De bouw online verbonden.
Mijn eigen huis (dijkwoning 1920, 1947, 2002) zit wat ingewikkeld in elkaar, en de W-installatie is ook een ratjetoe geworden. Het 'voorhuis' (2/5 van het woonoppervlak) aan de dijk renoveren we nu rondom tot een isolatiewaarde van ruim Rc=3,5 m2K/W. Hier een traditioneel CV-systeem met stalen leidingen.
Het 'tussenhuis' (1/5 woonopp.) heeft en nieuwe b.g. vloer met Rc ruim 4 en vloerverwarming (25m2). Het 'achterhuis' (2/5 woonopp.) uit 2002 heeft op papier een Rc van 2,5, en een CV-systeem met radiatoren en kunststof leidingen. Hier hangt een steunpomp om het water rond te pompen, anders werd het niet warm.
Nu het voorhuis al 1/2 geisoleerd is, is het in het achterhuis niet warm te krijgen (thermostaat hangt voor). De CV keter is 12 jaar oud (Intergas HR combi 28 kw) en zou gaat het over niet al te lang begeven. Om te voorkomen dat ik dan meteen een nieuwe ketel moet kopen wil ik me nu vast orienteren. Als ik iets doe, zoek ik naar duurzame en betaalbare oplossingen. Mijn installateur is welwillend, maar geen adviseur, dus altijd ad hoc oplossingen. Ventilatie is natuurlijk, met decentraal continu afzuiging op (2) badkamers en toilet.
Wie kan mij verder helpen, zodat ik op korte termijn het systeem beter kan regelen, en op middellange termijn tot een duurzamer systeem kan komen? Integrerend advies of tips waar ik kan zoeken.
Tags:
Het meest verstandige is om de ketelbesturing te voorzien van een weersafhankelijke regeling die aangestuurd kan worden via een in te stellen (dag/week) tijdschema.
De radiatoren moeten dan worden uitgerust met thermostatische knoppen.
Mogelijk een aparte thermostaat ophangen voor het gedeelte met vloerverwarming.
Het probleem zit in het aansturen van de warmteverdeling en niet in de ketel zelf, dus met de bestaande ketel kun je al een goede oplossong maken
Hallo Esteban, een mooie case schuif je hier naar binnen. Ik denk dat we zo maar 'n miljoen woningen hebben waarbij de isolatie waarde van oud en nieuw sterk verschild en waarbij één ketel de woning warm moet houden. Op korte termijn zou je de thermostaat in het koudste deel moeten plaatsen en in de warme delen de radiatoren moeten voorzien van thermostaat kranen. dan blijft de ketel in ieder geval warm water geven als het te koud is. Als je de koude ruimtes gedurende lange tijden niet gebruikt, dan staat alleen de ketel wel vaak overbodig warm water rond te pompen, ook al heb je de radiatoren daar dicht gedraaid.
Afhankelijk van je bouw- en gebruiktsplannen zou ik een nieuwe regeling plaatsen eventueel zelfs per 3 zones. fabrikanten kunnen je hiermee verder helpen, ze hebben dit vaker in behandeling dan kleine ambachtelijke installateurs. succes.
Hoi Esteban,
Een duurzame blik in de toekomst in dat je over gaat naar lage temperatuursverwarming, dus overal vloerverwarming of een andere lagetemperatuur afgifte systeem. Door een lage temperatuurverwarming heb je een hoger comfort en hoger rendement op de ketel. Wil je nog verder gaan kan je altijd overstappen op een lucht/ water warmtepomp. Dit is alleen een blik in de toekomst en is nog niet een oplossing voor de komende winterdagen.
Zoals de heer Hooft al aan geeft zit het in de warmte verdeling. Het voorhuis is eerder warm dan het achterhuis. Je ketelregeling zit in het voorhuis en zorgt ervoor dat de ketel uit gaat. Je zou dit inderdaad kunnen oplossen door thermostaatkranen toe te passen, maar wil je dit gelijk even aanpassen kan je ook de radiator kranen een stuk dicht draaien, zo wordt het daar minder snel warm en kan er meer water naar het achterhuis (dus warmte). Moet je natuurlijk wel de radiator kranen in het acherhuis goed open zetten.
Voor wat betreft de ketel is onderhoud erg belangrijk voor de levensduur, dus als er voldoende onderhoud is gedaan dan overleeft hij de winter wel. Als er dit jaar nog geen onderhoud heeft plaatsgevonden dan zal ik dit alsnog laten doen, want de ketel begeeft het altijd wanneer het je niet uit komt en het erg koud is.
Groetjes,
Roy de Bruijn
in princiepe ben je het beste bezig wanneer je eerst isoleerden dan pas aan de installaties gaat sleutelen.
Wanneer je slechte een CV installatie wilt houden is de oplossing van Weiringa goed. Als je isoleert wordt je Cv ook minder belast en gaat langer mee.
Als je oude stalen leidingen hebt zou je misschien ook een vuil/ijzer filter in de leiding kunnen zetten Spritotech.
denk eens aan een danfoss living connect systeem,
Of Honey well Evo-home
dan krijgt iedere ruimte zijn eigen gedrag, ben je niet buiten temperatuur afhankelijk!
bespaart een hoop energie!
Voordeel iedere ruimte onafhankelijk regelbaar!
Omdat ik dertig jaar in verschillende dijkhuissituaties gewoond heb heb ik er een bijzonder bouwsysteem voor ontwikkeld. Het lost al die eigenaardige problemen er van op.
Beste Esteban,
Het antwoord is zo simpel, je hebt het antwoord zelf al gegeven.
