BouwProfs

De bouw online verbonden.

Eric Beckman is eigenaar van een adviesbureau. In de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt Eric de volgende vraag:

Ik heb een vraag over het na-isoleren van een betonnen vloer: 

De situatie is als volgt:
betonnen kanaalplaatvloer, bodem is zand, hoogte kruipruimte 55cm, geen vochtklachten, kruipkluik aanwezig. Wat is volgens u de beste en meest praktische isolator? De materialen dienen in de energielabel methodiek te worden geacepteerd.

Mijn eigen bevindingen zijn het volgende:
EPS: goed, milievriendelijk (receyclebaar) vochtbstendig, brandbaar moelijk verwerkbaar ivm platen echter wel het "gezondste" materiaal. 
PUR: goed, milieuvriendelijk?, hoe zit het met vrijkomende gassen? brandbaar, goed verwerkbaar dmv spuiten.
Tonzon: goed/gemiddeld., milieuvriendelijk, redelijk/goed verwerkbaar, brandbaar? hoe zit het met reflectie op lange termijn ivm stofvorming? Zeer hoge RC waarde in de labelmethodiek.
minerale wol? gemiddeld, niet milieuvriendelijk, neem vocht op, ongezond om te verwerken ivm vrijkomende vezels.

Ik hoor graag uw mening en advies hierover.

Geef uw reactie aan Eric door op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 41045

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik lees "Ik val van mijn bureaustoel als ik lees hoeveel domheid sommige reacties weergeven"

en denk ah iemand die het begrijpt. Zelden zo'n afstand moeten nemen van mijn eerste indruk.

Eric,

 

Heb je wel eens gedacht aan "multifolie"

Wel redelijk kostbaar.

de werking berust deels op reflectie en deels op het isolatievermogen van stilstaande droge lucht.

Deze opmerking is verwijderd omdat deze in strijd is met het BouwProfs reglement. Het rechtstreeks en direct promotie maken van eigen producten is niet toegestaan. Dit om de leesbaarheid van ons forum te waarborgen.

tja PUR scoort goed en definitief. Gassen zijn er natuurlijk, maar die verdwijnen redelijk snel. Effectief en goed dampremmend. Comfortverhogend en energiebesparend dus.

Waarde Aldrik,

Ik snap jouw reactie niet. Nog los van de nieuwe minimum norm per 1.1.2012 van 3,5 Rd, hebben we toch ook het artikel gelezen in Cobouw van 8 augustus met de titel "Keuze voor pur-isolatie dom" n.a.v. het onafhankelijke rapport door Jan Bovenlander van Grid Consult uit Diemen.

Hier de PDF (in de hoop dat de  link overkomt). Groet, Wilco.

Ik ga morgen naar beurzen Milieu en Energie 2011 in Den Bosch, zal het daar ook nog een met collegae er over hebben, ongetwijfeld!

 

file://localhost/var/folders/c4/c4vYN7goHFiz31GUaDuffU+++TI/-Tmp-/com.apple.mail.drag/2011-Cobouw%20over%20PUR.pdf



Wilco Machielse zei:

Dag Eric,

Ik val van mijn bureaustoel als ik lees hoeveel domheid sommige reacties weergeven. Vroeger dacht ik ook wel eens dom, naar huidig inzicht: bijv. schelpen: zeer milieubelastend (vervoer!), het isoleert nauwelijks, elimineert wel geurtjes.

Als klusbedrijf voer ik tussen 'gewone' klussen Tonzon-opdrachten uit. Ik ken het systeem al 30 jaar van advertenties en dacht altijd "weer zo'n geitenwollensokken idee". Vanaf oktober 2010 weet ik beter.

Het is zó simpel doordacht, zo logisch!

Ik monteer in feite een thermosfles onder je vloer. Je kunt alles als in een laboratorium meten, maar bovenal is de praktijk de beste reklame. Klanten ervaren behaaglijkheid en zetten de thermostaat 1 of 2 graden lager. Het is passieve vloerverwarming, gebruikmakend van warmte in huis, die niet alleen maar stijgt.

