De bouw online verbonden.
Ik zoek graag advies m.b.t. een koudebrug welke is ontstaan bij de overgang plat naar schuin dak.
Bijgevoegd zijn twee detailtekeningen. Eén is het originele detail waarvan is afgeweken. (Tekening detail aangepast).
Duidelijk is te zien dat in het originele detail de isolatieschil mooi om de woning heen loopt.
Nu is de vraag of het afdoende is om alleen isolatie aan te brengen in de holle ruimte tussen schuin en plat dak? Of zijn andere maatregelen nog gewenst? Bedankt alvast voor het meedenken!
Tags:
Is het wel mogelijk om goed bij die holle ruimte te komen? Je kan natuurlijk aan de buitenzijde isoleren door een driehoekig stuk harde isolatie (mastiekschroot) aan te brengen, of beiden ...
De isolatieschil in de getekende oplossing is vele malen dikker als in de oplossing aangegeven.
Van groot belang is dat de isolatieschil als geheel goed doorloopt dus is de oplossing om het schuine stuk te vullen een idee om niet te veel te behoeven te slopen.
Doch beter is het 1e detail.
Sterkte
Gerard Buizer
wanneer je alleen isolatie aanbrengt in de holle ruimte lijkt mij dat (zonder er aan te rekenen) afdoende om een koudebrug te voorkomen. Zelf zou ik sowieso een mastiek aanbrengen in de 90 graden hoek. Wanneer je die van pir maakt is het zelfs de vraag of je de holle ruimte nog moet opvullen.
Bedankt allemaal voor het meedenken. Wat ik overigens vergeten ben aan te geven is dat de dikte van de isolatie op het platte dak bij lange na niet de 20 cm. haalt zoals opgegeven in het originele detail. Dit is naar schatting nog geen 10 cm dik.
Momenteel loopt deze holle ruimte in een stuk door naar de buren waarbij er tussen de woningen nog een afvoer loopt voor hemelwater. Moet ik mij zorgen maken voor branddoorslag? (bouwbesluit 2012 artikel 2.84).
De koudebrug is al 2,5 jaar aanwezig. Heeft het de aanbeveling om de opstaande underlayment plaaten preventief te vervangen? Bijgevoegd 2 foto's met de holle ruimte en het houtwerk. (Een foto is helaas 90 graden gedraaid).
Ik denk dat de getekende oplossing moeilijk controleerbaar op te lossen is. Het vraagt het nodige sloopwerk aan dakbedekking en isol..
Het originele detail is al moeilijk uit te voeren met alle schuine zijden van de isol. laag en een inlatende aftimmering. Vraagt om moeilijkheden.
Niet elke dakbedekking kan in een hoek van 90 graden aangebracht worden en ik begrijp dat dit een bestaande situatie is. Maar het aangepaste detail zal wel het uitgevoerde detail zijn, dus is de bestaande dakbedekking er geschikt voor!?
Om het betaalbaar te houden en uitvoerbaar zou ik ook kiezen voor wat G. Buizer voorsteld. Alles laten zitten, een geïsoleerde mastiekrand toepassen op de bestaande dakbedekking en dat opnieuw inplakken.
Snel, voordelig en controleerbaar.
Je kunt het beste uit gaan van het originele detail, de isolatie op het dak onder afsnijden of afzagen en dan de isolatie onder het schuine dak schuiven. Eventueel loze ruimten op laten vullen met Knauf Insulation Supafill, de vochtregulerende glaswolisolatie. Dit heeft een lambda-waarde van 0,034 en komt daarmee erg goed uit de bus. Wel aan laten brengen door een gespecialiseerd bedrijf. Wel voordat het dak defiitief dicht gaat de details goed in kaart brengen of fotograferen.
Glaswol vochtregulerend? Ik denk het niet. En inblaas wol gebruiken als de holle ruimte doorloopt naar de buren? (er gaat meer in dan je denkt ...). Ik zou, zoals ik al eerder voorgestelde, voor de geïsoleerde mastiekrand gaan. Zie het antwoord van Ton Westdijk voor een verdere uitleg.
Supafill is wel degelijk vochtregulerend net zoals alle andere spouwproducten uit glaswol, maakt niet uit van welke fabrikant. Glaswol voor binnenwandtoepassing is niet vochtregelerend, ook dat geld voor alle fabrikanten. Als de holle ruimte door loopt naar de buren moet dat op een of andere manier worden afgesloten met bijvoorbeeld borstels.
Richard Muller zei:
Glaswol vochtregulerend? Ik denk het niet. En inblaas wol gebruiken als de holle ruimte doorloopt naar de buren? (er gaat meer in dan je denkt ...). Ik zou, zoals ik al eerder voorgestelde, voor de geïsoleerde mastiekrand gaan. Zie het antwoord van Ton Westdijk voor een verdere uitleg.
Glaswol heeft geen open cel structuur en is NIET vochtregulerend. In tegenstelling tot natuurlijke materialen zoals vlas en hennep dat wel zijn. https://www.groenebouwmaterialen.nl/isolatie/vergelijk-isolatiemate...
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door