De bouw online verbonden.
Enige tijd geleden hebben we op BouwProfs de discussie 'het is 2030, Nederland is energie-neutraal gehouden. Al met al een boeiende discussie, met evenzoveel oplossingen en visies.
Afgelopen week viel mijn oog op een interessante discussie tussen een redacteur van het platform Duurzaam Gebouwd en Onno Dwars, van VW Vastgoed. Onno Dwars stelde zich de vraag hoe de duurzaam gebouwde omgeving er in 2050 uit zal zien. 2050 is nog ver weg, maar de ontwikkelingen in duurzaamheidsland volgen elkaar snel op.
Onno Dwars deed een aantal interessante aannames, zo stelde hij dat PV-panelen de dakpannen volledig gaan vervangen, en dat huizen helemaal geen stroom meer hoeven op te wekken omdat alle stroom dan duurzaam wordt opgewekt.
BouwProfs is benieuwd naar de visie van jou op de duurzaam gebouwde omgeving in 2050. Welke trends verwacht je? En welke invloed zullen deze trends gaan hebben op de duurzaam gebouwde omgeving?
Geef jouw visie aan je collega's in de bouw en reageer via deze discussie.
Tags:
Het is eerder mijn wens dan mijn visie dat de gebouwde omgeving verder wordt doorontwikkeld, in de zin van, dat een dergelijk gebouw functionele oplossingen ondergaat en praktische veranderingen. Ook op gebied van duurzaamheid is mijn wens dat hier meer aandacht op wordt gevestigd. Daarom moet het accent ook op de bestaande woning voorraad liggen,ook ander bestaand vastgoed is nog veel winst te behalen. De trend zal zijn energieneutraal daar ben ik van overtuigd en de tweede stap is isoleren dit alles gekoppeld aan het energielabel. Nu nog onze regering mee en druk op de energieleveranciers dat zij een eigen invulling binnen dit concept ontwikkelen. Zodat zij ook een verdien model hebben maar ook hun verantwoordelijkheid nemen. Mijn visie hierin is alleen maar lange termijn denken anders niet.
er van uitgaande dat de maatschappij, zoals we die kennen nog dezelfde uitgangspunten heeft (sterk te betwijfelen overigens), en we met meer dan 8 miljard mensen op een steeds schralere planeet wonen, ... lijkt mij deze vraag volledig onmogelijk.
Mijn gedachte is dat de wereld er tegen die tijd heel anders uitziet. Technologie is verder, maar vooral, het gebrek aan resources heeft de wereld(handel) stevig in zijn greep.
Veertig jaar. (40)
Als ik kijk naar wat voor onzin er allemaal uitgekraamd is in 1970 over heden.
dan valt er over 2050 niets maar dan ook niets te zeggen.
Omstreeks 1970 waren er vele veranderingen die invloed hadden op bouw.
grootschalige opkomst van pur/piepschuim, hydraulische kranen.
plastic pijpen voor alle soorten leidingen.
.........Het heeft eigenlijk niets opgeleverd.
De hele bouw branche is een conservatief blok en dat begint al bij de opleidingen.
Zowel de beoordelende ambtenaren als de aannemers, tekenaars,
Alles komt uit dezelfde koker.
Er is nu een soort collectieve kopersstaking onstaan,
hebben en houden wat je hebt en veroer je niet.
En daar kan ik de mensen dan nog niet eens ongelijk in geven.
Want we worden gewoon constant belazert als het om gebouwen of huizen gaat.
makelaars, aannemers, banken, gemeentelijke overheid.
Ze spelen onder één hoedje.
Banken staan inmiddels bekend om mistige construkties om de boel verder uit te melken.
Het doet de wereld economie bijna wankelen begonnen als Amerikaanse huizencrisis
Ik ben tegen elke vorm van isolatie, NEN dit of dat allemaal onzin.
Zo komt de boel nog verder in het slop.
Zelf heb ik nog nooit enige vorm van isolatie gehad in hetgeen waar ik in woon.
Geen dubbel glas, geen muur isolatie, geen dak isolatie enzovoorts.
Ik ben nu tweeenzestig jaar en ik wil het graag zo houden wat isolatie betreft.
Want toch gebruik ik niet overmatig veel gas en electra.
Zelfs minder dan een gemiddelde per persoon.
..... Wat ik in de bouw constateer is dat het bouwen alleen maar makelijker geworden is
met al die machines tegenwoordig maar dat een eenvoudig huis alleen maar onbereikbaarder is geworden in vergelijking tot vroeger.
Even -door- extrapolerend, -
kan ik alleen maar meer pesimistisch zijn.
Staalbouw, doe-het-zelven, zijn afgelopen tijden ook meer toegenomen.
.......Wel warm en zuinig achter glas en zonnecel.
Een doorbraak zijn nu de zonne PV cellen.
En dan voornamelijk de prijs en de opbrengst.
Even een huisdakje dichtleggen kan nu al van een jaarsalaris.
ongeveer €300 pm² à 100mtr² totaal
Alleen hebben we het dan nog niet over de aanbrengkosten e.d.
Over veertig jaar zullen we wel op dezelfde manier doorsukkelen denk ik.
In 2050 leven we in een circulaire economie met kleine gemeenschappen die zelfvoorzienend zijn en waarbij welzijn centraal staat. Dit is niet alleen een wens, maar bittere noodzaak. De wal zal ergens in de tussentijd het schip hebben gekeerd, door piekolie, klimaatverandering en eindige grondstoffen. Gemeenschappen zullen daarom het heft in eigen handen gaan nemen en zich in balans met haar omgeving en natuur gaan opstellen. De gebouwde omgeving gaat hier een belangrijke rol in spelen, omdat elk gebouw (voor een gedeelte) in eigen energie gaat voorzien en geoptimaliseerd wordt voor haar rol in de kringloop. Interessanter nog wordt de landschappelijke ordening, omdat vraag en aanbod van input en output (energie, materialen, afval) elkaar gaan opzoeken zodat kringlopen lokaal gesloten kunnen worden. Er zal hierdoor een mix van industrie, wonen en lokale voedselproductie ontstaan met een hele grote onderlinge verwevenheid en betrokkenheid. Dit vergt een volledige verschuiving in mentaliteit, maar biedt een hoopvolle en gezonde toekomst!
In 2050 leven we in een economie die zelfvoorzienend is. Mens en milieu staat centraal in de bebouwde alswel onbebouwde omgeving. Voor wat betreft de bouw; er zal richting, en in 2050 steeds meer energienuetraal gebouwd gaan worden. De bekende drie p's People, Planet, Profit zijn een cruciaal onderdeel in de maatschappij geworden.
Kortom: Duurzaam (vraaggericht) bouwen, ontwikkelen en beheren.
Ik denk dat er wel wat anders centraal staat.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door