BouwProfs

De bouw online verbonden.

In hoeverre is er een vergunningsplicht om een woning na een brand te herbouwen?

Ik heb de volgende vraag over vergunningsplicht om een woning die deels is afgebrand weer in de oorspronkelijke vorm te herstellen. De voorgevel en achtergevel en een deel van het dak van het oorspronkelijke hoofdgebouw staan nog. De verdiepingsvloer en het dak moeten vernieuwd worden.

Mijn vraag is in hoe verre er een vergunningsplicht is om deze woning weer in oorspronkelijke vorm te herstellen. Ik hoor graag van jullie.

Weergaven: 4249

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik heb deze situatie eerder meegemaakt. Er wordt een nieuwe vloer en dak gemaakt, dit zijn onderdelen van de constructie. Om deze reden zou een vergunning aangevraagd moeten worden.

Afhankelijk van de schade, zou je kunnen kijken, of dit nog in regulier onderhout kan vallen.

Stel, er wordt slechts 1 balk vernieuwd. Die zou vergunningsvrij kunnen. Een gehele vloer valt daar niet onder. Onduidelijk is echter waar de grens ligt.

Een tweede probleem is dat je moet voldoen aan de nieuwe eisen uit het bouwbesluit. Zo zal het dak zwaar geisoleerd moeten worden. Dit kan weer inhouden, dat bepaalde details anders uitgevoerd dienen te worden.

Dit kan trouwens ook een probleemstelling zijn, met het vaststellen van de schade voor de verzekering.

Gertjan,Je moet een vergunning aanvragen. De vergunning voor het bouwen is bedoeld voor de activiteit bouwen en niet voor het uiteindelijke bouwwerk. Een vergunning vervalt dus nadat een gebouw klaar is. Als een gebouw is afgebrand dan moet je een nieuwe vergunning aanvragen voordat je mag herbouwen.

Voor het herbouwen van een afgebrand gebouw gelden wel deels lichtere eisen dan de nieuwbouweisen uit het Bouwbesluit 2012. Er is namelijk sprake van 'geheel vernieuwen' en dan gelden soms lagere eisen. Als er nog delen staan dan is zelfs sprake van 'gedeeltelijk vernieuwen'. Je hebt dus te maken met verbouwvoorschriften en niet met nieuwbouwvoorschriften. Maar dus wel een nieuwe vergunning.

Hajé

beide reacties zou ik ook hebben gegeven (op basis van  gezond verstandig nadenken was ik al tot deze visie gekomen en wordt hier bevestigt)

verbaasd me eigenlijk dat iemand  bedenkt dat dat niet zou hoeven.   

Beste Marcel en Haje,

Bedankt voor jullie reacties.

Het is bekend, maar de gedachte dat het wel eens anders zou kunnen vind ik in tegenstelling tot Ron Reijnders niet zo gek: Je pand is afgebrand, je hebt bedrijfsschade en dan ook nog acht nodeloze weken wachten op een vergunning om exact hetzelfde neer te zetten wat er stond? Onzinnig.

Echter: Doorgaans ben je verzekerd voor bedrijfsschade en meestal ook voor aanpassing van het gebouw aan de nieuwe regels. Dan kun je beter meteen een technisch beter pand bouwen. Met je nieuwe constructie ben je natuurlijk ook logischerwijze wel vergunningplichtig.

Let wel op dat de verbouwregels juist bedoeld zijn om NIET te hoeven aanpassen aan de nieuwe regels. Je bent met verbouw bezig en dan hoeft je nieuwe pand niet beter te worden dan je oude was. het mag natuurlijk wel.... Als je gebruik wil maken van de verbouwvoorschriften zal je overigens of goed thuis moeten zijn in het Bouwbesluit of er de nodige tijd in willen / kunnen steken.

Dank weer voor de reacties.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+