Het voor- en middenhuis is gerenoveerd (goed geisoleerd) Hier hangt de thermostaat.
Het achterhuis is veel minder geisoleerd en mogelijk nog hier en daar kieren.
De thermostaat in het geisoleerde gedeelte voeld dat het warm is. (in het achterhuis nog niet.) de ketel slaat uit, dus de situatie blijft zo.
Als het achterhuis ook goed geisoleerd is, zal het al veel beter gaan.
Eventueel kun je met een tweede thermostaat en een regelklep het achterhuis separaat bedienen.
Extra vermogen aan radiatoren in het achterhuis zal ook schelen.
Besten,
dank voor de antwoorden, het klinkt meteen een stuk minder ingewikkeld als jullie er over praten.
- radiatoren knijpen met de kranen doe ik inderdaad al, en dat helpt al redelijk, tot de buitentemperatuur erg schommelt, dan is het niet optimaal.
Denk dat de thermostaat verplaatsen op korte termijn de beste oplossing is, met radiatorkranen in het gerenoveerde stuk (achterhuis heeft deze al, maar staan altijd helemaal open).
- de ketel krijgt goed onderhoud, maar is twee jaar geleden helemaal ontkalkt omdat hij dicht zat. Er is dus steeds onzekerheid over hoe lang hij nog werkt.
@ Jacques: wil je een tipje van de sluier voor ons optillen?
jacques serle zei:
Omdat ik dertig jaar in verschillende dijkhuissituaties gewoond heb heb ik er een bijzonder bouwsysteem voor ontwikkeld. Het lost al die eigenaardige problemen er van op.
Vooral bij een oude dijkwoning zijn er altijd rare verschillen zeker als er in de loop van
de tijd hier en daar iets is bijgebouwd. Verzakkingen lijken ook heel normaal. Dat
betekent dat niet alle hoogteverschillen het zelfde zijn. Om dit overkomelijk te maken
ben ik een "organische manier van doen" gaan gebruiken. Noem het maar polderen of
zo. Hier en daar een "compromietje" vervolgens weer een voortschrijdend inzicht
waardoor in de loop van de tijd ideeën weer veranderen. (Dijken en polderen schijnen bij
elkaar te horen.) Het door mij verzonnen bouwsysteem wat overigens iedereen mag
namaken, voorziet in al die problemen om ze op te lossen. Maar ik ben er door de loop
van de jaren handig en snel in geworden om dit te maken.
Het is veel en veel sterker dan stellingbouw en nog een voordeel het is op elke denkbare
centimeter in te stellen. En alles is weer herbruikbaar om er iets anders van te maken.
Voorbeelden :
LEGO blokken, Meccano constructie, in het groot Vervolgens een speeltoestel uit begin
jaren negentig.: http://people.zeelandnet.nl/jserle/april/speel1.jpg
Omstreeks decennium wisseling http://people.zeelandnet.nl/jserle/verza2/verza2.htm
Afgelopen jaar. http://people.zeelandnet.nl/jserle/pascalfoto/pascalfoto.htm
Ook (alles) te vinden via eigen site voor méér -bel-een-keer- :
http://communities.zeelandnet.nl/albumpje.
Voor @ Esteban van Zeijl. Het voordeel van een dijkwoning in combinatie met stalen
roosters tussen beneden en boven.is dat al het fijne stof naar beneden dwarrelt en dan
met water schoonmaken. Het is dan super schoon. Wordt beneden (laag gelegen) onder
dijkniveau gestookt dan trekt de warmte vanzelf naar de boven-leefruimte. Dit komt een
goed gezond leefklimaat ten goede. Het leven in een dijkwoning is best fijn maak er een
uitdaging van. Vanzelfsprekend zijn de hier genoemde adviezen voor isolatie ook een
goede zaak. Alleen heb ik zelf wat negatieve ervaringen met glas / steenwol. i.v.m. stof,
schimmel, vies, maar er blijft nog genoeg over.
Ik denk dat er mogelijkheden liggen voor BIO-PCM (Phase Change materialen, basis natuurlijke materiaal) in combinatie met natuurlijke ventilatie. Door het toepassen van de phase change materialen verhoog jij de thermische massa van het gebouw, waardoor de warmte-opslagcapaciteit groter is geworden. Dit materiaal kan in voorzetwand / constructie met isolatie toegepast worden. Hierdoor blijft het binnenklimaat constanter en door de combinatie met de ventilatie(dag- / nachtritme) koeling en activatie van pcm's gerealiseerd worden. Kijk ook eens naar infra-roodpanelen voor het warm en comfortabel aanstralen van de verblijfsruimte, per deel van de woning kan temperatuur ingesteld worden (stukje maatwerk) met domotica (aansturing op afstand / computer of app mogelijk). Weinig leidingwerk met slangen etc. noodzakelijk, misschien ook minder breekwerk. Kan dat zo natuurlijk niet inschatten.
Kijk ook naar andere zaken, die inspelen op het comfort / beleving van jouw woning.
enkele jaren geleden heb ik een nieuwe CV- ketel gekocht. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een ketel van Daalderop welke 2 aparte CV zones heeft, ik denk dat jouw probleem hiermee het snelst is opgelost. En anders helpt alleen een elektrische kachel, infraroodpanelen of zoiets, maar dit is wel duurder in het verbruik.
Beste Esteban, Ik weet niet of alle bovengenoemde adviezen voldoende informatie voor je bieden. Gezien de diverse bouwdelen met verschillende isolatiewaarden, vindt ik het moeilijk om "op afstand" een goed advies te geven. Mocht je er nog niet uit zijn, neem dan gerust contact met mij op: www.duurzaambouwadvies.nl
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door