BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie heeft er meer ideeën voor een duurzaam / energie zuinige te bouwen woning? - RC 5

Pieter Jan Duineveld heeft in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag gesteld:

Wij beginnen over ca 4 weken met de bouw van een duurzaam / energie zuinige (zomer)-woning in Breezand, gemeente Hollands Kroon. De woning wordt traditioneel gebouwd, met een RC waarde van 5.

We zetten een zonneverwarmingssysteem (verwarming en sanitair) in van rivusol (vacuümbuizen) met een Daikin warmtepomp als na-verwarmer.
Vloerverwarming beneden, laag temp radiatoren boven. 
De douche wordt voorzien van een douche wtw. 
De luchtverversing met een Climarad systeem. 
Volledige dekking door een PV systeem, Canadiansolar / SMA.

zijn er fabrikanten die mee willen participeren? uw klanten kunnen deze woning een weekend/week gebruiken.

Zijn er mensen die nog goeie ideen hebben om mee te nemen?

Weergaven: 2901

Hierop reageren

Berichten in deze discussie



Harrie Lieverse zei:

Beste Pieter Jan,

Ik kan mij niet voorstellen dat deze woning alleen een "zomer" woning is. Gezien alle maatregelen zal deze zeker het hele jaar door gebruikt (kunnen) worden. Nog een aantal suggesties, maar gezien de periode voor start bouw is het de vraag wat u nog in het plan kunt meenemen.

Het is een energiezuinige woning, maar aan de hand van uw omschrijving kan ik niet beoordelen of het ook een duurzame woning is. Dat is toch erg afhankelijk van de materiaalkeus.

Een Rc van 5 is een mooie score. Gezien alle installatiemaatregelen zit je al bijna op passiefhuisnivo. Indien mogelijk zou ik zeker de Rc-waarde van het dak nog verhogen. Let ook op de U-waarde van de kozijnen, probeer deze zo laag mogelijk te krijgen om kouval/tocht te voorkomen.

Let op een goede luchtdichting, bij alle bouwkundige aansluitingen en te openen delen!

Een warmtepomp met vloerverwarming is behalve voor verwarming ook uitermate geschikt voor koeling.

Is er uitgezocht of dat ook op de verdieping, met de radiatoren, goed gaat. Zeker in de zomer zal je de slaapkamers koel willen hebben/houden. Eventueel toch vloer- of wand-verwarming/koeling overwegen op de verdieping?

Harrie Lieverse, DuurzaamBouwAdvies
 



Trudy Veldhof zei:



Trudy Veldhof zei:

Graag zouden wij je hiermee willen helpen.

Wij verwijzen graag naar www.Vision4energy.com

Onze systemen zijn goed te installeren in combinatie met de vloerverwarming, omdat beide systemen kunnen worden gebruikt met water van 28-45° C om te verwarmen, maar dezelfde systemen kunnen ook gebruikt worden bij koelen 10-20°C

Wij nodigen je graag uit in een bedrijf, (doen veel in de woningbouw) waar je al onze systemen in werking kunt zien, want dat is het enige bewijs, hoe het werkt en of het aan de verwachtingen voldoet wat jij voor ogen hebt.

Denk ook eens na over de decentrale ventilatie Breathing Window of wel ademend raam.Tot 85-90% warmteterugwinniong

Ik hoor graag van je.

Michel,

denk aan de koppeling tussen de boiler en de wasmacine en vaatwasser.

Gebruik de gratis zonnewarmte door een Alfa-Mix (leverancier DSS uit Enschede) te gebruiken, hoeft het water niet meer electrisch verwarmd te worden.

Vloerkoeling en verwarming is in principe duur, omdat deze systemen zeer traag zijn.

Heb je vloerverwarming op de begane grond, dan is het heel goed mogelijk de fiwihex systemen te gaan installeren op de bovenverdieping.

Gebruik vier pijps en je kunt met de fiwihex systemen koelen aan de zuidzijde en gelijktijdig b.v. verwarmen aan de noordzijde.

Maar je kunt ze ook helemaal inzetten voor koelen en dat is in 15 minuten te bewerkstelligen, terwijl je met vloerkoeling en verarming minstens 2 uur nodig hebt.

Geachte heer Duineveld,

Voor het energiezuinig en duurzaam bouwen van woningen zijn Passief Bouwblokken ideaal! Met deze blokken wordt een RC-waarde van meer dan 9 gehaald.

Graag verwijs ik u naar mijn website voor meer informatie: www.passiefbouwblok.nl

Uiteraard kan ik u ook een informatiepakket toesturen.

Mocht u nog vragen hebben, hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,

Monique de Vries

Beste,

 

de uitgangspunten zijn goed. Niet overdreven isoleren waardoor woning leefbaar blijft. Elektra opwekken dmv PV.

