BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welk project waar jij aan (mee) gewerkt hebt vind jij het toonbeeld van duurzaamheid?

Op BouwProfs gaan we de beste duurzame projecten van de afgelopen jaren op een rij zetten.

Vandaar dat we aan jou vragen een project te noemen waar jij aan mee gewerkt hebt en dat jij beschouwt als het lichtende voorbeeld van duurzaam bouwen.

Laat het ons weten, met de motivatie waarom het zo'n mooi voorbeeld van duurzaamheid is. Foto's kan je toevoegen als bijlage in het vak waar je kunt reageren bij de tab 'Bestanden uploaden'.

Weergaven: 2626

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een lichtend voorbeeld is nadenken over wat duurzaamheid van bouwwerken is en hoe je dat kunt bepalen. De Europese normcommissie CEN/TC 350 heeft de afgelopen 5 jaar een set normen ontwikkeld om hieraan invulling te geven.

NEN-EN 15978 Calculation methods

NEN-EN 15804 Product catergory rules.

Allemaal dezelfde regels om duurzaamheid te bepalen?

De woning Ekodomus van Mathilde Wansdronk is van schets tot in gebruikname volledig in eigen beheer bedacht, getekend, voorbereid, uitgevoerd en opgeleverd. De woning in Park16Hoven wordt duurzaam, ecologisch en CO2-vrij.

Bijlagen:

Ja zker hier doe ik ook aan mee!

Veldhuizerschool in Ede. Passiefhuis basisschool. Vorige week nog uitgeroepen door het agentschap NL en Bouwstenen voor sociaal als de meest frisse school van dit moment.

Een mooie prestatie van een goed ontwerpteam: Jorissen simonetti architecten, Bartels, Innax, Hartmanbouwvisie (opdrachtnemer ontwerpteam) en ik zelf BouwQuest. Zij hebben samen integraal ontwerp gemaakt die goedkoper is geworden dan het budget wat we hadden.

Ook bouwbedijf van Ree en hellebrekers installaties moeten we niet vergeten allen hebben ervoor gezorgd dat het een mooi staaltje van duurzaamheid is geworden.

Bijlagen:

De Duurzame Tempel. Een rijksmonument uit 1915, gerenoveerd en vergaand verduurzaamd. Maar dan zonder kierdichting, zonder dampremmende folies, zonder achterzetbeglazing en zonder ingewikkelde balansventilatiesystemen. Enkel glas en weinig isolatie (Rc>1,5!), maar balans in energie tussen zomer en winter.

Een tevreden gebruiker (ziekteverzuim met ruim een procentpunt gedaald onder meer door het gezonde binnenklimaat), een tevreden ontwikkelaar en een tevreden eigenaar (TRIODOS), want waarde toegevoegd door goede verduurzaming.

Van Label G naar A (net gaan A+, blijkt uit monitoring over het afgelopen jaar, een storing in het systeem zorgde voor wat extra energieverbruik, hetgeen ons net 0,03 punten kostte).

Toepassing van WarmBouwen werkt, zie http://www.kbng.nl/nl/projecten/portefeuille/de_tempel en www.warmbouwen.nl

Het TransPort gebouw op Schiphol Oost is het hoofdkantoor van transavia.com, Martinair en KLM Cargo. Ontworpen door Paul de Ruiter en bomvol duurzame keuzes. Wil je tot in de details weten welke? En hoe de drie organisaties zelf omgaan met duurzaamheid, klik dan op http://transport.greencode.nl/ (de Greencode smartphone site van TransPort).

Communicatie over duurzaamheid van het TransPort gebouw wordt verzorgd door Greencode. In het hele gebouw vind je Greencode logo's met een QR-code. Wie die QR-code scant ziet direct op zijn smartphone wat er duurzaam is op die locatie.

Meer weten? Kijk op www.greencode.nl

Bijlagen:

Bij deze, een project in massiefhout. Voor diegenen die het belangrijk vinden, C2C gecertificeerd.

Een woning voor een ouder paar die op hun oude dag in een ultieme woning willen wonen. Het binnenklimaat is ongeevenaard door de natuurlijke materialen die bijdragen aan een constante temperatuur, uitstekende vochthuishouding en stralingsbeperking. Passieve energiewinning door de correct geplaatste grote raampartijen, temperatuurtraagheid op een natuurlijke manier door de massa van de houten wanden en met respect voor de natuur door om de waardevolle bomen heen te bouwen. Tevens volleding demontabel en herbruikbaar. Ventilatie gebeurt op een volledig natuurlijke manier door een verhoging in het dak met op afstand bediende ramen. Warmwater middels een lucht-warmtepomp en verwarming -mocht het nodig zijn- via een klein gedeelte vloerverwarming of de houtkachel.

