De bouw online verbonden.
Beste Bouwprofs,
In mijn installatie technisch advies werk, kom ik de volgende bouwkundige vraag tegen:
"twee ruimtes worden gescheiden door een muur met een 60 minuten brandvertragendheid. nu is er in het midden een kantoortje. mag dat kantoortje bestaan uit twee muren van 30 minuten?" .
schetsje:
_60 min_________________________30 min_____________________60 min______
l l
l l
l l
l l
l________30 min_______
En zo nee, (want dat is het antwoord denk ik ) welk artikel moet ik aan voeren om dit te onderbouwen?
Tags:
Beste,
Als je een duidelijke beschrijving geeft van het probleem en deze wil mailen naar Dijkv.g@gmail.com, dan zal ik deze vanmiddag voorleggen aan de brandweer. Heb namelijk om 16.00 een afspraak met hen.
Groet;
Gerwin van Dijk
je moet het kantoortje beschouwen als een apart brandcompartiment. als je voldoet aan BB 2.84 zou je m.i.het zo mogen uitvoeren: het lijkt me goedkoper om het kantoortje echter bij één van de andere compartimenten te trekken, om te voorkomen dat je een aparte vluchtweg ervoor moet aangeven.
Het mag, onder de voorwaarden, dat de twee zijwanden ook 30 min brandwerend zijn, alsook de evt ramen en deuren. Ik ga ervanuit dat de wanden tot aan hetzelfde plafond doorlopen.
Ik denk echter dat het goedkoper en eenvoudiger is de wand 60 minuten te laten
Wat Jan zegt is correct en het plafond dient het bouwkundig (structurele) plafond te zijn en niet een systeemplafond. Het lijkt me ook eenvoudiger en goedkoper om de 60min wand door te late lopen. Deze site toont hoe zo'n wand er uit kan zien, indien het een metalstud wand is met gipsplaten. http://www.knauf.nl/show/nl/product/map/568/Wandsystemen
GertJan
Je moet er even bij vertellen welk soort muren het moeten zijn ,dragende of niet dragende zijn en de hoogte van de wanden zijn van belang ,incl de afdichting van de naden en plafond ,als het niet dragende wanden zijn raad ik je gipswanden aan van masterwall ,ga op hun site eens kijken daar staat veel op bij ontbrandbaar ,en het is een makkelijk produkt met geen te hoge kosten
Allemaal bedankt voor de info, hier kan ik mee verder.
Hoi Gert-Jan
Je kunt deze vraag , met een duidelijke beschrijving sturen naar Info@ knauf ,.nl maar ook naar onze technische dienst bellen 030-2473389, op deze afdeling zitten mensen die dit precies voor je kunnen uitzoeken, zodat je meteen antwoord hebt
vriendelijke groet
Erik Oeben
Hoi Gert-Jan,
Zonder in detail te treden over het materiaal gebruik stel ik je de vraag:
Waarom zou je deze variant op de uitvoering willen overwegen? De oplossing die je ter discussie stelt levert meer werk op in de uitvoering en zijn er meer aspecten waar je rekening mee én toezicht op moet houden tijdens de uitvoering en zal ook nooit financieel voordeel opleveren.
In een hypothtische situatie moet na uitvoering van jouw voorstel ook in gebruiksfase de ruimte vallen onder brandveiligheid. Er zal een deurdranger op moeten komen en de Brandweer zal eisen stellen aan het gebruik van de ruimte (b.v. geen opslag brandbare materialen). Het ontkoppelen van de "hinderlijke deurdranger" wat in de praktijk veelvuldig gebeurt levert direct een reductie op t.a.v. de begrenzing van het brandcompartiment.
De brandweer zal uitgaan van het principe van vrije indeelbaarheid van de totale ruimte binnen één brandcompartiment gedurende de levensduur van het pand. Doordat handhaving van de indeling tijdens de gehele gebruiksfase niet gegarandeerd is zal dit ook gelden voor de begrenzingen van de Brandcompartimentering.
Nu, op dit moment in ontwerpstadium weet en accepteert men eventueel jouw variant, over een aantal jaar toekomstige andere gebruikers van het pand niet. Aangezien wijzigen van een indeling van een gebouw vrijwel altijd vergunningsvrij is kan dit er toe leiden dat er geen 60min maar 30min gegarandeerd is! Indien er in zo'n situatie een brand ontstaat kan er branddoorslag plaatsvinden en loop je het risico dat de maatschappij van de brandverzekering niet uitkeert!
Het is mogelijk dat jouw variant het formeel overeenkomstig de regelgeving mag worden uitgevoerd maar mijn advies is maak het jezelf niet moeilijker dan nodig, neem geen risico t.a.v. toekomstig gebruik. Je voorstel is ingewikkelder dan de wand in zijn geheel 60min WBDBO realiseren. Het is makkelijker uitvoerbaar en minder omslachtig dus goedkoper.
Het aanzicht van de doorgetrokken wand bij zelfde materiaalkeuze blijft gelijk, geen hinderlijke visuele overgangen en geen onnodige risico's t.a.v. Brandveiligheid en Brandverzekering.
Ik wens je een verstandige beslissing toe.
Vriendelijke groet,
Eduard Rutten | ER design2build
Goede feedback over de toepassing van wanden.
Met het oog op de toekomst is het ook raadzaam om te bedenken of er kabelmutaties gaan plaatsvinden. Om het pand in de toekomst ook altijd brandveilig te houden, dus ook bij tussentijdse kabelmutaties. Hier wil je als klant uiteindelijk zo min mogelijk onderhoud hebben en een duurzame oplossing welke jaren mee gaat. Kijk eens naar EZ-Path. Eenmalig plaatsen in betonnen muren of metalstud wanden dan altijd mogelijk om kabels toe te voegen, zelfs leeg al brandveilig.
http://www.youtube.com/watch?v=yrcZU4EhCXA
Vriendelijke groet,
Rens Verhagen, Legrand Nederland
onvoorstelbare antwoorden...volgens mij wordt hier een beetje te simpel gedacht.
is de 60 min brandwerende muur een brandscheiding tussen brandcompartimenten, rookcompartimenten?
waar komt de nieuwe scheidingslijn als deze scheiding minimaal 60 minuten moet bedragen?
krijgt het kantoortje een eigen brandcompartiment? en hoe zit het dan met vluchtroutes vanuit dit brandcompartiment?
Maar waarom überhaupt 30 minuten brandwerendheid aanhouden als 60 minuten brandwerendheid voor een wandje weinig meer kost? Eduard Rutten heeft volgens mij nog het meest praktische antwoord gegeven en ik zou je dan ook aanbevelen om de 60 minuten wand 60 minuten te laten en niet ter plekke van het kantoortje te verlagen naar 30 minuten. Met een beetje cellenbeton of iets dergelijks heb je dit zo bereikt.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door