De bouw online verbonden.
Martijn Hultermans is User Experience Designer bij Philips Research. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vragen inzake de kostenopbouw voor bouwprojecten waar hij een goed antwoord op zoekt. Kan jij Martijn helpen?
Ik heb jullie hulp nodig! Ik wil graag begrip hebben over de ruwe kostenopbouw van een bouwproject. Het gaat me niet om exacte gegevens, maar om een ruwe schatting.
Onderstaand de opbouw waar ik graag gevoel voor zou krijgen. Ik heb het opgezet als een break-down die steeds verder in detail gaat. Als onderstaande niet duidelijk is, feel free om contact op te nemen!
Tags:
Martijn,
Door de voortschrijdende technologie kun je niet zomaar een percentage van de totale bouwkosten toeschrijven aan installaties. Het is geheel afhankelijk van het type gebouw en voor welke doelgroep het is.
Voor de onderverdeling kun je uitgaan van de STABU codering.
Als je goede cijfers wilt en een goed contact die verstand van zaken heeft zou ik je door willen verwijzen naar de heer K. van Olst. O&S consultants geeft jaarlijks een uitgave van vuistregels voor installatiekosten uit. Hieruit kun je per gebouwtype de opbouw van de installatiekosten opnemen. Dit is echter wel zonder de bijkomende kosten (ontwerp etc.)
Beste Martijn,
Informatie over bouwkosten en met name installaties zijn sterk afhankelijk van het type gebouw en het gewenste comfort in het gebouw. Kan hier wel informatie over verstrekken - kijk maar eens op www.slimlinebuildings.com en stuur een bericht naar zanden@slimlinebuildings.com
Ondanks dat het doel 'globaal' is, is dit in mijn ogen niet zo neer te zetten.
E.e.a. is geheel afhankelijk van de aard van het vastgoed (functie) en wat wel of niet wordt geincludeerd. De range in mogelijkheden is daarin nogal groot.
Wat is het doel van deze 'enquete'?
Martijn,
Ga voor een goede classificatie eens op zoek naar NEN 2634 (opvolger is in de maak overigens). Daar wordt aan de hand van de elementenmethode een door 90% van begrotend Nederland geaccepteerde classificatie beschreven.
Heb je dat scherp dan kun je nog niks - behoudens begrijpen hoe de kostenopbouw van andere projecten er uit ziet (er is een levendige handel in boekjes met projecten, op basis van die classificatie). Op basis van soortgelijke projecten ben je MISSCHIEN in staat een breakdown te maken voor je eigen project.
Onderstaande waarschuwingen van de collega's onderstreep ik ten volle, want de bandbreedte van het totaal van je project beloopt waarschijnlijk 250%. Succes is dus niet verzekerd.
Bovenstaand vermeng je bouwkosten met investeringskosten en er lijken ook functionele aspecten een rol te spelen - ook van Olst geeft daar geen getallen van.
Informeer eens bij de HAN naar de opleidingen Installatiekosten en/of Bouwkostendeskundige; daar vertellen we je hoe je dit feilloos kunt doen.
Ik ken gebouwen waar geen enkele installatie ooit is aangelegd tot op heden.
Vroeger had ik de neiging rollen met VMVK e.d. er uit te rollen en aan muren te schroeven.
Nu zeg ik alles zo laten als het is, niets aan doen, zeldzaam monument.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door