LTV is OK; Neem vloerverwarming alleen waar het voor bedoeld is (verwarmen van een koude vloer) en niet als hoofdverwarming (weinig energie-efficient). Neem als LTV radiatoren geschikte toestellen (dus geen plaatradiatoren); vb Jaga Strada met DBEPRO (verwarmen en passief koelen) of type Briza (hiermee kan ook actief/passief gekoeld worden);hierin kan ook een vraaggestuurd ventilatiesysteem obv CO2 worden toegevoegd zodat Climarad achterwege kan blijven. Lucht/water Warmtepomp gecombineerd met lucht/water warmtepompboiler met solarlus (op solarpanels aan te sluiten); heeft een efficënter energieverbruik.

Kijk op www.jaga.nl en www.secoia.nl

 

Beste Pieter Jan,

Graag toch ook nog een reactie of suggestie:

Als ik zelf zou bouwen of verbouwen zou ik dit niet traditioneel doen en energieneutraal (Rc>8). Toepassing van natuurlijke materialen (o.a. leem, houtvezel) etc. en volledig luchtdicht maken. Daarnaast zou ik alleen gebruik maken van vloer- en wandverwarming en toepassing van 3-voudig glas en eventueel decentrale WTW-luchtsysteem (zonder radiator).

Als je een onorthodoxe aannemer neemt, is dit ook voor een schappelijke prijs te realiseren.

Met kleine aanpassingen en de goede partij kan je een ECHTE stap maken.

NB Realiseer je dat jij (en eventueel je vrouw en kinderen) zeer veel uur in je huis doorbrengt; waarom dan nog pur-gisp en andere chemicaliën/vluchtige stoffen toepassen?

groet,

Theo

Geachte heer Duineveld,

Zoals Dhr. Nienhuys al aangeeft is het erg belangrijk een juiste keuze te maken m.b.t. je kozijn- en glassysteem. Momenteel kan Deceunink met haar niet Zendow #Neo serie u de laagste Uf-waarde leveren. Een lage Uf waarde gecombineed met een lage Ug (glaswaarde) kan een heel gunstig effect hebben op uw Uw-waarde en vervolgens de totale EPC waarde. Als u meer informatie wenst te hebben over het Zendow# NEO (standaard/premium) systeem dan vernemen wij dat graag van u. Bijgaand treft u de folder van het Zendow #NEO systeem, tevens hieronder een link naar een eerste kennismakingsfilm over het systeem.

http://www.deceuninck.nl/corporate/nl/pages/architect/zendowneo-mov... 

Mocht u verder nog informatie willen ontvangen dan vernemen wij dat graag.

Succes met de verdere voorbereidingen.

 

Mvg, Maurice van Dort

06-52065469

Bijlagen:

SAMENWERKEN=VERSTERKEN

Om een hogere Rc te behalen in de wanden en netto meer leef oppervlakte (tot 15% meer oppervlakte mogelijk) zou je gebruik kunnen maken van combinaties:

KingspanTEK bouwsysteem, 14,2 cm dik Rc=5,1, deze SIP plaat kan ook constructief worden toegepast, waarbij je kan denken aan een kanaalplaat vloer op de panelen gemonteerd.

Schroef je aan de buitenzijde de platen van E-brick hier tegen aan en voeg je deze af dan creëer je een schil Rc waarde van 6,4 !! bij een totale dikte van deze 2 elementen van 20 cm !!

De Kingspantek.nl platen kunnen ook worden gebruikt als vloer elementen en als je een droogleg systeem als vloerverwarming gebruikt, de Permatop van fa Blanke, dan is de reactie tijd van verwarmen/verkoelen nog maar 8 minuten icm tegels. Op deze 3,5 cm totaal hoogte vloerverwarming systeem kan men alle afwerkingen als vloerbedekking op verwerken, dit komt door het unieke ontkoppel mat systeem Permat ! De vloer heeft een minimale aanloop temperatuur van 29˚C nodig en heeft een oppervlakte temperatuur van 25˚C bereikt binnen 8 minuten, je creëert een controleerbare vloerverwarming systeem, daar waar warmte nodig is gebruik je het , daar waar het niet nodig is ook geen warmte/koude afgifte.

Ik sta je graag te woord en wil je de benodigde informatie verschaffen bij interesse,

Met vriendelijke groet

Hans Rutte

0643 664 770

hansrutte@hotmail.com

Interessante discussie, maar vergeet niet dat je ruim een half jaar geen CV nodig hebt, zeker als de zon c.q. het daglicht zijn werk kan doen door de ramen.

Let daarom goed op ventilatiemogelijkheden in voorjaar zomer en herfst.

Als de slaapkamers niet als studeer of speelruimte worden gebruikt zal de verwarming weinig aanstaan c.q. nodig zijn. De warme lucht van beneden verwarmt vanzelf de bovenverdieping.

's Nachts en 's zomers ook voldoende ventileren door grote roosters of klapraampjes is ook heel belangrijk.

WTW installaties vinden veel mensen benauwd en droog.

succes bij de bouw

vr.groet, Willem Kester 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+