Na het isoleren van spouwmuren, dak, dubbel glas, is de vloer het laatste sluitpunt: geen condens meer op het enkel gklas, maar op de vloer > je ziet het niet maar huismijten zijn er dol op.

PUR zoals de dochters van Eneco of Nuon het door je strot duwen: daar heb ik geen goed woord voor over > feitelijk bedrog. Na een (half) jaar is van de beloofde R 2,5 nog maal 1,8 over, feitelijk onvoldoende om zelfs voor 6% BTW te mogen tellen. De gassen zijn giftig (Poolse maanmannen spuiten het tegen alles onder de vloer), het wordt zo pokdalig aangebracht dat je door de slechte Lambda-waarde de kruipruimte aan het verwarmen bent. En niemand die het controleert, metingen verricht, garantie geeft.

Ik heb juist een opdracht binnen (met subsidie) van een zeer goed geïnformeerde en kritische klant in de Hilversumse Meent, waar nota bene onder bedtonnen broodjesvloer al Tempex-platen zijn bevestigd;ik ga daar de thermoskussens onder hangen. Hetzelfde in Almere Hout twee woningen waar 27 cm piepschuim onder het beton hangt (met luchtkanalen erin). De mensen lopen nu weer op sokken.

Ik ken een mevrouw in Utrecht (Tuinwijk), daar zit Tonzon al 20 jaar onder de vloer, ja beetje stoffig maar het principe werkt nog.

Brandbaar: klopt, maar alleen als je met open vuur werkt, en dan schroeit het wel, het wordt geen vuurzee. Maar de meeste loodgieters werken met knelkoppelsystemen en in beginsel hoeven ze er niet meer onder de vloer te zijn.

 

Grootste misverstand: je moet niet de bodem isoleren maar vlak onder de vloer. Dus geen Drowa, schelpen, kussens met korrels/parels. Wél de oranje bodemfolie: de kruipruimte wordt (nog) droger, originele ventilatie blijft intact, eventuele schimmel op houten balken verdwijnen.

 

Eerlijk duurt het langst. Het heeft ook 40 jaar geduurt voordat Asbest verbodem werd, misschien moet het 40 jaar duren voordat Tonzon écht erkend wordt.

Kijk op de site van Tonzon.nl (even beetje oog-scannen - het barst van de informatie) of mail mij:  wilco@klusklus.nl

 

Veel succes!!!!!

Beste Wilco, 

 

Ik begrijp dat je als klusser ook rond moet komen , echter is het wel zo netjes om eerlijk te zijn.

 

Tonzon kan zonder toezicht en controle door een ieder aangebracht worden dus ook door polen.

 

Het sprayen van de vloer middels polyurethaanschuim is niet alleen erkent als isolatiemateriaal door het bouwcentrum , maar juist de uitvoering ervan wordt streng gecontroleerd.

 

Deze specialisten hebben een spraycertificaat en worden gecontroleerd door het bouwcentrum http://www.ikobbkb.nl/  met al die doorvoeren in de vloer het zijn er al snel 20     (toilet afvoer, cv leidingen , waterleiding , gasleiding , afvoer vaatwasser , afvoer gootsteen , etc ) is het natuurlijk een must dat alle naden en kieren afgedicht zijn.  

 

Tonzon is niet naadloos en luchtdicht, er zijn in opdracht van tonzon rapportages geschreven rondom de eigen metingen die ergens uit 1985 stammen. ( de slager keurt zijn eigen vlees)

Het sprayen van polyurethaanschuim wordt uitgevoerd door specialisten die gecontroleerd worden door het bouwcentrum op kwaliteit van het uitgevoerde werk.

 

Resumerend Tonzon wordt niet naadloos en luchtdicht aangebracht de ruimte onder de hangzakjes blijft geventileerd en de oranje bodemfolie is om te voorkomen dat de hangzakjes scheuren door eventueel condensvocht.

