De bouw online verbonden.
Marcel Abeling stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:
Bij een bestaande rijtjeswoning wil ik de berging uitbreiden. Hoeveel mag ik bijbouwen. Een regel zegt dat ik maximaal 50% van het achtererf mag bebouwen. Dit is helder. De tweede regel zegt max. 30 M2. De vraag is of dit in- of exlcusief de orginele berging is.
Volgens mij is dit exclusief, omdat er gesproken wordt over max 30 m2 aan vergunningsvrij (nieuw en bestaand) Als de bij de woning orgineel behorende berging 6 m2 is, mag ik dus 30 m2 uitbreiden. (mits dit binnen de max. 50% regeling valt. ) Is dit de juiste zienswijze?
Tags:
Volgens mij heb je het anwtoord op deze vraag zelf al gegeven. Ik neem aan dat de regels uit het bestemmingsplan komen. Dan lees je dus dat 50% van je achtererf mag worden volgebouwd tot een maximum van 30 m2. Een typische omschrijving van een ambtenaar die uitersten wil vaststellen.
Marcel,
Ik zou als ik jouw was dit even navragen bij de gemeente, want zoals je al schrijft kan je dit op 2 manieren uitleggen.
Succes.
buiten de 2,5 m zone van de achterzijde van de woning mag je inderdaad 30 m2 vergunningsvrij bouwen. Niet hoger dan 3 m, maximaal 10 m lengte op de erfgrens. Mogelijk kan er nog meer vergunningsvrij, maar dat is afhankelijk van het ter plaatse geldend bestemmingsplan, dus niet in het algemeen te zeggen.
Het aantal m2 bijgebouwen wat je mag bouwen binnen de regels van het bestemmingsplan mag je tegenwoordig ook in jou situatie vergunningvrij bouwen. Daarbovenop mag je nog extra maximaal 30m2 vergunningvrij bouwen. Er is altijd de grens van maximaal 50% bebouwing van het achtererf. De bestaande bebouwing wordt hier inbegrepen en moet je dus meetellen als bebouwd oppervlakte.
Dus kort samengevat. Je mag bouwen volgens het bestemmingsplan, is 30m2. Daarbovenop mag je maximaal 30m2 vergunningvrij bouwen. Dus totaal 60m2 bebouwing. Echter als 50% van het erf minder is dan die 60m2 mag je dus maximaal die 50% bebouwen. Dit kan tegenwoordig allemaal vergunningvrij. Alle nieuwe en bestaande hoeveelheid aan bebouwing wordt opgeteld tot de maximum van 50% van het erf.
Dit is iets wat ik altijd met de gemeente zou afstemmen om misverstanden te voorkomen. Het komt vaak voor dat de 30m2 minus de reeds aanwezige uitbouwen wordt gehanteerd. Zelfs al is deze onderdeel van de originele bouw. Het bestemmingsplan laat het maximaal toelaatbare bouwvlak zien. Alles wat (al) buiten dit vlak ligt valt onder de 30m2, althans dat is mijn ervaring.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Mvg, Robert van Moorselaar
Marcel,
Je hebt m.i. al goede tips gekregen, wellicht kan ik je nog inspireren met een mooi overzicht van innovatieve gerealiseerde plannen
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwp&v=Mj0Y2EDnxBc
Succes met het ontwerp,
Marcel van Mierlo
daarom bij de gemeente navragen en niet naar een vergunningmakelaar luisteren, deze rekenen vaak te ruim.
volgens Wabo mag er 30 m2 vergunningvrij worden gebouwd, waarbij maximaal 50 % van het achtererf bebouwd mag worden. Dus met een achtererfgebied van 40 m2 mag je geen 30 maar 20 m2 vergunningvrij bijbouwen. Als er voor de 'originele berging' een bouwvergunning is verleend telt deze niet bij de 30 m2 aan vergunningvrije bouwwerken, maar er moet wel gekeken worden naar de maximale 50 % aan bebouwing. Even de originele bouwvergunning erbij pakken en je weet het.
Wellicht biedt het geldende bestemmingsplan nog ruimere bouwmogelijkheden. Deze kunnen ook vergunningvrij worden uitgevoerd mits .... maar dit moet je bij de gemeente navragen.
Je kunt het natuurlijk ook altijd even checken op het omgevingsloket online zie https://www.omgevingsloket.nl/ (en bestemmingsplan checken bij de gemeente uiteraard)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door