BouwProfs

De bouw online verbonden.

schimmelvorming en zwam na isolatie in de spouw, wie is verantwoordelijk?

Harry Noordberger stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

Isolatie in de spouw, bij een klant werd spouwisolatie aangebracht en vervolgens ventilatie in de kruipruimte. Het gevolg: schimmelvorming in huis en zwam in de begane grondvloer. Wie is hier verantwoordelijk?

Kan jij Harry van advies voorzien? Geef je antwoord aan Harry door via deze discussie.

Weergaven: 6591

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het aanbrengen van spouwisolatie betekent dat de oppervlaktetemperatuur aan de binnenzijde van de muur toeneemt. En daarmee zakt ook de relatieve luchtvochtigheid aan het wandoppervlak. De kans op schimmelgroei neemt dus af bij gelijke omstandigheden. Ontstaat er toch schimmelvorm dan zijn de omstandigheden veranderd. En met name dan de vochthuishouding in de woning.

Wat regelmatig voorkomt is dat door het aanbrengen van spouwisolatie de woning luchtdichter wordt doordat naden naast kozijnen worden afgesloten. Dat betekent de ongecontroleerde ventilatie afneemt. Deze moet dan wel "vervangen" worden door gecontroleerd ventileren. En dat laatste is vaak het heikele punt in discussies met bewoners. Alleen metingen in combinatie met het Van der Kooi-diagram kunnen hierover uitsluitsel geven.

Overigens mag niet uitgesloten worden dat door het veranderen van de ventilatie van de kruipruimte er een luchtstroom door naden en kieren in de begane grondvloer is ontstaan tussen de vochtige kruipruimte en de woning. In dat geval wordt de kans op schimmelgroei in de woning groot. Een inspectie van de begane grondvloer op naden en kieren is dan ook aan te bevelen.

Hoeveel de kruipruimte geventileerd moet worden is een moeilijk punt. Het mag niet teveel zijn want dan wordt het kouder in de kruipruimte en stijgt de relatieve luchtvochtigheid en dat is gunstig voor de groei van schimmels en zwam. Te weinig is ook niet goed omdat er dan te weinig vocht afgevoerd wordt. De Gasunie heeft in 2 "Blauwdrukken" daar ooit eens uitvoerig aandacht aan geschonken. Daaruit blijkt dat het nog niet zo eenvoudig is. Een folie op de bodem van de kruipruimte doet vaak wonderen in dit soort gevallen.

Beste Harry,

Dit vraagstuk kun je niet zomaar beantwoorden, schimmelvorming in de woning na het aanbrengen van isolatie kan een aantal oorzaken hebben en zou goed in kaart gebracht moeten worden. Zo kan er spouwvervuiling in de spouw zitten waardoor er vochtdoorslag ontstaat, maar ook kan de ventilatie in de woning of kruipruimte niet voldoende of verkeerd zijn aangebracht.  Ook moet men als gebruiker van de woning geregeld verwarmen en ventileren bij een "normaal"gebruik van de woning.  Men kan ongeschikte verflagen op de wanden binnen en buiten aantreffen, of behanglagen die dampdicht zijn. Je zou een bouwfysisch bureau moeten inschakelen of een specialist op het gebied van isolatie om te achterhalen waar het probleem vandaan komt zonder de benodigde informatie.

Pierre Jacobs

Beste Harry, van belang is welke isolatie materiaal is er gebruikt. Vaak wordt er een materiaal gebruikt welke niet aan sluit op de bouwstructuur van de woning. Ik kom dat wekelijks tegen. Er zijn een aantal simpele oplossingen voor, maar ook dat is weer in samen spraak met de bouwtechnische structuur van de woning. Waar staat de woning, wellicht kan ik iets voor je betekenen.

 

mvg, Johan van Diessen

Beste Harry,

Om de verantwoordelijke te kunnen bepalen is meer informatie nodig. Wie heeft het uitgevoerd, hoe is de opdracht tot stand gekomen en wat staat er precies in?

Ook moet duidelijk worden waarom er een vochtprobleem ontstaat. Misschien zit de bron elders en is het door de aangebrachte isolatie met haar specifieke dampdichtheid nu een probleem geworden.

Ik hoop dat je wat extra informatie kan verstrekken.

Ervan uitgaande dat de spouwisolatie juist is aangebracht en van een erkend en getest merk/type bijvoorbeeld Knauf Supafil moeten er wel voldoende ventilatiekokers ingeboord worden naar de kruipruimte om deze te voorzien van de benodigde isolatie.  

tja, die spouwmuur is niet voor niets zo een goed ontwerp. Die beide muren met de luchtlaag er tussen zijn niet voor niets zo ontworpen. Een muur is de draagconstructie de andere de buitenschil die regen en wind tegenhoud. Daarom moet men er geen materiaal inspuiten. Omdat er dan schimmel kan ontstaan door diverse redenen.

Antwoord op de vraag, wie er verantwoordelijk is kan ik niet geven. Wel dat dit weer een goed bewijs is dat je spouwmuren niet moet na-isoleren. Daar komen veel problemen van onder andere schimmel- maar ook gezondheidsproblemen zie http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/

Pieter Hennipman

bouwbioloog

@Pieter,

Een isolatie op het buitenblad is natuurlijk wel een prima manier om de isolatiewaarde te verhogen.

De uitvoerder van de spouwmuurisolatie kan men moeilijk aansprakelijk stellen voor reeds bestaande bouwgebreken.  Steeds is er een derde oorzaak aanwezig van toevoer van vocht dat door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie anders geaccentueerd wordt.  Dit vochtprobleem was reeds aanwezig oor de isolatiewerkzaamheden. Voorheen werd het vocht, samen met de warme binnenlucht, naar buiten weg geventileerd.  Door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie wordt dit thermisch verlies beperkt en condenseert het vocht op de koudste plaatsen.
Let wel op, je krijgt schimmelvlekken nog voor het vocht condenseert.
Alle oorzaken, gevolgen en eenvoudige oplossingen kan je terugvinden in het handboek "waterdichting, vocht- en condensatieproblemen" op www.humida.nl
Ook de gestelde vochtproblemen na isolatie staan in dit handboek.
Neem de oorzaken van toevoer van vocht weg en de gevolgen blijven ook weg.
Groeten
Vochtadvies

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+