BouwProfs

De bouw online verbonden.

Verbeteren geluidisolatie tussen ruimten, oplossing zoeken in de wand of het plafond?

Denis Scholten stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

 

De geluidsoverdracht tussen kantoorruimten is te hoog.

Situatie is als volgt:
De afmeting van elke ruimte bedraagt ongeveer 10m2, wandopbouw metalstud, gevuld met isolatie en afgewerkt met gipsplaten. Plafond bestaat uit een 60x60 systeemplafond. De overdracht van geluid tussen de ruimten is te groot. Het lek wordt veroorzaakt door het feit dat de wanden niet zijn doorgezet naar het bouwkundig plafond. Boven het plafond vind er dus vrije overdracht van geluid plaats. Eerste inventarisatie is dat er 70 wanden op verschillende plekken aangepakt moeten worden.

Benadering van dit probleem kan op twee manieren:
- Aanpassen van het plafond: de isolatiewaarde hiervan te verhogen, geluid dat niet boven het plafond komt, kan ook niet overgaan naar de aangrenzende ruimte

- Aanpassen van de wand, de wanden alsnog doorzetten naar het bouwkundig plafond.
 Aanpassen van de wanden met gips en isolatie is het meest logische, dit heeft echter ook nadelen:

- Kabelgoten, kanalen en leidingen doorkruisen ook het plafond en daar zal dus omheen gebouwd / geïsoleerd moeten worden.

- Werkzaamheden moeten worden uitgevoerd met het raster van het systeemplafond nog aanwezig. Werkt kosten verhogend.

- Het bouwkundig plafond verschilt per locatie wat inschatting van de kosten vooraf bemoeilijkt.

Aanpassen van het plafond heeft voordelen,
- Vierkante meters zijn vooraf te berekenen,
- Minst arbeidsintensief en verstorend,
- Oplossing is 1:1 te copieren naar alle andere ruimten,
Nadelen: opgenomen armaturen en ventilatieroosters vormen geluidlek.

Ik heb ook gekeken naar meer creatieve oplossingen zoals spuitisolatie tot aan het bouwkundig plafond aan te brengen, maar afgewezen omdat het te vervuilend is. Mijn vraag is of er hier misschien iemand is die een goed idee heeft voor dit probleem?

Heeft u een tip of oplossing voor Denis? Laat het weten en reageer via deze discussie op BouwProfs.

Weergaven: 5681

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dennis,

 

hier is een pasklare oplossing voor: De Rockfon Soundstop Barrrièreschotten. Deze verminderen de geluidsoverdracht via het plenum.

http://www.astrimex.nl/prod/rockfon-soundstop-barriereschot

 

mvg,

 

Jan Fieten

 

Je kunt een aantal dingen doen:

 

- geluidwerende schotten (plofpaketten) boven de wanden

- zachte vloerbedekking op de grond en andere geluiddempende elementen

- kappen over de armaturen zetten en andere gaten in het plafond

- de kabelgoten (indien aanwezig) volzetten met isolatie

- extra laag gips op de bestaande wand voor extra massa (kan tot systeemplafond) als plafond ook meegenomen wordt

- isolatie op plafond plaatsen (in plastic)

Beste Denis,

Het meeste resultaat geeft het dichtzetten van het open gedeelte tussen de systeemwand en het bouwkundige plafond (vloer bovenliggende verdieping/dak). Dat kan gebeuren met bv 'sonorex', verklijgbaar in verschillende insolatiewaarden. Dat betekent een rij plafondtegels lang de wand verwijderen, isolerende platen aanbrengen en plafondtegels herplaatsen. Houdt rekening met het feit dat je wat plafondtegels zal moeten vervangen ivm beschadiging cq vervuiling.

Groet,

Dennis Vaandering

www.inboco.nl

Ik denk dat het doorzetten van de wand de beste oplossing is . hiermee haal je een weerstand van 50 db.

Dennis,

De enige afdoende manier om het probleem (geluidsoverdracht van ene ruimte naar andere) echt op te lossen is een integrale: dus zowel wanden als plafonds aanpakken. Wat ik overigens miste in jouw probleemanalyse is de lek via de gevelaansluiting. Het is mijn ervaring dat in de praktijk daar hele grote lekken zijn.