Duurzaamheid is behalve energiebesparing ook gezond wonen.

Voor meer foto's en info kijk op a+ architects

Bijlagen:

Project: Nieuw Provinciehuis Friesland, Leeuwarden

Onderdeel: Vaste inrichting, deel losse inrichting

Dit project is een voorbeeld van duurzaamheid omdat na de gebruiksperiode van ca. 15 jaar de gehele (maatwerk)levering gelijkwaardig hergebruikt wordt.

Wij zijn vrij laat (DO fase) bij het project betrokken geraakt en  hebben op verzoek van de provincie een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Al snel bleek dat vrijwel het gehele ontwerp verduurzaamd kon worden.

Op gebied van materiaal gebruik, constructies, toxiciteit, functionaliteit, logistiek etc.

We kregen de opdracht om een klein deel van het project, de buffetten van het restaurant, uit te werken. Het resultaat: CO2 reductie, > 90%; reductie niet-recyclebare materialen > 95%; reductie toxiciteit ( lucht- en huidemissie) > 90%. Gelijktijdig is de functionaliteit en flexibiliteit significant toegenomen. Ondanks deze toch uitzonderlijke resultaten, was de belangrijkste factor: de kosten. Deze zeer hoge mate van duurzaamheid kon gerealiseerd worden zonder meerkosten.

 

Vervolgens hebben we de opdracht gekregen voor de verduurzaming van de vaste inrichting van het ca. 20.000 m2 grote gebouw en weer later voor een groot deel de losse inrichting en een deel bouwkundig interieur.

Wat we hebben gedaan?

Het ontwerp van architectenbureau OTH hebben we getransformeerd naar optimaal duurzaam, waarbij het ontwerp, details en look and feel volledig overeind gebleven zijn. Materialen zijn vervangen door materialen zonder toxische bestanddelen. In het project is bv geen mdf, spaanplaat, multiplex of andere formaldehyde of MDI houdende materialen verwerkt. De hoeveelheid materiaal is sterk gereduceerd door slimme  constructies en weglaten van overbodig materiaal. 

Alle onderdelen zijn zeer eenvoudig de demonteren. De constructies zijn opzettelijk geengineerd voor het voorkomen van NRH's (Non Recyclable Hybrid) Een groot deel van het project is afgewerkt met de door ons ontwikkelde HFU™ techniek waarbij de afwerklagen van  panelen, deuren en stoffering zonder lijm, nietjes etc. aangebracht worden en in seconden weer verwijderbaar zijn voor vervanging en/of gelijkwaardig hergebruik. Een voorbeeld zijn de ca. 1000 deuren van de werkplek-kasten. De functie van de kasten zal in de toekomst niet veel veranderen. Echter na 15 jaar of eerder kan de wens ontstaan de kasten een andere uitstraling/kleur te  geven. Bij een standaard (metalen) kast zou dit betekenen ontlakken en opnieuw spuiten met een enorme logistieke organisatie, impact op het werkproces en hoge kosten. In het provinciehuis is het nu een kwestie van alleen kleurlaag vervangen, op locatie, zonder verstoring van het werkproces met zero logistiek en een minuscule investering.

Er is veel aandacht geweest voor flexibiliteit, de mogelijkheid voor de provincie om snel, eenvoudig en zonder meerkosten te kunnen wijzigen tijdens de gebruiksperiode. 

Alle elementen zijn knockdown vervoerd en kunnen (tijdelijk) knockdown worden opgeslagen. Een uitkomst voor kantoorgebouwen met wisselende vraag/bezetting en beperkte opslagruimte.

 

Dan terug naar de opening: volledig gelijkwaardig hergebruik na 15 jaar. Het project kent een terugnamegarantie: PRP (Pre Returnable Procurement). We hebben een contract afgesloten tussen de provincie en de (toe)leveranciers waarin vastgelegd is dat na de gebruiksperiode de provincie de levering retour geeft en de (toe)leveranciers de levering retour neemt voor gelijkwaardig hergebruik waarmee de duurzame ambitie van zowel de provincie als adviseur geborgd is en de vele tonnen grondstof en energie voor dit project gegarandeerd behouden blijven voor toekomstige generaties.

