BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie heeft er meer ideeën voor een duurzaam / energie zuinige te bouwen woning? - RC 5

Pieter Jan Duineveld heeft in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag gesteld:

Wij beginnen over ca 4 weken met de bouw van een duurzaam / energie zuinige (zomer)-woning in Breezand, gemeente Hollands Kroon. De woning wordt traditioneel gebouwd, met een RC waarde van 5.

We zetten een zonneverwarmingssysteem (verwarming en sanitair) in van rivusol (vacuümbuizen) met een Daikin warmtepomp als na-verwarmer.
Vloerverwarming beneden, laag temp radiatoren boven. 
De douche wordt voorzien van een douche wtw. 
De luchtverversing met een Climarad systeem. 
Volledige dekking door een PV systeem, Canadiansolar / SMA.

zijn er fabrikanten die mee willen participeren? uw klanten kunnen deze woning een weekend/week gebruiken.

Zijn er mensen die nog goeie ideen hebben om mee te nemen?

Weergaven: 2859

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Je zou ook kunnen vermelden hoe je de ramen (en deuren) gaat doen. Met 3 lagen glas, coatings en krypton haal je nog geen RC 5.

@Pieter Jan,

De volgende suggesties zijn mogelijk nog interessant:

Gebruik maken van daglichtvoorziening (Deplosun, op glasbasis en C2C-certificaat), als besparing kosten verlichting en meer comfort (beleving binnen).

Gebruik maken van infra-roodpanelen voor stralingswarmte, sta ik contact als dealer met leverancier.

Met deze infra-roodpanelen kan men zelfs een deel van de ruimte verwarmen. Ook te integreren met de PV-systeem voor opwekking energie.

Toepassen van PCM-materialen (BIO-PCM), met name om oververhitting ruimte te voorkomen. Vergroten van de thermische massa, constanter binnenklimaat en lagere kosten voor koelen en verwarmen. Immers geven PCM's de opgeslagen warmte retour.

Uiteraard doet een ontwerp veel meer weergeven, waar aanvullende mogelijkheden kunnen liggen.

Beste Pieter Jan,

Ik kan mij niet voorstellen dat deze woning alleen een "zomer" woning is. Gezien alle maatregelen zal deze zeker het hele jaar door gebruikt (kunnen) worden. Nog een aantal suggesties, maar gezien de periode voor start bouw is het de vraag wat u nog in het plan kunt meenemen.

Het is een energiezuinige woning, maar aan de hand van uw omschrijving kan ik niet beoordelen of het ook een duurzame woning is. Dat is toch erg afhankelijk van de materiaalkeus.

Een Rc van 5 is een mooie score. Gezien alle installatiemaatregelen zit je al bijna op passiefhuisnivo. Indien mogelijk zou ik zeker de Rc-waarde van het dak nog verhogen. Let ook op de U-waarde van de kozijnen, probeer deze zo laag mogelijk te krijgen om kouval/tocht te voorkomen.

Let op een goede luchtdichting, bij alle bouwkundige aansluitingen en te openen delen!

Een warmtepomp met vloerverwarming is behalve voor verwarming ook uitermate geschikt voor koeling.

Is er uitgezocht of dat ook op de verdieping, met de radiatoren, goed gaat. Zeker in de zomer zal je de slaapkamers koel willen hebben/houden. Eventueel toch vloer- of wand-verwarming/koeling overwegen op de verdieping?

Harrie Lieverse, DuurzaamBouwAdvies
 

Luchtverversing via ClimaLevel ipv Climarad levert de mogelijkheid op om de vloerverwarming met nog lagere temperaturen (kleinere delta T) te stoken. Hierdoor aanmerkelijke energiewinst plus betere ventilatiemogelijkheden plus effectievere koeling. vloerverwarming staat warmte af aan ventilatielucht die via ClimaLevel actieve profielplaten onder de vloerverwarming door wordt geleid. Hierdoor warmteuitwisseling via convectie ipv via straling zoals bij traditionele vloerverwarming. Kijk op www.ClimaLevel.nl of bel 06 51 600977. Wij zijn (potentieel) geinteresseerd!

Hallo Pieter Jan,

Ja ik heb nog een idee,we hebben wanden met prefab leidingsysteem voor installaties. Het installeren gaat in de helft van de tijd en de woning is maximaal flexibel. In de dragende wanden zijn leidingkanalen om de 125 mm en in de nietdragende wanden om de 250 mm.( verticaal) Achter de plint is een uitsparing horizontaal. De niet dragende wanden zijn van gipselementen en zijn C2C incl. statiegeld.

Bijlagen:

Belangrijke toevoeging op bovenstaande is dat de goede plannen ook goed uitgevoerd moeten worden. Oftewel toezicht tijdens de bouw is belangrijk. Vooral hoe isolatie en details afgewerkt worden. Aangezien het gasverbruik nihil zal zijn zou je kunnen overwegen om geen gasaansluiting te realiseren (besparing vastrecht van 100 tot 200 euro per jaar).

