BouwProfs

De bouw online verbonden.

Het volgende; een opdrachtgever van ons heeft een vakantiehuisje. Tijdens de vorst periode zijn de waterleidingen gesprongen, doordat het water niet was afgesloten. De gevolgen waren groot, te weten dat het gehele huisje onder water heeft gestaan. Alle vloerbedekking en afwerkingen van wanden zijn dus aangetast. Wanden vertekenen optrekkend vocht.

Hoe en wat is de beste methode om vocht uit de wanden en vloeren (hout) te krijgen en wat zijn de gevolgen nadien, kan hier schimmelvorming of verrotting ontstaan gezien er geen continu vocht aanvoer meer is?

Dient men de wandbeplating er af te halen om zo de constructie te laten drogen? Er zijn al wat maatregelen genomen zoals het plaatsen van een bouwdroger en verwijderen van de natte/vochtige vloerbedekking. Verder denk ik dat natuurlijk ventileren ook goed zal doen. Wellicht het huisje matig verwarmen of zo mee vocht af te kunnen voeren.

Graag uw mening/advies/tips

 

 

Weergaven: 7056

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Robert,

Ik zou je willen adviseren, nadat de lekakge bron gestopt is, zwak ventileren ( ramen op kierstand, ventilatiebox stand 1), materiaal zoals vloerbedelling wat water kan opnemen met een waterstofzuiger behandelen, eerst moet alle het water/vocht er uit, daarna kun pas de echte schade bezien ( overigens kunnen wanden vaak heel wat hebben voorddat je ze echt moet afschrijven). Ervaring leert dat nadat het vocht er uit is, de wanden het beste met een zachte!!!!!!, schone borstel (absoluut geen doek!) zachtjes afgeborsteld kunnen worden, evt. schimmels worden ook zo verwijderd, daarna kunnen de wanden vaak gewoon weer een keer gesausd worde. Zaak is vooral te voorkomen dat evt nog aanwezig vocht door te vroegtijdig te schilderen wordt opgesloten.

 

Veel succes!

De al genomen maatregelen zijn goed, alle natte vloerbedekking en eventueel behang eruit. Zorg dat wanden en vloer zoveel mogelijk vrij zijn, zodat overal lucht bij kan. Heel weinig verwarmen en zeer goed ventileren! Let op "dode hoeken", daar waar geen normale ventilatie luchtstroom komt. Gelukkig komt het voorjaar en de zomer er aan. Pas als alles door en door droog is (zo nodig meten met vochtmeter) nieuwe vloerbedekking en wandafwerking aanbrengen. Indien vloer en/of wanden geïsoleerd zijn: plaatselijk inspectiegaten maken om te controleren of de isolatie nat is. Met name minerale wol kan vocht lang vasthouden. Afhankelijk van de gevelopbouw (damp-open aan de buitenkant ??) kan het lang duren voor de isolatie weer droog is. Controleer of de luchtspouw tussen isolatie en gevelbekleding voldoende ventileer. Hout gaat door zo'n kortstondige vochtbelasting niet rotten. Doordat vocht lang in isolatielagen kan blijven zitten is het belangrijk dat de isolatie droog wordt. Dat kan n.l. op den duur wel houtrot veroorzaken. En natte isolatie isoleert niet of zeer slecht.

Beste Robert,

Ventileren, zoals Robert heeft voorgesteld is de beste oplossing. De vraag is van welk materiaal de wanden zijn gemaakt. is het bijvoorbeeld van gipskartonplaat, dan dien je te onderzoeken in welke conditie dit materiaal verkeert. Is de plaat verzadigd, dan doe je er verstandig aan om de beplating te vervangen. Uiteraard dient het vochtprobleem wel opgelost te zijn.

Succes!

 

Hallo Robert,

Aangezien het huisje in principe een goede vochthuishouding heeft en dus wat dat betreft bouwtechnisch in orde is, is het voldoende om het vocht rustig te laten verdwijnen. Omdat het technisch in orde is zal vocht kunnen opdrogen en weg geventileerd worden anders waren er al vocht problemen aanwezig geweest. Tapijt en andere aangetaste materialen verwijderen. Eerst zoveel mogelijk het vocht handmatig verwijderen en daarna de tijd nemen om alles op natuurlijke wijze te laten drogen. Die tijd heb je want er hoeft niet gewoond te worden. Zorgdragen voor een goede natuurlijke ventilatie is dus heel belangrijk. De constructie zal in zo,n korte tijd niet aangetast worden. De schade aan wanden bepalen als alles goed droog is. Opnieuw sauzen en/of behangen zal waarschijnlijk voldoende zijn om de aantasting door vocht weer onzichtbaar te maken.

Het inzetten van ontvochtigers is denk ik een must!

Zie deze link http://www.dryfast.nl/ of zoeken via Google op ontvochtigers.

 

Hou er wel rekening mee dat de vochtplekken, na droging, geisoleerd moeten worden voordat er gesausd of geschilderd gaat worden. Vochtplekken trekken anders weer door de nieuwe verflaag heen, denk aan een isolatiespray van bijvoorbeeld "Inducoat"

Beste Heer/mevr.

Wat U omschrijft is zeer tegenstrijdig. Het is alles potdicht houden en een bouwdroger plaatsen of beter heel goed ventileren en stoken. (beide heeft geen zin)

Uiteraard zoveel mogelijk nat spul als vloerbedekking e.d. verwijderen, alles van de kant af.

Of de beplating ook verwijderd moet worden, is afhankelijk van de opbouw van de wand.

Als je denkt dat alles droog is, toch nog zeer goed ventileren. Er zit meer vocht in dan je denkt.

Met vriendelijke groet, Marcel Abeling

Heren,

Dank voor het meedenken totzover. Inmiddels zijn alle "natte" onderdelen verwijderd en wordt er natuurlijk en geforceerd gedroogd. Wat een klein nadeel is; dat de afwerking van de wanden uit vinylbehang bestaat, dat is dus nog een zorg of dit goed droogt met het behang erop. Wellicht moet dit eraf om het drogingproces te bevorderen.

Er is een professioneel bedrijf ingehuurd, die gespecialiseerd is in het drogen van dit soort problematiek. Vandaag of morgen worden er metingen gedaan en dan zal blijken hoe de wanden zich houden.

De methodieken zijn naar mijn mening niet tegenstrijdig, je schakelt het ene in en het andere uit maar niet beide tegelijkertijd, natuurlijk en geforceerd drogen.

Een ding kan er wel geconstateerd worden, als het vocht verdampt is, dat er geen schimmelvorming kan optreden, mits het goed gedroogd is uiteraard. Nadien kan er gestart worden met het herstellen van de wanden/schilder/sauswerk.

Dank voor het meedenken, de tips en adviezen!

 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+