventilatie aanwezig, zijn er vocht problemen, treed er (tijdelijk) water niveau op, zijn er schimmels of zwammen, is er houtrot of andere problemen met de constructie, etc tec etc!

Misschien is http://www.eco-logisch.nl/pdfupload/TonzonVloerisolatie.pdf een betere optie. 
Zeker gezien vanuit milieu en binnenklimaat.Ik weet dat er goede ervaringen mee zijn.

Beste Jan Paul.

Mijn idee is dat je de houten vloer kunt behandelen als een HSB-vloer boven een droge en geventileerde kruipruimte. Dat betekent de tussenruimten van de balken opvullen met minerale wol en aan de onderkant cementvezelplaten. En de kruipruimte ventileren.

mvg Harry Gulpers 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+