BouwProfs

De bouw online verbonden.

brandwerende scheiding bij leidingkokers, hoe hier mee om te gaan?

Ik ben bezig met het opstellen van een onderhoudsplan voor een appartementengebouw anno 1956, vier verdiepingen hoog en bereikbaar via portieken.

In de appartementen zijn per portiek gezamenlijke leidingkokers aangebracht van de begane grond tot boven het dak waarop 4 appartementen zijn aangesloten. De kokers worden gebruikt voor de natuurlijke ventilatieleidingen.

Elk appartement zal als brandcompartiment worden gezien, zowel horizontaal als verticaal. Tussen deze compartimenten zal een brandwerende scheiding aanwezig moeten zijn. Dit zal ook zo moeten zijn bij de leidingkokers, hoe moeten we hier mee omgaan?

Weergaven: 4881

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Andries,

Recentelijk hebben we zelf ook iets dergelijks bij de hand gehad en ik heb goede ervaringen met aftimmering doormiddel van Promatect plaat. Als je de website bezoekt kun je alles bekijken van constructie (dubbele beplating ivm verspringende naden) tot en met de te halen brandwerendheid in tijd. Dit in combinatie met brandwerende pur en brandwerende kit zou tot de beantwoording van je vragen moeten kunnen leiden.

Oh ja, website Promatect plaat is: www.promat.nl

Succes,

Hallo Andries,

Aanvullend op het advies van Carlo (waar ik me overigens geheel bij aansluit): overslag via de ventilatiekanalen zal ook voorkomen moeten worden, temeer omdat dit waarschijnlijk ruime kanalen zullen zijn (afmetingen groter dan 25 mm). Dit betekent dat je de kanalen zelf ook moet voorzien van brandmanchetten. Deze worden overigens ook door (o.a.) Promat geleverd.

Beste Andries,

 

Met brandwerende plaatmateriaal red je een en ander niet afdoende.

Ik sluit me aan bij het advies van Gerald. Toepassing van manchetten en brandwerende flexibele kitten zijn een betere oplossing. Neem ook eens contact op met Gergotal (Fred Gerritsen) in Ulft. www.gergotal.nl

Zij zijn ook leverancier van brandwerende manchetten (Henkel) en denken ook mee over alternatieve oplossingen m.b.t. brandwerendheid.

Dag Andries,

Het makkelijkste manier is volgens mij die leidingskokers als aparte compartiment te benaderen, los van alle appartementen.

Je moet inderdaad 60 minuten brandvertragend scheiding creëren tussen de kokers en de appartementen. deze kan je dmv promatec platen, als schacht, rond om verwerken. Je geeft niet aan wat voor vloeren zijn er in het gebouw, maar je moet natuurlijk de binding van de promatec aan de vloeren brandwerend afkitten.

Begrijp ik goed dat die leidingen sluiten aan meerdere woningen voor natuurlijke ventilatie? dan moet je per aansluiting een brandwerende rooster (schuimt dicht bij brand), moeten plaatsen.

Eventueel ,als er per woning een aparte leiding is, kan je kijken of de leidingen zelf brandvertragend zijn (waar zijn ze van gemaakt) of brandwerend maken (door een jasje over te trekken); Je moet ook de vloer sparing brandwerend verwerken. Dat is mogelijk maar meestal moeilijker en riskanter. Ten einde heb je nog een leiding in zicht (mischien ook ongewenst).

Succes...

Hoi u moet er ook rekening mee houden dat er ook rook word verspreid gaat door de kokers u kunt ook gewoon kiezen voor een automatische  afsluitbare klep bij brand sluit deze het binnenste gedeelte zo voorkom je ook rook in andere appartementen in alle maten en vormen verkrijgbaar stuk goedkoper en beter dan een heel kanaal in te pakken en de doorvoer kunt u gewoon afdichten tal van mogelijkheden 

met vriendelijke groet

 

Hallo Andries,

Heb je een bouw (omgevings)vergunning nodig dan moet je de schachten 60 minuten maken en van alles gecertificeerd aanbrengen, Promatect kan, maar doorvoeren moeten manchetten hebben en kanalen naar de woning brandkleppen.

Zo niet dan moet je voldoen aan BB bestaande bouw 2003 en maar 25 minuten brandwering en dit kan met gips en pur en daar heb je geen certificaten nodig.

Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we echter 60 minuten, eventueel met goedkeuring van Brandweer eventueel zonder gecertifiiceerde voorzieningen te realiseren met Promatect bekledingen en manchetten.

Groeten,

André van Ark

Hallo,

manchetten zoals ik hierboven een aantal keren lees zijn perfect, en daar en boven ook nog redelijk goedkoop. Nadeel is dat ze slechts éénmaal bruikbaar zijn, na brand moet je ze vernieuwen, dat is natuurlijk relatief bij een totale vernieling.

een mogelijk alternatief, maar zeker duurder zijn brandkleppen, deze kan je resetten na brand.

vb : http://www.rft.be/nlbe/site/producten/

Groeten,

Stefan

Beste Andries,

ik zie dat je al een aantal goede adviezen hebt gekregen m.b.t. je vraag.  De antwoorden hebben 1 ding gemeen: kosten, ik zie dat er vooral ten aanzien van de toe te passen producten (plaat) bepaalde merken worden omschreven. Bergh Brandscheidingen werkt met betere alternatieven tegen een lage kostprijs. Neem voor vrijblijvend advies en/of offerte contact op: info@berghbrandscheidingen.nl

groeten Rob Michielsen

Beste Andries,

Als ik je verhaal goed lees dan betreft het een bouwkundig kanaal voor natuurlijke ventilatie met op elke verdieping een aansluiting naar waarschijnlijk de keuken, badkamer en toilet. Vaak zijn dit gemetselde kanalen of chamottekanalen.

De vraag is even wat je met dit kanaal wilt gaan doen. Komt er een nieuw ventilatiesysteem of bijft natuurlijke ventilatie gehandhaafd. Indien er een nieuw systeem komt kun je alle kanten op zoals bij eerdere reacties al prima is omschreven. Indien het bestaande natuurlijke systeem gehandhaafd blijft dan moet je je afvragen of je hier iets in aan moet gaan passen, er worden immers geen werkzaamheden aan uitgevoerd.

Bedenk wel dat je bij aanpassing aan het ventilatiesysteem een andere lucht- en vochthuishouding in de woning krijgt. Een eventueel mechanisch ventilatiesysteem is ook van invloed op mogelijke open toestellen voor warmwater (geiser) en verwarming (moederhaard/gashaard/gevelkachel), heb hier wel aandacht voor bij het opstellen van de plannen voor eventuele aanpassingen.

Let ook op de aansluiting vanuit de keuken, badkamer en toilet. Het komt nog wel eens voor dat deze van asbest zijn.

Ten slotte zijn er voor het aanpassen van bestaande (bouwkundige) kanalen voor natuurlijke ventilatie naar een systeem voor mechanische ventilatie redelijk wat oplossingen.

Groet

Ed Bloem 

 

beste andries,

als eerst wil ik je de adviezen om pur toe te passen afraden omdat pur alleen gebruikt mag worden tussen twee steenachtige materialen met een tussen ruimte van 4 a 5 cm maximaal. ik zou je graag voorzien van een goed advies maar dan heb ik wel wat meer info nodig. uit welk materialen is de koker op gebouwd en welke vorm heeft de koker want er zijn diverse mogelijkheden op het probleem op te lossen.

je kan de info mailen naar niels.michelle@ziggo.nl

dag Andries,

Zoals je uit meerdere reacties kunt lezen is het niet een appeltje-eitje.

Naast alle andere bijdragen, die al veel weergeven, is het belangrijk is om te weten of de wand en de doorvoer afgezekerd wordt door een brandwerende voorziening die hierop specifiek getest is.

M.a.w. maak je een gecertificeerde oplossing, een waarvan je zeker bent dat het werkt omdat dit al aangetoond is door TNO Efectis (of een andere " aangewezen" keurende instantie in Europa)

Als je deze facetten ook meeneemt moet het lukken

Mocht je meer informatie willen dan ......


Jan Mondria

Breman IJsselmuiden BV

Wij liepen hier tijdens een brandveiligheids inspectie tegen aan.

Wij hebben dit laten verzorgen door Stiso.

Ze brengen een speciale pasta en een "flens" aan welke gecertificeerd is natuurlijk.

Dit bedrijf heeft het bij ons op meerdere plaatsen verzorgd, en vervolgens is alles goedgekeurd.

Kijk maar eens op: http://www.stiso.net/

met vriendelijke groet,

Yke Ferdinands

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+