 

Voor de sceptici onder ons: het volledige transitie-traject is volledig binnen het budget (voor een conventionele uitvoering) gerealiseerd.

 

 

Bijlagen:

Een prachtig voorbeeld van duurzaam bouwen is de onlangs in gebruik genomen Venco Campus in Eersel (zie www.vencocampus.com). Het is een energieneutraal gebouw. Dat is bereikt door veel te besparen (veel daglicht en een bewezen hoge kwaliteit thermische schil: Rc= 7, qv10=0,15) en ca 12.000 m2 pv-panelen op het dak. Duurzaam bouwen is in dit project vormgegeven middels Slimbouwen en Breeam-nl. Bij Slimbouwen gaat het om Flexibiliteit in toekomstig gebruik, Reductie van materialen, Efficientie in bouw- en gebruikskosten en Duurzaamheid. Breeam-nl is een internationaal keurmerk voor duurzaam bouwen dat ook heel goed gebruikt kan worden om het proces aan te sturen. Het geeft een brede invulling van het begrip duurzaamheid (www.breeam.nl). Bij de Venco Campus is vooral gescoord op de thema's management (bouwplaats en kwaliteitsborging); gezondheid; energie; transport en land en ecologie. De totaal score zal waarschijnlijk "excellent" worden. Het gebouw heeft bij de opening als 2e in Nederland het certificaat "Slimbouwen" gekregen. Bijzonder is verder dat het gebouw met al haar gerealiseerde ambities niet duurder is dan normaal (zonder duurzame ambities). Dit is met name bereikt door op een andere manier te bouwen (zonder hoofdaannemer) en met zeer lage faalkosten.

Bijlagen:

Het happy energy huis. www.happyenergyhuis.nl

 

Een milieuvriendelijk huis ontworpen volgens het Gezond & Energiezuinig Wonen concept van Boparai Associates Architecten.

Een woning waarbij primair gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ventilatie en passieve opwarming. Gebouwd volgens de ‘Back to Basic’-principes, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en ingewikkelde installaties die vereisen dat ruimten hermetisch moeten worden afgesloten. Door gebruik te maken van de meest duurzame energiebron, de zon, kan het energieverbruik, en daarmee de woonlasten zeer laag worden gehouden. Wat je noemt Happy Energy!

 

 

De oprichting van de Academie voor Gezond Bouwen en het Instituut voor Bouwbiologie + Ecologie Benelux, waarbij we de opleiding tot bouwbioloog IBB/IBN nu ook in Nederland en België kunnen aanbieden.

Een enorm waardevolle samenwerking op internationaal niveau met nationale betekenis voor architecten, bouwkundigen, woningcorporaties, woonconsumenten, geneeskundigen e.a. om de uitdagingen van onze tijd op een verantwoorde en vooruitblikkende manier te integreren in de bebouwde omgeving.

Net dat stapje duurzaamheid dat we in veel projecten missen. 

www.bouwbiologieibb.com

Vlak voor de bouwvak hebben wij 't Ravelijn in Steenwijk opgeleverd. In deze school voor speciaal onderwijs zijn, met dank aan de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel, een aantal duurzame investeringen gedaan.

De volgende maatregelen m.b.t. duurzaamheid zijn getroffen:

- thermische schil extra geïsoleerd, Rc = 5,0 m2K/W, met hoogwaardige isolatie.

- trippleglas, u-waarde 0,7.

- isolerende aluminium kozijnen, u-waarde 1,4

- luchtdicht detailleren en bouwen

- PV cellen op het dak

- aandacht voor materiaalgebruik (C2C)

Kijk ook op http://www.bouwkundepro.nl/duurzaam-bouwen-in-autodesk-revit-te-ste...

voor meer informatie en foto's.

Bijlagen:

Met het ECOBEN system kan men eenvoudig en economisch elke bestaande woning of nieuwbouw (bijna) energieneutraal bouwen of verbouwen.  Hiervoor zijn geen waterkeringen, geen spouwmuur, geen spouwankers of extra fundering meer nodig en wordt het gebouw compacter, goedkoper en 100 % vochtvrij.
Lees meer op http://www.cruysberghs.be/reaxyl-product-brochures/
Waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan.
Groeten
Vochtadvies

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+