Succes en veel plezier met bouwen.

Alexander Bleker  

Pieter Jan,

denk eens aan Isodun, op basis van VP panelen, van de CRH bouwmaterialengroothandel.  Dan hoef je bijvoorbeeld niet zo dik te bouwen en kan je de detaillering goed en makkelijk realiseren

Kijk voor ventilatie ook even naar ons Quality Flow systeem. Vraaggestuurd ventileren met warmteterugwinning. Dit levert een epc bijdrage van 0,32.

http://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/ventilatie-hele-huis/vra...

Bij een uitdrukkelijke wens van natuurlijke luchttoevoer kun je ook kiezen voor Demand Flow. Bij dit systeem hoort een epc bijdrage van 0,24.

http://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/ventilatie-hele-huis/vra...

Voor beide systemen geldt dat je een compleet CO2 gestuurd ventilatiesysteem hebt voor de hele woning, waarbij er op ruimteniveau wordt gemeten met 1 CO2 sensor en p ruimteniveau wordt afgezogen.

Ook kan de HP Cool Cube lucht water warmtepomp interessant zijn. Hierbij is geen buiten-unit benodigd.

http://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/warmtepompen/luchtwater/...

Bij deze lucht / water warmtepomp zou ik al ventilatiesysteem het Area Flow systeem kiezen. Dit is een soort Demand Flow light systeem. 

http://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/ventilatie-hele-huis/vra...

Met vriendelijke groet,

Douglas Budde

Is het niet een idee om het huis te voorzien van Led verlichting voor binnen en buiten? Wij zijn importeur van dimbare led en design schemerlampen en project led verlichting.

Specialismen

Design en Led projectverlichting expertise.
Ontwerp van stijl- en sfeervolle verlichtingsplannen.
Maar ook voor uw Led project verlichting, wij werken alleen met A-merken Led project verlichting.

Ruim 30 jaar ervaring in de elektrotechnische installatietechniek.
• Veilig, betrouwbaar, energiezuinig, punctueel
• Goede service en groot vakmanschap
* Lid van Uneto-VNI.
* Lid van SEI.

Met vriendelijke groet,

Frans Kerkhoven 
Daniëls Led Design
Generaal Winkelmanstraat 71
3769 EB Soesterberg
M +31(0)6 - 42 43 71 00
T +31(0)346 - 82 03 69
www.daniels-leddesign.nl
algemeen@daniels-leddesign.nl

Graag zouden wij je hiermee willen helpen.

Wij verwijzen graag naar www.Vision4energy.com

Onze systemen zijn goed te installeren in combinatie met de vloerverwarming, omdat beide systemen kunnen worden gebruikt met water van 28-45° C om te verwarmen, maar dezelfde systemen kunnen ook gebruikt worden bij koelen 10-20°C

Wij nodigen je graag uit in een bedrijf, (doen veel in de woningbouw) waar je al onze systemen in werking kunt zien, want dat is het enige bewijs, hoe het werkt en of het aan de verwachtingen voldoet wat jij voor ogen hebt.

Denk ook eens na over de decentrale ventilatie Breathing Window of wel ademend raam.Tot 85-90% warmteterugwinniong

Ik hoor graag van je.Trudy Veldhof zei:

Graag zouden wij je hiermee willen helpen.

Wij verwijzen graag naar www.Vision4energy.com

Onze systemen zijn goed te installeren in combinatie met de vloerverwarming, omdat beide systemen kunnen worden gebruikt met water van 28-45° C om te verwarmen, maar dezelfde systemen kunnen ook gebruikt worden bij koelen 10-20°C

Wij nodigen je graag uit in een bedrijf, (doen veel in de woningbouw) waar je al onze systemen in werking kunt zien, want dat is het enige bewijs, hoe het werkt en of het aan de verwachtingen voldoet wat jij voor ogen hebt.

Denk ook eens na over de decentrale ventilatie Breathing Window of wel ademend raam.Tot 85-90% warmteterugwinniong

Ik hoor graag van je.

Beste meneer Duineveld,

 

Ik heb mogelijk nog een duurzame oplossing voor u.

 

U zou er voor kunnen kiezen om in plaats van een dekvloer een betonvloer tot op hoogte te laten storten. 
Een betonvloer geleid de warmte van de vloerverwarming uitstekend en kan geslepen en gepolijst worden voor een stofvrij, krasvrij en onderhoudsvriendelijk eindproduct.

Indien de uitstraling van een geslepen en gepolijste betonvloer bij het project past, waarom zou u dan een dekvloer aanbrengen en daarover weer iets spijkeren, smeren of tegelen..

 

Vriendelijke groeten,

 

Daine Ender
Brilliance Concrete Polishing B.V.

http://www.brilliance-bv.nl

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+