Maar ik begrijp dat hier ook de investering een rol speelt, voornamelijk het vooraf kunnen bepalen van de kosten?. Dan is het, het simpelst om de plafonds aan te pakken en de ruimtes zelf met materialen af te werken die zoveel mogelijk het geluid dempen: denk aan de stoffen bekleding van de stoelen, geluidabsorberend behang, zachte vloerbedekking, gordijnen of geperforeerde lamellen t.p.v. van de ramen.

 

Maar het blijft een feit dat zonder een integrale aanpak bovenstaande maatregelen het probleem maar een (klein) beetje zullen verhelpen. Want geluid werkt net zoals water: er hoeft maar een klein gat te zijn en het vat loopt leeg. Met andere woorden: met de maatregelen wordt het probleem minder maar gaat zeker niet weg.

 

Omlooopgeluid is hier de boosdoener. De Soundstop barriere is een oplossing. Meerdere fabrikanten kunnen dit leveren. Zelf doen kan ook. Gewoon een steenwol pakket op de wand plaatsen tot tegen de constructieve vloer. leidingen e.d. ook goed inpakken. Of de gipswand doorzetten en voorzien van isolatie.
"Vroeger" had je zogenaamde plofpakketten van Rockwool......

"Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst"


Helaas moet nu het probleem met de voorgestelde oplossingen verholpen worden.

Indien bouwprofs keuzes moeten maken voor nieuwe constructies , kijk dan eens op www.slimlinebuildings.com 

OVER SLIMLINE -  FAQ Waarom worden 'ribben naar boven' toegepast.

Bouwkundige aanpassingen die het gewenste resultaat opleveren zullen waarschijnlijk te kostbaar zijn, zo maak ik op uit de manier hoe de vraag geformuleerd is, maar toch de enige 'echte' oplossing. Stemgeluid zit in een relatief beheersbaar frequentiebereik, maar heeft wel de eigenschap lange golven op te leveren (met name mannenstemmen).
Wanneer hier voor gekozen wordt, maak dan gelijk, naast een goede afzuiging een voldoende gedimensioneerde verselucht-invoer.
Genoemde alternatieven zoals plafond bedekken met isolatie geeft een ander probleem: een systeemplafond is meestal ook een (kleine) warmtewisselaar, zeker wanneer het een kleine ruimte als deze betreft. Waarschijnlijk gaat het her om kleine inpandige spreekkamers. Probleem met deze 'hokjes' is vaak ventilatie en warmtelast. Kleine ruimte, en soms tot 10 volwassenen er in proppen voor een urenlange vergadersessie. ... gekkenwerk, maar het wordt gewoon gedaan. Het wordt al snel veel te warm en bedompt. bijv. 5 mensen genereren al snel 5 x 400 Watt. Ook consumeren ze veel zuurstof en zetten dit om in CO2. Omdat het warm wordt gaat het menselijk lichaam proberen te compenseren door te transpireren. De hieruit van nature voortkomende geuren (de intensiteit en aard varieert van persoon en is ook verbonden met de aard van het proces - intens of ontspannen?) Plafond isoleren raad ik daarom absoluut niet aan.

Iets wat ik hier niet genoemd zie, tenzij ik er over heen kijk, is een elektronische oplossing. Kost ongetwijfeld ook een aardige duit, maar is verder geheel additief, en dus flexibel in de inzet. Mogelijk is dit zelfs als mobiele eenheid in de ruimte te gebruiken.
De techniek op dit vlak is tegenwoordig heel ver. Het werkt o.b.v. geluids-canceling door genereren van zgn. antigeluid.
Ikzelf zit niet in de akoestiek en geluidstechniek, maar als professional in gebouwbeheer en gelieerd (harde) facility en huisvestingsmanagement moet je wel over 'alles' wat weten... . , Internet is tegenwoordig uitermate geduldig. (ik zie dat deze vraag ook op LinkedIn staat. Voor de discussie zet ik deze respons ook daar neer).

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+