De bouw online verbonden.
Gerald Bossink is eigenaar van een bouwkundig adviesburo. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Bij een nieuw te bouwen woning wil de opdrachtgever de betonnen kelderwanden direct laten afwerken/stuccen. De kelderwanden bestaan uit 350 mm in het werk gestorte beton en zijn aan de buitenzijde voorzien van isolatie en dakbedekking. De kelder is gebouwd in de winterperiode. De aannemer wil het bouwvocht in de kelderwanden geforceerd (vochtvreters en heaters) laten uittreden. Is het verstandig deze kelderwanden nu tijdens de winter te stuccen?
Kan je Gerald helpen aan het juiste antwoord? Geef je tips dan door op BouwProfs via deze discussie.
Tags:
Gerald
Ik kan niet zien hoe het nu is in de kelder en wat en hoe je wil afwerken ,maar een vocht vreter kan bij beton helemaal geen kwaad en zou alleen oppassen als er spackwerk op zal komen die gaat je zeker verkleuren omdat het vocht maar 1 zijde uit kan ,is de afwerking saus met gipsstucwerk zou ik wel voor zorgen dat het droog voelt en na de tijd genoeg stoken en ventileren ,ook in de zomer heb je de zelfde problemen hoor
Je hebt geen last van bouwvocht zoveel ,meer vocht wat uit de beton moet verdwijnen nog
Het oppervlak drogen van beton gaat relatief snel. Dat geldt niet voor het vocht dat zich op een diepte van 2 cm en meer bevindt. Het uitdrogen hiervan zal veel langer duren. Dit impliceert dat er gedurende een nog lange periode sprake zal zijn van vochttransport in de richting van het oppervlak. Of dit een probleem gaat veroorzaken, hangt af van de materialen waarmee de wand wordt afgewerkt. Als voor stuclaag gips wordt gebruikt, dan is er een zeer grote kans op schade. Grote risico's zijn er ook als de stuclaag wordt geschilderd met een verf die niet dampopen is.
Er is breed scala van producten op de markt die claimen dat ze onder deze omstandigheden goed toegepast kunnen worden. Ikzelf geef de voorkeur aan de tradionele stucmaterialen en een verf waarvan de dampopenheid een factor 10 beter is dan de WTA-merkblad voor saneerpleisters aangeeft.
Vanuit mijn "oude" achtergrond heb ik twijfels bij de keuze van de opbouw van de constructie, met name het gebruik van isolatie met dakbedekking. Veel fabrikanten van isolatiematerialen ondersteunen niet deze toepassing met dakbedekking.
Aanbrengen van de dakbedekking is secuur werk, zeker als het ook nog eens verticaal moet gebeuren. Ander materiaal zoals XPS is feitelijk beter, vaak ook nog aangebracht in een dampdichte laag met 2 componenten-lijm.
Er staat nieuw te bouwen woning, kelder is gebouwd in winterperiode....
Waarschijnlijk is woning grotendeels gereed, hoeveelheid en oorzaak vocht is bepalend voor de oplossing.
Eerst zorgen dat ruimte "echt" droog is, anders zal oplossing daarna nog lastiger worden of constant terugkeren.
Met een damp-open saneermortel afwerken kan altijd. Mits de temperatuur boven de 4 graden celcius is. Gebruiken wij altijd bij vocht- en zoutproblemen bij vochtbelaste muren, kelders etc.
Dag Gerard,
Ik zou eerst goed drogen, daarna de wanden en vloer behandelen met Liquid Rubber bij een temp. van +7C en daarna wit overschilderen. De LiquidRubber werkt als een membraan wat geen vocht doorlaat, wat voor een kelder die in de winter is gestort wel wenselijk is. Indien daar de meningen over verdeeld zijn hoor ik dat graag van andere forumleden.
Aangenomen wordt van mijn zijde dat er een goede permanente ventilatie is/wordt aangebracht ?
Desnoods deze geforceerd met een ventilator zijn werking laten doen.
Als de oppervlakken droog zijn kan met een ademende stuclaag gewerkt wordt
Hallo Gerard,
Afwerking buitenzijde met dakbedekking zou niet mijn eerte keus zijn geweest, nu zou ik zeker kiezen voor een afwerking met een dampopen saneermortel, ook zou ik er voor kiezen om er een afdichtings-slamme onder te zetten. Wij komen "gelukkig" in de praktijk vaak tegen dat in het werk gestorte kelders lekkages dan wel vochtdoorslag vertonen.
Deze opmerking is verwijderd omdat deze in strijd is met ons forumreglement. Het is niet toegestaan rechtstreeks reclame te maken voor een product. Dit om ons forum leesbaar en objectief te houden.
BouwProfs redactie
In poriën met een diameter kleiner dan 0,1 micrometer (= 100 nanometer) treedt bij een r.v. lager dan 100 % capillaire condensatie op. M.a.w. een groot deel van de nanoporiën van de mortel zijn permanent gevuld met vocht. Geen probleem omdat bij deze diameters de snelheid van het capillair vochttransport bijzonder laag. Zo laag dat het in de praktijk verwaarloosd kan worden.
Ook het damptransport gaat in nanoporiën zeer langzaam. Als deze mortel zijn werk wil doen, namelijk vocht afvoeren, dan zal deze veel grover van structuur moeten zijn.
Simon van Wonderen zei
Gerard,
ik zou altijd even wachten na de winter i.v.m. vorst. Als je de wanden wilt voorzien van een stuclaag, dan raad ik je aan VitaPutz, van VitaPore te gebruiken. Dit is een damp-open stucmortel en gedraagt zich als de menselijke huid (bionische basis). Via nanoporiën wordt het vocht afgevoerd en je zult nooit meer problemen hebben met (optrekkende) vocht, schimmels e.d. Weliswaar dat de stuclaag in 3 lagen zal worden aangebracht tot een dikte van 15 tot 20 mm. Verder werkt deze mortel warmte-isolerend en zal die het binnenklimaat van je kelder gezond houden (vitaliserende werking). Verder hoeven de wanden niet droog te zijn als je de mortel verwerkt (nat op nat aanbrengen), want dat gebeurt nadien vanzelf, meestal na 3 dagen volledig droog.
Kees,
dat klopt ook wel, maar deze mortel is er in verschillende korrelgrootten. Afhankelijk hoe glad men de muur wil hebben.
Beste Gerald,
volgens mij bijna niet haalbaar omdat je regenwater niet uit de kelder kan houden.
Ik heb in het verleden al veel pogingen gezien om dit wel te doen, maar 100% lukt het nooit.
vochtvreters en heaters verbruiken ook redelijk wat energie.
groeten Stefan
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door