 

Daarbij is reflectie tijdelijk omdat het op termijn dof uitslaat , bij deze is ons aanbod om deze zogenaamde isolatie uit coulance kosteloos te verwijderen mits de vloer daarna via ons ( http://maatwerk-isolatie.nl/ ) middels polyurethaanschuim geisoleerd wordt.

 

Wellicht dat de zogenaamde tonzon stichting   vloerenisolatie. org zich als doel kan stellen om niet langer op deze wijze mensen te misleiden. 

 

Onze leus is deze zomer      ton ga uit de zon kom in de schaduw daar is het lekker koel !

 

Met vriendelijke groeten,

 

Maatwerk-isolatie.nl

 

 



Frank Koster zei:

Dag Erik,

 

Als EPS al de voorkeur heeft (heeft idd lage milieubelasting) kan je ook kiezen voor een laag los op de modem aangebracht.

Dikte kan zelf gekozen worden met daarbij de Rc waarde.

De waarden op de ISSO lijst wisselen maandelijks. Wat nu goed is kan de volgende maand opeens slecht gewaardeerd worden.

Tonzon claim idd hoge waarden maar is niet conform gelijke methoden getest (kan ook niet)

Dat systeem staat erg onder vuur, ook met name ivm duurzaamheid (levensduur geplaatst systeem) en behoud van zijn werking (vermindering reflectie)

Wol is mijn inziens een fantastisch product maar niet in een natte omgeving als bijv. een kruipruimte.

Bodemhygrolatie incl. isolatie van de fundatie is ook een goede oplossing (eps in matrassen.)

Meest milieu vriendelijke is nog wel Biofoampearls los geblazen in de kruipruimte.

Filmpje te zien op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=j9iwzPSi2Ao

 

Uiteindelijk blijft het altijd een keuze waar de bewoner het beste gevoel bij heeft.

Of de Rc 2, 2,5 of 3 is maakt op de energienota nog maar weinig uit.

En het Label? Deze is volgende maand waarschijnlijk al weer anders :)

 

Groet Frank

 

Intussen heb ik mijn rapport over de "maatschappelijke overwegingen bij het in-situ aanbrengen van PUR-isolatie aan de onderzijde van vloeren" naar aanleiding van vele reacties geactualiseerd. Het betreft diverse aanvullingen, onder meer ten aanzien van isocyanaat, berekening van de milieuwinst en de internationale situatie. Het rapport is beschermd door copyright, commercieel gebruik is zonder mijn toestemming niet toegestaan. U vindt het in de bijlage.

Er bestaat nu ook een rapport dat ziet op de situatie in Vlaanderen, waar in de nieuwbouw gespoten PUR-isolatie veelvuldig wordt toegepast aan de bovenzijde van ruwe vloeren. Dat rapport vindt u op www.grid-consult.nl/rapporten. Ook de bijlagen bij beide rapporten vindt u daar.

Bijlagen:

ik vindt het altijd zo jammer, dat mensen alleen in hun eigen straatje praten.

Als de een de ander afkraakt en de ander de een afkraakt, hoe kan je dan ooit tot een serieuze discussie met inhoud komen.

Erg jammer allemaal.

En waar we allemaal aan voorbij lopen.
Wat is de wens van de klant???

Comfort
Vocht
Prijs

ieder isolatie materiaal heeft karakteristieke eigenschappen.
Eigenschappen die aan moeten sluiten bij de wensen van de klant.

En wij maar bakkeleien over welk materiaal het beste is, maar we weten nog niet eens wat de klant wil, en waarvoor het moet dienen!

Glaswol scoort bij NIBE milieu klasse anders als best!

 

Mis nog Vlas, Resol, Pir? Ik ben momenteel bezig met een onderzoek naar de juiste isolatie materiaal.

Deze is in het eind stadia, mocht je informatie willen dan kan je mij een bericht sturen!

Bij VIP isolatie is er 6 - 8 keer minder transport nodig in aanvoer en geen afval en dus ook geen afvoer transport.

Het NIBE is er helaas nog niet aan toe gekomen het te onderzoeken.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+