De bouw online verbonden.
IIn verband met ruimtegebrek wil ik een spouwmuur toepassen, met een zo dun mogelijk isolatie en luchtspouw deel. Ikzelf denk aan isoleren met actis folie-isolatie.
Heeft hier iemand ervaring mee, of kent iemand mogelijk andere oplossingen om de dunne spouwmuur te isoleren? Ik wil het buitenblad wel van metselwerk maken, maar het binnenblad ligt nog vrij.
Tags:
Het materiaal met de laagste Lambdawaarde, - dus beste isolatiewaarde - is zonder enige twijfel Vacuum Isolatie.
Met CE keur en ETA verklaring om de prestaties te garanderen.
Kost per m2 meer dan de traditionele materialen, maar je krijgt ook echt 6 - 8 keer zoveel isolerend vermogen.
www.vip-bau.de en www.isodun.nl
In alle west europese landen al meer dan 10 -15 jaar op ruime schaal toegepast, ook in de bouw. Hier in Nederland begint het eindelijk ook te komen.
Wat opvalt bij folie isolatie materiaal is de manier van berekenen.
Folie isolatie worden vaak aangeduid met Rti-waardes ipv Rc-waardes.
Wat het verschil hierin is weet ik niet maar het materiaal werd door mijn specialist afgeraden.
De dikste folie, Rti=6.1 bleek een Rc-waarde van ten hoogste 2.5 te hebben.
Mijn opdrachtgever heeft hierom besloten zijn pand te voorzien van HSB-wanden met een dik pakket isolatie.
Even een reactie van mijn kant.
Folie isolatie is toepasbaar.
De negatieve verhalen stroken niet met mijn ervaringen, DOCH is een juiste detailering van uitermate groot belang.
Ook is er met reflectie isolatie sprake van super isolatie op stralingswarmte (radiatoren muurverwarming infrarood verwarmingspanelen) maar een beperkte isolatie als het gaat om het scheiden van warme en koude lucht stromen. Je stookpatroon in de woning bepaald dus het effect van de isolatie waarde
Kijk ook eens naar isobooster of prostelco.
Deze producten hebben een ISSO waardering.
Reflectie isolatie dekens in de spouw heeft overigens zeker NIET mijn voorkeur, maar ruimte technisch is het de goedkoopste oplossing
Gels iolaties als zijnde BLUEDEC aerogel zijn verreweg de beste isolatie varianten, maar hebben een zeer hoge aanschafprijs.
Plaatmateriaal kan je eventueel Kinspan Kooltherm nog eens bekijken
of de isolatieplaten van recticel
en Vacuumisolatie heeft een hele hoge isolatiewaarde in paneelconstructies, maar is in spouwmuren nagenoeg niet naadloos toe te passen. Vooral de detailleringen zijn zere ingewikkeld in te meten.
Verkeerd gemeten is opnieuw bestellen en weggooien, of een koudebrug inbouwen
R waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal en de materiaal specifieke warmte doorgiftecapaciteit, die uitgedrukt wordt in de Lambdawaarde .
Het bepalen van die Lambdawaarde dient volgens internationaal afgesproken methodes, bijvoorbeeld ISO normen/NEN normen te gebeuren.
Tegenwoordig is dat een Europese afspraak, o.a. voor isolatiematerialen, waarbij het toekennen van een CE-markering aangeeft middels een European Technical Approval dat de waarde die de producent opgeeft, juist is. De Europese CE markering vervangt daarmee eigenlijk het werk wat KOMO bijvoorbeeld al jaren doet; maar dan dus Europees gehomologeerd.
Rd waarde(declared oftewel opgave producent, waarde niet volgens internationaal geaccepteerde normen bepaald)
Rti -waarde. Hierboven al uitgelegd.
Rc is de R-waarde van de complete constructie.
Mocht u echt geïnteresseerd zijn, een paar minuten googlen en alles ontrolt zich voor uw ogen.
Isolatie. Vaak als mensen erover praten, volgens mij ook hier weer, denken ze dat ze over hetzelfde praten. Totdat het resultaat uitgedrukt moet worden in cijfers-prijzen-diktes enz.
Dan komen er plotseling verschillen en blijkt dat isolatie en isolatie totaal verschillende zaken kunnen zijn.
`Mijn buurman-kennis-vriend, eender wie, heeft dit of dat aangebracht, nou, die merkt echt het verschil. Het voelt veel behagelijker in huis. Mooi, iedereen blij.
Echter niemand meet het verschil tussen nwe en oude situatie, wat dat over 1,2,3,4 jaar is, maar allez men heeft verschil gevoeld tussen niet geisoleerd en wel geisoleerd. Dus is het toch goed.
Een R van 2,5 kan echt wel een goed gevoel geven en als daar over een paar jaar nog maar 1,25 van over is, dan weet niemand dat omdat het bijvoorbeeld zo geleidelijk gaat.
Daarom hoor je ook niemand over de minerale wollen die ingezakt zijn, of doordrenkt met vocht, en ook niet over de hardschuimplaten die hun gassen al lang voor het grootste gedeelte kwijt zijn, of over de meerlaagse foliën die toch echt een luchtspouw van centimeters nodig hebben -hoezo dun/ wat is dat, dun- om in de buurt van de gepropageerde waardes te komen en die de reflecterende werking binnen een jaar door corrosie verliezen.
Er is dan ook geen 1 producent die de isolerende werking van zijn product 100% schriftelijk garandeert. Niet 1. Er wordt enorm omheen gedraaid met allerlei teksten, maar je vindt nergens zwart op wit de garantie dat als hun product over 5 of 10 jaar niet dezelfde isolerende werking heeft als in het begin, dat zij dat kosteloos komen vervangen. Dan wordt er plotseling gesteld dat -het toch logisch is- dat de isolatiewaarde afneemt.
In isolatieopzicht loopt de Nederlandse bouwwereld enorm achter t.o.v. de meeste landen om ons heen.
Er zit toch isolatie in, dus niet zeuren, gauw verder met de volgende klus.
De meesten hebben geen materiaal kennis, dan wel willen het niet weten en voor de klanten was vaak de kleur tegels in de badkamer veel belangrijker.
Nu het er op aan gaat komen, gezien de toenemende normering/controle met warmtebeeld camera´s bijvoorbeeld, blijft men maar enorm veel tekst produceren die met de kennis over de inhoud weinig van doen heeft, ben ik bang.
De tekst over Vacuumisolatie in de post hierboven is daar mijns inziens een sterk voorbeeld van.
Met vacuum isolatie moet je anders werken, dat is het enige probleem voor de meesten. Met dunne isolatie van bijvoorbeeld 30 mm/R waarde 5, worden detailleringen volgens mij minder ingewikkeld dan met isolatie van 20,30 40 cm.
Als dat anders is hoor ik het graag. De isolatiewaarde zit in het paneel, nergens anders, in welke combinatie je het ook maar toepast.
Aangezien het al zo lang in andere landen in de bouw toegepast wordt, in landen met een behoorlijk kwaliteitsbesef, kunnen we misschien eerst eens goed luisteren, kijken en nadenken en dan pas beslissen wat goed is voor ons.
Nu nog even voor John, de vraagsteller, welke isolatiewaarde wil/moet je halen en welke ruimte wil/kan je benutten.
Denk ook eens aan ander/kleiner formaat baksteen als afwerking, waarmee je meer spouwruimte creëert.
Als we dan toch de puntjes op de i aan het zetten zijn.
De Rd-waarde dient wel degelijk op (inter)nationale normen gebaseerd zijn.
De methodes hiervoor zijn uitvoerig beschreven en onderbouwd in de diverse (N)EN productnormen voor de diverse isolatiematerialen.
Over het algemeen zijn de gedeclareerde R-waarde (Rd) dus bepaald volgens internationale normen, rekening houdend met statistiek, veroudering enz., deze producten zullen dan ook voorzien zijn van een CE-keurmerk.
De schoen gaat echter wringen als de voor Nederland geldende NEN 1068 geen verwijzing heeft naar deze productnormen, dan mag er een andere weg bewandelt worden.
In dat geval zal de ISSO en haar college van deskundigen een beoordeling maken van de door de fabrikant verstrekte waarden. Zolang er geen ingang is voor het betreffende product in de NEN 1068 kan er dus de situatie ontstaan dat enerzijds de producten waar wel een NEN norm voor actief is de Rd waarde volgens deze normen beoordeeld, gecontroleerd en opgenomen zal worden in de ISSO databank.
Aan de andere kant zijn er isolatieproducten (zoals folie isolatie) waar nog geen link is tussen NEN 1068 en een productnorm (alhoewel deze wel al bestaat als EN-norm). Deze producenten hoeven (nog) niet de Rd-waarde te declareren volgens geaccepteerde meetmethoden, maar mogen declareren op basis van rekenregels in de NEN 1068.
Dus in Nederland is een Rd-waarde niet gelijk aan een Rd-waarde.
Wellicht is het verstandiger te kiezen voor een isolatiemateriaal met een CE-keur, dan zit er op zijn minst een Europese normering achter de gedeclareerde R-waarde.
Top, Arjan. Dank je wel
Ben blij met deze aanvulling; zeker met de laatste zin.
Niet isoleren. De spouwmuur is een fantastische uitvinding. De lucht in een spouw staat nagenoeg stil. Daarom wonen vleermuizen zo graag in een spouwmuur.
Zeker geen folie gebruiken dat geeft alleen maar vocht en schimmel problemen op de lange termijn.
Wilt u echt gericht advies? Neem dan svp rechtstreeks contact op.
pieter hennipman
ibn bouwbioloog
Hoe kan niet isoleren nu de beste oplossing zijn?
De lucht in een spouwmuur staat inderdaad bijna stil. Dit zorgt ervoor dat de conductie warmte (7%)word tegen gehouden. Als de lucht volledig stil staat hou je ook de convectie warmte(28%) tegen. Het grootste gedeelde van de warmte verplaatst zich echter door middel van straling(65%). Wil je ook de stralingswarmte tegen houden zul je met een aluminium isolatiefolie moeten werken met een emissiecoefficient lager dan 0,1.
In sommige gevallen kun je last krijgen van vocht en schimmel, voor deze situaties zijn er dampopen of dampdoorlatende folies ontwikkeld. deze worden voornamelijk toegepast aan de buitenzijde van de constructie om vocht naar buiten te laten.
kijk voor meer informatie maar eens op www.isolatie123.nl de permovap15 is een goed voorbeeld van een dampopen folie.
Groet,
Rob
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door